Dopravné správy

Železniční trať Klatovy - Železná Ruda se dočká trolejového vedení...

Elektrické vlaky budou nově jezdit na železniční trati Klatovy – Železná Ruda a zrychlí se tak cestování. Umožní to výstavba trolejového vedení hned na několika tratích, kterou připravuje Správa železnic. Další úseky jsou Kralupy nad Vltavou – Kladno, Jeneč - Středokluky a Zdice – Písek. Samotné zahájení prací se předpokládá v roce 2027. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Středočeský kraj a Praha požadují rozšířit hlavní železniční koridor do Kolína. Hrozí přetížení trat

Praha a Středočeský kraj požadují rozšířit hlavní železniční koridor z metropole do Kolína. Od nového jízdního řádu bude podle zástupců společností, které organizují veřejnou dopravu, plný a hrozí tak na železnici kolaps.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

V Bratislave zasahujú hasiči pre únik plynu, policajti upozorňujú na obmedzenia

Hasiči zasahujú pre únik plynu neďaleko Bratislavy. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovala, že z tohto dôvodu od 12:57 prerušila osobnú dopravu v úseku Výhybňa Svätý Jur – Bratislava-Rača. Neskôr ZSSK uviedla, že od 13:53 je už doprava v tomto úseku obnovená.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky nejazdia na hlavnej trati medzi Žilinou a Púchovom, obmedzenie potrvá týždeň

Železničná osobná doprava na úseku Žilina – Púchov na hlavnej trati z a do Bratislavy je na týždeň obmedzená. Pre výlukové práce tam od 19. do 26. júna nepremávajú osobné vlaky, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) za ne zaviedla náhradnú autobusovú dopravu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Chceme naspäť vlak: Aj Nemcov trápi rušenie dopravných spojov

Obyvatelia Nemecka berú veci do vlastných rúk, kupujú nepoužívané železničné trate a pokúšajú sa na nich obnoviť dopravu.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Medzi Bratislavou a Kvetoslavovom ubudnú vlakové spoje. Dopravca chce znížiť meškania

Od 1. júla 2024 prichádza dopravca Leo Express s viacerými zmenami na regionálnych vlakových linkách S70 a R70. Medzi Bratislavou a Kvetoslavovom tak mierne ubudne vlakových spojov. Informuje imhd.sk. Dopravca vysvetľuje, že chce znížiť meškanie na frekventovanej jednokoľajnej trati.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na nádraží v Chebu už zbourali historickou rotundu. Nahradí ji nová hala

Historická severní rotunda na nádraží v Chebu, která sloužila pro opravy vlaků, je již minulostí. Na jejím místě začne co nevidět vyrůstat nové moderní středisko údržby za tři čtvrtě miliardy korun. Důvodem změn je skutečnost, že moderní vlaky se do objektu z roku 1872 již nevešly. Opravy vlakových souprav se tak zčásti musely dělat pod širým nebem za jakéhokoli počasí.

Cel správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Řidička osobního auta vjela na nechráněném přejezdu v Huslenkách do cesty vlaku

Provoz na železniční trati Vsetín – Velké Karlovice v úterý 18. června ráno dočasně zastavila nehoda. Na nechráněném železničním přejezdu v Huslenkách krátce po sedmé hodině zkřížila cestu projíždějícímu vlaku řidička osobního automobilu. Srážka se naštěstí obešla bez zranění.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ministři dopravy v Lucemburku diskutovali o budoucích dopravních prioritách v EU

Ministři dopravy dnes v Lucemburku diskutovali o aktuálních legislativních návrzích v oblasti dopravy a rovněž o tom, jaké potřeby dopravního sektoru by měla prioritně řešit příští Evropská komise a jak tyto potřeby financovat. Shodli se mimo jiné na společném znění návrhů předpisů zaměřených na efektivnější přidělování kapacity železniční infrastruktury a rozvoj říčních informačních služeb.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Rail Business Days 2024: Přehlídka osobních, nákladních i speciálních vozidel

Mezinárodní železniční veletrh a konference Rail Business Days 2024, konaný ve dnech 11.–13. června v Ostravě, přivítal návštěvníky srdečnými slovy ministr dopravy Martin Kupka: „Jsem rád, že se znovu schází železničářská rodina na tomto veletrhu, který si našel ve vašem kalendáři své místo. Přeji vám, aby přinesl kontakt s tím nejzajímavějším, co se na železnici odehrává, a to nejen na místní tuzemské, ale celkově evropské.“

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vstupenky na futbalový zápas budú v daný deň platiť ako lístok na MHD

Vstupenka na zápas na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave bude v deň zápasu platiť ako cestovný lístok v MHD. O novinke informoval na sociálnej sieti primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK vypraví dva mimoriadne vlaky na Pohodu do Trenčína. Jeden pôjde aj z východu Slovenska

Železničná spoločnosť Slovensko vypraví na festival Pohoda do Trenčína v júli mimoriadne vlaky z Bratislavy a z Košíc. Dva zo štyroch extra spojov pôjdu v deň začatia festivalu 11. júla a ďalšie dva odvezú návštevníkov napäť po skončení festivalu 14. júla. O novinke informovala železničná spoločnosť prostredníctvom svojej stránky. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Od stredy 19. júna nebudú na trati Púchov - Žilina premávať osobné vlaky

Železnice Slovenskej republiky od stredy 19. júna obmedzia vlakovú prepravu na trati Púchov - Žilina. Od 8:30 do 26. júna 17:30 hodiny sa bude konať nepretržitá výluka trakčného vedenia. Upozornilo na to mesto Púchov na sociálnych sieťach.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Medzi Galantou a Sládkovičom dnes zrazil vlak osobu na koľajisku

Medzi Galantou a Sládkovičovom bola dnes obmedzená vlaková doprava. Dôvodom bola nehodová udalosť, pri ktorej došlo k stretu vlaku R 832 s osobou v koľajisku, informuje facebooková stránka Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR. Osoba zraneniam na mieste podľahla.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cez novú železničnú zastávku Žilina - Predmestie prešiel prvý vlak

Modernizácia železničného uzla Žilina je jedným z najväčších projektov modernizácie železničnej infraštruktúry na Slovensku. Projekt zahŕňa komplexnú rekonštrukciu infraštruktúry v krajskom meste a jeho okolí, vrátane výstavby nových podchodov, nadjazdov a mostov.

Celú správu nájdete na tomto dokaze.

Před nehodou v Pardubicích jel vlak nepovolenou rychlostí, projel dvě návěsti

Vlak RegioJetu jel před tragickou nehodou v Pardubicích rychleji, než připouštějí pravidla. Novinářům to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle ředitele drážního odboru ministerstva dopravy Jindřicha Kušníra pak strojvedoucí chybně projel dvě návěsti, nikoliv pouze jednu. Při srážce vlaků předminulý týden zemřeli čtyři lidé a další tři desítky lidí se zranily.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

SŽ připravuje modernizaci železničního koridoru z Plzně na Domažlice a Německo

Správa železnic (SŽ) intenzivně připravuje modernizaci železničního koridoru z Plzně přes Domažlice až na státní hranici s Německem. Je rozdělena na čtyři stavby, z nichž tři nejdelší jsou ve fázi územního řízení a jedna má územní rozhodnutí. Měly by se začít budovat do pěti let, reálné je dokončení do osmi let, řekl ČTK náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). Spojení z Prahy přes Plzeň, Domažlice, Řezno a Norimberk až do Mnichova by se mělo výhledově zkrátit ze sedmi hodin zhruba na polovinu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Eskalátory vedoucí na novou lávku věčně vypínají vtipálci, SŽ řeší i další vady

Nedávno otevřená lávka přes železniční koridor v Pardubicích má vady a Správa železnic ji bude reklamovat. Byť lidé nadávají hlavně na eskalátory vypnuté náhodnými vtipálky, Správu železnic více trápí větší nedodělky.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Oprava železniční trati u Brna přinese cestujícím komplikace na několik týdnů

Vlaky mezi brněnským hlavním nádražím a stanicí Brno-Chrlice nahradí od středy 19. června do 14. srpna kvůli opravám trati autobusy s označením xS2. Z Chrlic do Křenovic bude vlak nadále jezdit. Vyplývá to z informací, které v neděli zveřejnila společnost Kordis v informačním servisu pro cestující. Vlaky mezi těmito stanicemi jezdí celodenně v půlhodinovém intervalu. Autobusy budou jezdit podle výlukového jízdního řádu, který Kordis zveřejní na svém webu. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

AŽD má v Dětenicích centrum výuky a zkoušení nových železničních technologií

Výrobce dopravní zabezpečovací techniky AŽD Praha dnes v železniční stanici v Dětenicích na Jičínsku otevřel kompetenční centrum, v němž bude zkoušet nové typy železničních technologií a vyučovat jejich ovládání. V centru bude úzce spolupracovat s Fakultou dopravní Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. Investice do centra, které vzniklo přestavbou objektu bývalého skladu uhlí, činila přes 20 milionů korun. Při otevření to uvedli představitelé AŽD.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.