Dopravné správy

Stát si půjčuje 13 miliard korun od EIB na modernizaci železnice

Posunout dopředu modernizaci železnice v České republice, zajistit zvýšení kapacity osobní a nákladní dopravy i komfort cestujících má půjčka od Evropské investiční banky (EIB) ve výši 527 milionů eur, v přepočtu 13 miliard korun. Smlouvu na druhou část z plánované podpory EIB v celkové výši 48,8 miliardy korun koncem minulého týdne podepsali ministr dopravy Martin Kupka (ODS), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a viceprezident EIB Kyriacos Kakouris.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

VIDEO: Pozrite sa, ako napreduje modernizácia železničného uzla Žilina

Modernizácia železničného uzla Žilina patrí medzi najvýznamnejšie a najväčšie investície do železníc v histórii našej krajiny. Jej hlavným cieľom je rekonštrukcia trate na úroveň, ktorá bude spĺňať európske kritériá. Hoci je trať medzi Žilinou a Čadcou súčasťou paneurópskeho koridoru, potrebné normy aktuálne nedosahuje.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Nové prístrešky MHD pribúdajú, označníky a elektronické tabule meškajú

 

Aj keď v rámci MHD verejnosť vníma zastávky a ich vybavenie za jeden celkom, reálne to tak nie je. Zatiaľ čo prístrešky na zastávkach MHD buduje/vymieňa od roku 2000 súkromná spoločnosť euroAWK, označníky a elektronické tabule sú v réžii dopravcu t.j. spoločnosti Transdev.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Mnoho žien vo vlakoch čelilo obťažovaniu. Železničná spoločnosť preto zaviedla novinku...

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko pred pár dňami zaviedol novinky v cestovnom poriadku. Pre ženy vyhradil dámske kupé, do ktorého môžu okrem nich vstúpiť iba chlapci do desiatich rokov. Železničný dopravca zaznamenal podnety od žien, ktoré vo vlakoch obťažovali muži. Odkedy zaviedli dámske kupé, dostávajú naň pozitívne reakcie.

Celú správu a reportáž RTVS nájdete na tomto odkaze.

Deti si na Oravskej lesnej železnici vyskúšajú úlohu rušňovodiča

Deti si na Oravskej lesnej železnici od stredy (19. 6.) do štvrtka (20. 6.) vyskúšajú úlohu rušňovodiča a výpravcu. Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava tam pripravilo vzdelávací program pre žiakov materských a základných škôl prvého stupňa. Informovali o tom z múzea.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnice objasnili príčinu, prečo v nedeľu vypadli na dve hodiny vlaky

V nedeľu 16. júna, krátko po šiestej hodine ráno, došlo na železničnej trati medzi Kostoľanmi nad Hornádom a Košicami k tragédii. „Vlak iného dopravcu zrazil a usmrtil osobu, ktorá sa neoprávnene pohybovala v koľajisku. Následkom tohto incidentu bola doprava na tomto úseku po oboch koľajach dočasne prerušená,“ vysvetlil Dominik Drevický, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná doprava v okolí Lučenca bude obmedzená, výluky sa týkajú aj rýchlikov Gemeran

Železničná osobná doprava na juhu stredného Slovenska bude niekoľko dní čiastočne obmedzená. Dôvodom sú práce na úprave infraštruktúry na viacerých úsekoch v okolí Lučenca, vrátane novohradskej časti južnej trate medzi Zvolenom a Košicami.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zrážku osobného vlaku s nákladným neprežilo najmenej trinásť ľudí

Pri pondelkovej (17. 6.) zrážke osobného a nákladného vlaku v indickom okrese Dárdžiling v štáte Bangla zahynulo podľa aktualizovaných správ najmenej trinásť ľudí. Ďalších približne 30 ľudí sa zranilo. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na políciu. Na mieste sú už záchranné tímy a sanitky s lekármi. Na prvých záberoch z miesta zrážky vidieť zničené vagóny, z ktorých jeden stojí takmer kolmo.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

AKTUÁLNE: Rýchlik do Žiliny mešká vyše dvoch hodín, pokazil sa mu rušeň. Dva vlaky odriekli

Cestujúci, ktorí využívajú našu železničnú dopravu, sa nepotešia ani dnes. Niektoré spoje im dopravca úplne odriekol, ďalší sa zas pokazil uprostred cesty. Rýchlik 709 Považan, ktorý smeruje z Bratislavy do Žiliny, má meškať vyše 120 minút. Informovala o tom stránka Obmedzenia na tratiach ŽSR, ktorá ako dôvod zdržania uviedla poruchu rušňa. Vlak mal do Žiliny doraziť krátko pred 17:00 hod., ešte stále však stojí pri Leopoldove.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

PESA vyhrála další tramvajovou soutěž v polské Toruni

Flotila vozového parku v polské Toruni by měla být obnovena až 20 novými tramvajemi PESA Swing. Výrobce z nedaleké Bydgoszcze navázal vítězstvím ve výběrovém řízení na úspěchy z předešlých let, kdy do Toruně dodal (mezi lety 2014–2022) celkem 22 vozů, z toho 6 v kratší modifikaci o délce cca 19 m (121NbT) a zbylých 16 v pětičlánkovém provedení o délce 30 m (122 NbT, z nichž pět bylo v obousměrných 122NbTDUO). Dalších 41 tramvají dopravce MPK Toruń představují stále vozidla Konstal 805Na v různých verzích. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Z piatich zastávok obsluhovali autobusy len tri. Otvorenie Slaneckej v Košiciach ovplyvní aj MHD

V nedeľu sa spúšťa prevádzka cestnej dopravy na Slaneckej ceste. "Denné aj nočné autobusové linky MHD budú zastavovať na novovybudovaných zastávkach Levočská, Dneperská, Ladožská, Rovníková a Važecká," informovala hovorkyňa DPMK Vladimíra Bujňáková.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Mezi brněnským hlavním nádražím a stanicí Brno-Chrlice budou místo vlaků jezdit autobusy

Vlaky mezi brněnským hlavním nádražím a stanicí Brno-Chrlice nahradí od středy 19. června do 14. srpna kvůli opravám trati autobusy s označením xS2. Z Chrlic do Křenovic bude vlak nadále jezdit. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila společnost Kordis v informačním servisu pro cestující. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zchátralému místnímu nádraží v Prostějově svitla šance na obnovu. Město již plánuje využití

Zchátralému místnímu nádraží v Prostějově, kterému hrozilo bourání, svitla šance na záchranu. Město se dohodlo se správou železnic, že zdevastovanou budovu převezme, a už plánuje její využití. Mluví se o knihovně, archivu, návratu pošty. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Od středy se vrací tramvaje před Masarykovo nádraží, výluka se přesune ke Karlovu náměstí

Díky zkrácení výluky se již ve středu 19. června vrátí tramvajový provoz do oblasti Masarykova nádraží. Zároveň dojde z důvodu opravy tramvajové trati ve Spálené ulici k přerušení tramvajového provozu v úseku Karlovo náměstí – Lazarská. Provoz bude v uvedeném úseku přerušen do soboty 29. června 2024 (do 4.30 hodin).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Největší zakázka Správy železnic za dekádu dostala zelenou

Centrální komise ministerstva dopravy tento týden schválila modernizaci železničního uzlu Česká Třebová na Orlickoústecku za odhadovaných dvacet miliard korun. Stavba by měla začít do konce letošního roku a trvat za provozu uzlu do roku 2031. Jde o největší zakázku Správy železnic (SŽ) za posledních deset let. Informoval o tom server Zdopravy.cz.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Střekovská parní vodárna v Ústí nad Labem oslavila 150 let

Návštěvníci si mohli u parní vodárny u střekovského nádraží v Ústí nad Labem prohlédnout navíc i železniční modely nebo jiné parní strojky. Vodárnu spravují nadšenci ze spolku Zubrnická museální železnice. Podle nich je to jediná funkční parní vodárna na železnici u nás.

Celú správu, fotogalériu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Lokomotiva začala za jízdy hořet, cestující museli z vlaku utéct

Na hlavním železničním koridoru z Čech na Moravu v obci Uhersko na Pardubicku v neděli ráno hořela lokomotiva osobního vlaku. Zastavila ve stanici Uhersko a lidé z vlaku vystoupili. Událost se obešla bez zranění. Médiím to řekl mluvčí pardubických hasičů Miroslav Polák.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak ráno mezi Dubinou a Kadaní srazil auto. Při nehodě nebyl nikdo vážně zraněn

Nákladní vlak v neděli ráno srazil auto na trati mezi stanicemi Dubina a Kadaň-Prunéřov. Řidič auta neměl vážnější zranění a záchranáři ho převezli do nemocnice. Kriminalisté nehodu vyšetřují pro podezření z trestného činu obecného ohrožení pod vlivem návykové látky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Výluka výluk. 70 kilometrů trati se uzavře den po fotbalovém mistrovství

Takovou výluku na železniční trati dosud cestující v Evropě nezažili. Už jen měsíc zbývá do uzavření hlavní tratě mezi německým Frankurtem nad Mohanem a Mannheimem. Plánuje se generální rekonstrukce traťového svršku, protihlukových stěn a zabezpečovací techniky na trati mezi Frankfurtem a Mannheimem a modernizace 20 stanic. Koncept je poprvé implementován na celostátní úrovni. Deutsche Bahn zahájí modernizační práce 15. července, den po ukončení mistrovství Evropy ve fotbale v Německu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Naši spracúvajú štúdie, hľadajú finančné krytie. A Ukrajinci už kladú koľajnice

O spustení novej vlakovej linky z Kyjeva do Košíc sa hovorilo na spoločnom aprílovom zasadnutí premiérov slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach. Denys Šmyhaľ s Robertom Ficom (Smer) spoločne podpísali cestovnú mapu. Vládne kabinety sa dohodli na vytvorení železničného prepojenia medzi Kyjevom a Košicami. Využijú pri tom prepojenie do Hanisky pri Košiciach.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.