Dopravné správy

Železniciam stále chýbajú zamestnanci. Nepriaznivú situáciu už pociťujú aj cestujúci

Problém s chýbajúcimi železničiarmi pociťujú už aj cestujúci. Asociácia železničných dopravcov Slovenska (AROS) znovu pripomenula problémy súvisiace s kritickým nedostatkom pracovníkov na železniciach, na ktorý upozorňovala už vo februári tohto roka.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky medzi Žilinou a Bratislavou budú jazdiť rýchlejšie. S moderným systémom dosiahnu až 160 km/h

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na trati Bratislava – Trnava – Trenčín – Žilina postupne nasadzuje modernizované rušne radu 361 vyrobené v rokoch 2011 až 2017. Počas júna v dvanástich z nich zároveň prebieha aktivácia Európskeho systému riadenia vlakov – takzvaného systému ETCS, ktorý efektívne zvyšuje bezpečnosť železničnej dopravy pre cestujúcich, ale aj rušňovodičov a ďalší vlakový personál.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Medzištátny vlak z Prahy do Čopu cez Košice využili tisíce cestujúcich...

Spoločnosť RegioJet zverejnila údaje o prevádzke svojho medzištátneho vlaku Praha – Košice – Čop. Od začiatku tejto linky v marci tohto roka prepravila vyše 21-tisíc cestujúcich. Toto nočné spojenie z českej metropoly cez Ostravsko do ukrajinského mesta Čop v pohraničnej Zakarpatskej oblasti je podľa českého dopravcu obsadené na 95 %.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Rusko po prestávke obnoví osobnú vlakovú dopravu do Severnej Kórey

Rusko v júli obnoví priamu osobnú vlakovú dopravu do Severnej Kórey po štvorročnej prestávke spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19. Uviedol to Oleg Kožemjako, gubernátor Prímorského kraja na východe Ruska, ktorý s KĹDR susedí. Informuje o tom TASR podľa agentúry Reuters.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Otvorenie novej železničnej zastávky Bratislava-Vrakuňa (od 2.7.2024)

Dopravca Leo Express Slovensko informoval, že utorka od 2. júla 2024 budú vlaky linky S70 a vybrané vlaky linky R70 zastavovať na novovybudovanej železničnej zastávke Bratislava-Vrakuňa pri zastávke MHD Čiližská. Pôvodná dočasná zastávka Bratislava-Vrakuňa pri Ráztočnej ulici bude k rovnakému dátumu zrušená. Sprevádzkovaním novej železničnej zastávky sa pre cestujúcich vytvoria nové prestupné možnosti medzi vlakmi a linkami 65 67 71 72 a 75 bratislavskej MHD.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

​Sdružení ŽESNAD.CZ je znepokojeno nárůstem příměstské dopravy a přetížením dráhy v Praze-Libni

"Sdružení železničních nákladní dopravců ČR ŽESNAD.CZ celé roky sleduje se znepokojením vývoj na železnici, pomalu směřující k vyčerpání dostupné kapacity dráhy, zejména pak stále rostoucí problém v Praze." Sdružení to uvedlo v tiskové zprávě s tím, že je ovelmi znepokojen neadekvátním nárůstem příměstské dopravy, která bez vybudované potřebné infrastruktury bude blokovat nákladní dopravu, která nemá žádné variantní řešení a také dálkovou osobní dopravu, která má variantní řešení pouze v růstu individuální automobilové dopravy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnice vám přístup do lesa nevezme, ujišťuje magistrát obyvatele Kladna

Kritika části opozice v kladenském zastupitelstvu se od regulace hazardu stále více přesouvá k pokračující modernizaci zhruba pětikilometrového úseku železniční trati mezi hlavním kladenským nádražím a stanicí Kladno-Ostrovec. Přestože investorem není v tomto případě město, nýbrž Správa železnic (SŽ). Radnice kritiku odmítá.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na výstavbe električkovej trate v Petržalke badať podľa mesta posun

Na výstavbe električkovej trate v bratislavskej Petržalke, v úseku Jungmannova - Janíkov dvor, badať za posledné mesiace podľa hlavného mesta výrazný posun a vyššiu aktivitu. Alokovaných je od 140 do 190 pracovníkov na týždeň, teda približne dvojnásobok v porovnaní s minulým rokom. Konštatuje to mesto na sociálnej sieti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými vozy, parními vlaky, historickými i moderními vymazlenými soupravami. Akce v našem seznamu jsou seřazené podle jednotlivých měsíců.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Letné prázdniny opäť s cyklovláčikom Korýtko (od 29.6.2024)

Aj v tomto roku bude počas letných víkendov od 29. júna 2024 premávať cyklovláčik Korýtko zo Železničnej stanice Ružomberok na stanicu Zápalkáreň pri výpadovke na Donovaly. Premávať bude v hodinovom intervale od 9. do 18. hodiny (s obednou prestávkou) podľa cestovného poriadku.

Celú správu nájdete na tomto dokaze.

Hasiči Správy železnic cvičili nehodu na úzkorozchodné dráze Kateřina s nákladními vozy

Hlavním cílem cvičení bylo prověřit časový sled při soustředění nasazení sil a prostředků, procvičit reálnou schopnost spolupráce jednotek při řešení mimořádné události u železniční nehody s přítomností většího počtu zraněných osob.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Bratislava se rozloučí s trolejbusy Škoda 25 Tr

Slovenská metropole po loňské rozlučce s trolejbusy Škoda 14/15 Tr dá sbohem dalšímu typu z produkce Škodovky, tentokrát té plzeňské (Škody Electric). Po 28. 6. 2024 již nebudou dále do provozu nasazovány trolejbusy Škoda 25 Tr Irisbus, které ve městě sloužily od roku 2006, fanoušci dopravy se budou moci svézt ještě 6. 7. 2024 během zvláštní akce, jejíž program ovšem bratislavský DP prozatím nezveřejnil. Znám je pouze čas zpřístupnění vozovny Hroboňova, a sice od 10:00 do 14:00.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Největší obnova vlaků v historii Královéhradeckého kraje. Na zdejší tratě vyjede 40 nových vlaků

V Královéhradeckém kraji začala největší obnova vlaků v historii regionu. České dráhy a zástupci hejtmanství představili první ze 40 nových jednotek, které během dvou let nasadí na regionální linky v kraji. 40 nových vlaků v Královéhradeckém kraji představuje investici za 4 miliardy korun. První elektrickou jednotku RegioPanter představili zástupci kraje a Českých drah při ukázkové jízdě.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Príbeh Oravky: župa chce zvýšiť rýchlosť a efektivitu oravskej trate

Keď sa povie Orava, mnohým napadne krásna príroda, korbáče či známy hrad. K Orave však neodmysliteľne patrí aj takzvaná Oravka, osobný vlak na trati Kraľovany-Trstená, ktorý pretína región zdola nahor. Čoskoro by sa mohol dočkať výrazných zmien. Ako pomôže obyvateľom?

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Zastupitelstvo schválilo koridor pro trasu VRT

Zastupitelstvo Ústeckého kraje se na 29. zasedání dne 24. června 2024 usneslo na vydání 5. aktualizace Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje, jejíž předmětem je vymezení koridoru pro železniční dráhu v úseku (Praha –) hranice krajů Středočeský/Ústecký – Ústí nad Labem – hranice ČR/SRN (– Drážďany), včetně odboček pro vzájemné propojení na stávající železniční tratě, jako součást systému rychlých spojení.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniční uzel v České Třebové je za hranou životnosti, náhradní trasa není

Pondělní porucha trakčního vedení v České Třebové znovu ukázala na problém, se kterým se jeden z největších železničních uzlů v Česku potýká už několik let. A tím je zastaralost. Poslední velká rekonstrukce v České Třebové proběhla v 60. letech minulého století, dnes je dopravní uzel za hranou životnosti. A náhradní trasa neexistuje.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Niektoré vlaky z Čadce cez hranicu do Česka a späť nahradia autobusy...

Železničnú osobnú dopravu na slovensko-českom pohraničnom úseku Čadca – Mosty u Jablunkova/Návsí obmedzia práce na infraštruktúre. Niektoré vlaky tam počas troch dní nahradí autobusová doprava. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovala, že výluka na spomínanom úseku od 25. do 27. júna sa týka spolu štyroch medzištátnych vlakov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dopravný podnik začal obstarávať ďalšie nové električky

Dopravný podnik Bratislava začína v týchto dňoch s obstarávaním dodávateľov pre ďalších 40 nízkopodlažných električiek. Do budúcnosti uvažuje s nákupom ďalších 20 jednosmerných a 20 obojsmerných električiek s dĺžkou do 32,5 metra, teda takých, aké v súčasnosti v hlavnom meste premávajú (50 jednosmerných, 40 obojsmerných). Nové električky by mali byť v podobnej výbave akú poznáme z najnovších električiek.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Moldavská dráha oslaví v příštím roce 140 let. Němci bojují za dostavbu kolejí k českým hranicím

V roce 1885 vznikla Moldavská dráha. Vedla z Mostu přes Osek, Dubí a Moldavu v Krušných horách do saského Holzhau a Freibergu. V minulosti sloužila k přepravě dřeva, uhlí i stříbra. V roce 1945 vytrhala Rudá armáda na německé straně osm kilometrů kolejí. Češi se posledních 30 let snaží opravovat a zachraňovat bývalé nádražní budovy, které k trati patřily. Němci bojují za dostavbu kolejí k českým hranicím.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Lidé ve zpožděném vlaku byli bezmocní i bez kávy. Mají nárok na kompenzace

Na trati je vážná porucha, u České Třebové spadlo trakční vedení. Předpokládaný čas opravy je 10.00. To je věta, kterou cestující ve vlaku s příjezdem 9.18 na hlavní nádraží v Praze opravdu slyšet nechce. Ale stalo se. V pondělí před osmou hodinou ranní. Deník přináší reportáž přímo z jednoho ze zpožděných vlaků.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.