Dopravné správy

O čisto ženské kupé je v slovenských vlakoch záujem. Železnice chcú bojovať proti obťažovaniu

Slovenské železnice zaviedli v niektorých vlakoch čisto ženské kupé. Chcú, aby sa cestujúce cítili bezpečne. Predchádzaniu obťažovania a nepríjemného správania slúžia aj kamery a otvorené vozne, ktoré sú už vo vlakoch zavedené. K obťažovaniu dochádzalo v minulosti viac aj preto, lebo väčšinou boli vo vlakoch zatvorené kupé. Súčasné vlaky už využívajú skôr iný typ vozidiel.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Desivá nehoda v obci Ludanice. Idúci vlak zachytil cyklistu, bicykel riadil s 2,2 promile alkoholu

Stret vlaku s cyklistom ako z akčného filmu. V obci Ludanice (okres Topoľčany) osobný vlak zachytil muža na bicykli počas toho, ako sa snažil prejsť na druhú stranu trate. Ako informuje televízia JOJ, k incidentu došlo na chránenom železničnom priecestí. Cyklista Miroslav aj napriek ohrozeniu svojho života ignoroval spustené závory a svetelnú signalizáciu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Skaličák v Hodoníně. Nostalgická jízda lákala. Lidé obdivovali i vůz prezidenta

Vlakové nádraží v Hodoníně a jeho okolí zaplavili především příznivci a obdivovatelé vlaků, které se na kolejích objevují jen výjimečně. Ducha nostalgie navodil nejen luxusní prezidentský salónní vůz, ale především parní lokomotiva Skaličák.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Trenčianska električka oslavuje 115 rokov, návštevníkov čaká celodenný program

Kolektív Trenčianskej elektrickej železnice, n. o. (TREŽ) vás pozýva na oslavu 115. rokov prevádzky železničky, ktorá sa uskutoční túto sobotu 22. júna. Električka bude premávať do Trenčianskej Teplej aj do Trenčianskych Teplíc.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nápadná podoba. Hořice se s nádražím inspirovaly jinde, architektovi se omluvily

Město Hořice na Jičínsku a jeho starosta a architekt Martin Pour zveřejnili ve čtvrtek na úřední desce města omluvu ostravskému architektu Davidu Kotkovi za to, že se inspirovali jeho projektem vlakové zastávky v Čeladné, když Hořice budovaly nové autobusové nádraží. Kotek v tom spatřoval porušení svého autorského práva.

Celú správu, fotogalériu a video nádjete na tomto odkaze.

Na Žižkově se schyluje ke stavbě nové tramvajové trati

Drážní těleso bývalého Nákladového nádraží Žižkov se přemění v tramvajovou trať. Stane se tak v Česku vůbec poprvé. V jednom z největších pražských brownfieldů má okolo nové tramvajové trati vzniknout také městská čtvrť pro tisíce lidí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Brněnský železniční uzel bude stát 73 miliard. Projekt schválila komise ministerstva dopravy

Záměr projektu na přestavbu brněnského železničního uzlu prošel komisí ministerstva dopravy. Cenu modernizace tratí a výstavbu nového nádraží vyčíslil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda na 73 miliard korun, uvedl to na sociální síti X. Stavební práce chce zahájit Správa železnic v letech 2028 a jejich ukončení plánuje v roce 2035.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Neřold: Závora není zeď. Pokud uvíznete na železničním přejezdu, můžete ji prorazit

Pokud se řidič ocitne na železničním přejezdu mezi dvěma zavřenými závorami, je hlavní nepanikařit a v nejhorším případě je může i prorazit. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Podle něj za drtivou většinu nehod na železničních přejezdech mohou nepozorní či nezodpovědní řidiči a při dodržování pravidel silničního provozu je riziko nehody minimální.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Výhodnejšie cestovanie aj pre Turčanov. Región sa cez leto zapojí do IDS Žilinského kraja

Integrovaný dopravný systém Žilinského kraja pokrýva okresy Žilina, Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Už počas letných mesiacov sa k nim pripojí aj región Turiec. Turčanov tak čaká viacero noviniek, ktoré im uľahčia presun v rámci zapojeného územia. Podobne ako v iných lokalitách, aj Turiec bude rozdelený do viacerých zón, pričom Martin, Vrútky a obce Bystrička, Lipovec a Turčianske Kľačany budú združené v jednej mestskej zóne č. 300. Zvyšné obce a mestá budú zaradené do 10 zón.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Prešov vyhlasuje verejnú súťaž na zastávkové prístrešky MHD

Prešovská radnica spúšťa obchodnú verejnú súťaž na nájomcu pozemkov pod zastávkovými prístreškami MHD. Ide o pozemky pod 105 prístreškami a 52 kusov samostatne stojacich reklamných prvkov, takzvaných citylightov. Súťaž má priniesť najvýhodnejší návrh na uzatvorenie zmluvy o nájme na najbližších 15 rokov. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Do Budapešti dorazila na montáž první z tramvají CAF

Dne 10. 6. 2024 dorazily do Budapešti první hrubé stavby článků pro nové tramvaje CAF Urbos 3, jež si Budapešť objednala v listopadu 2022, kdy podepsala smlouvu na dodání 20 pětičlánkových vozů o délce 32 m. Po tomto kontraktu následoval v loňském roce ještě jeden zahrnující dalších 31 vozů (z toho 5 sedmičlánkových o délce 45 m), takže celkem by mělo pod Gellértovou horou přibýt 51 moderních vozů. Tím byla vyčerpána celá opce původního kontraktu z roku 2014, který zahrnoval dodání až 124 vozů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tramvaje v Olomouci nebudou půl roku jezdit k nemocnici

Cestující, kteří v Olomouci využívají městskou hromadnou dopravu, čeká až do konce roku výluka tramvají na Novou Ulici. Znamená to mimo jiné, že v tuto dobu se k olomoucké fakultce tramvají nedostanou. Tramvaje nahradí výlukové autobusy s označením X.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pražská tramvaj na podporu Ukrajiny jezdí přesně rok

Přesně před rokem byla v zastávce Hlavní nádraží v Opletalově ulici slavnostně představena souprava tramvají T3R.PV evidenčních čísel 8161 a 8162, která se oblékla do ukrajinských národních barev. Tento projekt je součástí iniciativy #RIDEFORUKRAINE upozorňující na ukrajinskou vládní fundraisingovou platformu UNITED24. Na platformě je možné finančně podpořit Ukrajinu v šesti různých oblastech: od urgentní humanitární pomoci, přes nákup zdravotnických pomůcek, odminovávání, vzdělávání a vědu, rekonstrukci země až po prostředky na obranu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dospiva získává první podporu zastřešení hlavního nádraží. Vzniká tu Pentaland, říkají kritici

Od Florence přes Žižkov až po Vinohradskou. Investiční skupina Penta, za jejíž developerskou činností stojí miliardář Marek Dospiva, pokračuje v pokusu rozhýbat další území v centru Prahy. Pražští zastupitelé v noci na pátek odsouhlasili, že se magistrát začne zabývat debatou o změně územního plánu, která by umožnila stavět nad kolejemi hlavního nádraží. Developer by zde chtěl postavit novou čtvrť, oblast o velikosti tří Václavských náměstí by mohla propojit první, druhou a třetí městskou část.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Cestování v Ostravě zkomplikují v létě omezení

Obyvatelé Ostravy se v létě musí připravit na omezení v městské hromadné dopravě. Důvodem jsou dvě klíčové investice Dopravního podniku Ostrava (DPO), které ovlivní provoz MHD zejména na páteřní trase směrem do centra krajské metropole. Novinářům to sdělila mluvčí DPO Tereza Šnoblová. Stavby budou znamenat komplikace i pro řidiče.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Začala výroba nových pražských tramvají Škoda 52T

Ve výrobních halách plzeňského areálu Škoda Group začalo vypalování plechových dílů, ze kterých se postupně začne svařovat karoserie první nové tramvaje pro Prahu. Tím odstartovala výroba tramvají Škoda ForCity Plus Praha 52T. Tomu předcházela práce projektových týmů Škoda Group a Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP), jejímž výsledkem je dokončení finální podoby designu vozidla a výrobní dokumentace tramvají 52T pro Prahu. Pro potřeby testování a homologace budou nejdříve vyrobeny tři tramvaje. Následně bude zahájena sériová výroba.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Proměna čeká nejen hradecké nádraží, ale také nedaleký podjezd

V Hradci Králové se blíží totální proměna železniční stanice. Rekonstrukcí projde historická budova z roku 1857, nástupiště i nedaleký podjezd v Kuklenách. Práce za 2,5 miliardy korun se spojí s další etapou zdvoukolejnění na Pardubice. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bouřky vstoupily do středních Čech. Na železniční tratě padají stromy

Přes střední Čechy procházejí bouřky. Doprovází je silný vítr s nárazy rychlými až kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití. Na tratích na Mělnicku či Boleslavsku jsou popadané stromy a je přerušen provoz vlaků. Středočeští hasiči prozatím museli zasahovat u necelé třicítky případů.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Leo Express na časti trate Bratislava - Komárno obmedzuje premávku...

Železničná osobná doprava na časti regionálnej trate Bratislava – Komárno bude pre práce na infraštruktúre obmedzená. Dopravca Leo Express za vlaky na dvoch úsekoch zavedie náhradnú autobusovú dopravu (NAD) – tento víkend medzi Lehnicami a Kvetoslavovom a budúcu sobotu medzi Orechovou Potôňou a Lehnicam.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Jazdíte vlakmi medzi Žilinou a Rajcom? Cestujúcich čaká dočasná zmena

Využívate pri presune zo Žiliny do Rajca a späť železničnú dopravu? Železničná spoločnosť Slovensko a.s. upozorňuje cestujúcich na výluky, s ktorými sa stretnete už budúci týždeň vo štvrtok 27. júna a v piatok 28. júna. Železničná doprava na trati Lietavská Lúčka – Rajec bude dočasne obmedzená kvôli rekonštrukčným prácam za účelom zlepšenia bezpečnosti. V dôsledku prác na uvedenom úseku bude pre cestujúcich zabezpečená náhradná autobusová doprava (NAD).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.