Dopravné správy

Naši spracúvajú štúdie, hľadajú finančné krytie. A Ukrajinci už kladú koľajnice

O spustení novej vlakovej linky z Kyjeva do Košíc sa hovorilo na spoločnom aprílovom zasadnutí premiérov slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach. Denys Šmyhaľ s Robertom Ficom (Smer) spoločne podpísali cestovnú mapu. Vládne kabinety sa dohodli na vytvorení železničného prepojenia medzi Kyjevom a Košicami. Využijú pri tom prepojenie do Hanisky pri Košiciach.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnica, ktorá zmenila Oravu: Pripomíname si 125 rokov trate Oravský Podzámok – Tvrdošín

V utorok 18. júna si pripomenieme 125. výročie historickej trate Oravský Podzámok – Tvrdošín, ktorá bola spustená do prevádzky v roku 1899. Táto železnica, vedúca údolím Oravy, bola svedkom mnohých rekonštrukcií a modernizácie vozového parku. Diskusie o správnosti jej trasovania a výstavba, ktorá zahŕňala významné inžinierske práce ako oceľový most cez Oravu, definovali jej vývoj od 80. rokov 19. storočia. Dnes je táto trať dôkazom technického a kultúrneho dedičstva regiónu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cyklisti súperili proti vlaku. Výzvu prijali Velitsovci, Slafkovský aj austrálska legenda Hansen

Orava sa preslávila malebnou prírodou, korbáčikmi či skvelými spisovateľmi. Skrýva v sebe však ešte jeden fenomén - vlak Oravka. Ten jazdí na trase dlhej 56 kilometrov, pričom dosahuje priemernú rýchlosť 30,9 km/h. Priemerka, ktorú radi vidíme po jazdách na našich cyklopočítačoch. A tak vznikla unikátna myšlienka. Podarí sa cyklistom na trati s prevýšením 400 metrov, ktorá vedie celou Oravou predbehnúť vlak?

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničnú dopravu prerušili na hlavnej trati pri Košiciach, vlaky nešli alebo meškali

Železničnú dopravu na hlavnej trati pri Košiciach v nedeľu ráno skomplikovalo jej prerušenie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznámila, že z dôvodu prerušenia osobnej premávky na úseku Kostoľany nad Hornádom - Košice boli na ňom odrieknuté viaceré vlaky alebo výrazne meškali.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Niektoré vlaky medzi Bratislavou a Rajkou nejazdia, pre cestujúcich je zavedená NAD

Víkendové obmedzenia v železničnej doprave na slovensko-maďarskom pohraničnom úseku Bratislava-Nové Mesto – Rajka sa končia. Po sobote sa aj v nedeľu od rána týkajú štyroch osobných vlakov premávajúcich na tejto trase.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Premeny mosta cez Dunaj: Stavať ho začali pred 135 rokmi, za ten čas viackrát zmenil podobu i názov

Urobte si zaujímavý výlet do histórie nášho hlavného mesta. Občianske združenie Bratislava a jej Premeny pripravilo ďalšiu výstavu, tentoraz pri príležitosti 135. výročia výstavby prvého pevného mosta cez Dunaj. Spomeniete si hneď v tejto chvíli na všetky jeho názvy?

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bělehrad pořídí až 25 tramvají od Bozankaye

Turecký výrobce Bozankaya uspěl v dalším výběrovém řízení na tramvaje mimo domovskou Anatolii. Do hlavního města Srbska by měl dodat až 25 svých pětičlánkových tramvají o délce cca 32 m. Vyplývá to z uveřejněných výsledků zadávacího řízení, do nějž Bozankaya podala nabídku jako jediná.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Podchod mezi budějovickými nádražími se úplně zruší, oprava by byla drahá

Podchod pod silnicí mezi nedávno opraveným vlakovým nádražím a autobusovým nádražím v Českých Budějovicích radnice definitivně zruší. Má totiž narušenou statiku stropu, v ohrožení je tedy i rušná silnice nad ním. Podchod tak město zevnitř podepře, ale vstupy do něj zbourá. Podle magistrátu je toto řešení lepší variantou než oprava za osmdesát milionů korun.

Celú správu a reportáž ČT nájdete na tomo odkaze.

Systém ATO od Škoda Group nabízí zlepšení služeb na železnici i rychlou návratnost investic

Až 15 procent - to je úspora energie, které lze dosáhnout použitím systému automatického vedení vlaku (ATO) od Škoda Group v provozu. Technologie optimalizuje provozní náklady a zajišťuje lepší dodržování jízdních řádů, čímž zvyšuje celkovou kvalitu služeb. Díky úsporám při provozu se dopravním společnostem investice do ATO vrátí do tří let. Doprava se navíc stává šetrnější k životnímu prostředí, bezpečnější a plynulejší v každodenním provozu. Škoda Group představila první výsledky svého systému ATO nasazeného na elektrických jednotkách v Lotyšsku v rámci tiskové konference na veletrhu Rail Business Days v Ostravě.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic označila přejezdy štítky. Mají pomoci v krizových situacích

Část železničních přejezdů ve Středočeském, v Plzeňském a Karlovarském kraji bude mít nově reflexní štítky s čísly. Správa železnic chce v rámci pilotního projektu zlepšit identifikaci křížení silnice a železniční tratě a usnadnit tak orientaci řidičům v krizových situacích. Identifikační štítky s číslem budou umístěné na zadní stranu signalizačních světel nebo výstražných křížů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Prešovský dopravný podnik posilňuje premávku MHD na Delňu

Dopravný podnik mesta Prešov posilňuje od piatku do nedele (16. 6.) premávku MHD. V areáli prírodného kúpaliska Delňa sa v piatok začína trojdňové hudobné podujatie Dobrý festival. Ako TASR informoval hovorca mesta Prešov Michal Hudák, k Delni sa tak môžu návštevníci festivalu pohodlne dopraviť spojmi liniek 28 a 45, ktoré premávajú v štandardnom režime.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy vypraví speciální vlaky na hradecký koncert Eda Sheerana

Britský zpěvák Ed Sheeran zazpívá v Hradci Králové v sobotu 27. a v neděli 28. července. Národní dopravce pro hudební fanoušky vypraví hned několik speciálních vlaků – z Prahy, Brna, Olomouce i Ostravy. Od královéhradeckého hlavního nádraží pak dopraví návštěvníky do Parku 360, kde se koncert koná, speciální kyvadlová doprava.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Společnost CZ LOKO představila na veletrhu Rail Business Days dvě lokomotivy

Společnost CZ LOKO představila veřejnosti na veletrhu Rail Business Days v Ostravě lokomotivu EffiShunter 1000 a DualShunter 2000. Na venkovní ploše si zájemci mohli prohlédnout lokomotivy EffiShunter 1000 pro stavební společnost Hrochostroj. Nová motorová lokomotiva 744.161 je pojmenována po dceři strojvedoucího společnosti Hrochostroj- Julii.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rekordy podzemného sveta: Nočná mora klaustrofobikov a najrýchlejšie metro na svete...

Metro je asi ten najefektívnejší spôsob hromadnej prepravy ľudí vo vnútri veľkého mesta. Teda, ak si vopred oboznámený s jeho plánom. Inak ťa cesta podzemím neznámej metropoly môže nepekne prekvapiť. A čím ďalším vedia systémy metra zaujať? Napríklad vekom, hĺbkou a ďalšími rekordmi. 

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK nasadzuje ďalšie telové kamery pre vlakvedúcich, užitočnosť projektu sa potvrdila pri nedávnom

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) viac ako mesiac realizuje pilotný projekt telových kamier pre vlakvedúcich. Vo svojich vlakoch na západoslovenských tratiach ich zaviedla 52, zámerom je zvýšiť bezpečnosť personálu a cestujúcich.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Kyvadlová doprava Tatranská Lomnica, P+R – Biela voda (15.6. – 29.9.2024)

Od 15. júna 2024 bude pre návštevníkov Vysokých Tatier opäť k dispozícii veľké bezplatné záchytné parkovisko pre motorové vozidlá s kapacitou 450 automobilov v areáli bývalého Eurocampu pod Tatranskou Lomnicou. Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s dopravcom SAD Poprad zároveň počas letnej sezóny zabezpečí kyvadlovú autobusovú dopravu z tohto parkoviska do Tatranskej Lomnice a k Bielej vode. Cieľom kraja a mesta Vysoké Tatry je odbremeniť Tatry od automobilovej dopravy, najmä okolie Kežmarskej Bielej vody, kde je už nie je možné parkovanie popri ceste.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Purkmistrem vykolejenou jedničku nahradila osmnáctka, traduje se o první tramvaji v ulicích Plzně

První tramvaj vjela na plzeňské koleje 29. června 1899 a byla to Křižíkova tramvaj č. 18. Původně to měla být jednička, ale s tou údajně tehdejší purkmistr JUDr. Peták vykolejil ještě v depu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rychlé vlaky blahobyt do koutů Česka nepřivezou. Slováci jsou chytřejší

Vysokorychlostní tratě prosperitu automaticky nezaručí. V Číně na to mají data, na Slovensku se shodli, že se jejich stavba nevyplatí. Proč je tedy Česko tak tlačí?

Stát i mnozí ekonomové se doslova zamilovali do vysokorychlostních tratí (VRT). Není divu, v odborné společnosti panuje stále přesvědčení, že vysokorychlostní tratě představují revoluci v oblasti dopravy a logistiky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Mezi Mosty u Jablůnkova a Čadcou už vlaky opět jezdí

Zhruba šest hodin nejezdily v pátek mezi Mosty u Jablůnkova a Čadcou vlaky. Důvodem byl sesuv půdy na slovenské straně. Železničářům se večer podařilo problémy odstranit a po 18. hodině opět trať zprovoznit.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rychlíky z Prahy do Ústí a Třebové možná zpomalí. Kvůli přetížení trati

Správa železnic hrozí škrty, zpomalováním či spojováním vlaků. Důvodem je přetížená hlavní trať 010 na Ostravu, hlavně v úseku Praha - Kolín. Dálkové vlaky už nyní v tomto úseku jezdí zhruba o šest minut pomaleji než dříve, aby kvůli přetíženosti trati sjednotily rychlost s pomalejšími spoji. A nestačí to. Ve hře je i snížení počtu vlaků, nasazování kapacitnějších souprav nebo změny časových poloh vlaků. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.