Dopravné správy

České dráhy vypraví speciální historickou soupravu na RENDEZ 2024

České dráhy vypraví v sobotu 15. června speciální historickou soupravu z Brna do Bratislavy na 24. celoslovenský sraz historických železničních vozidel RENDEZ 2024. Fanoušci železniční nostalgie se mohou těšit na jízdu v legendární elektrické jednotce Pantograf.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ministerstvo chce urychlit zavedení ETCS. Systém dokáže zastavit vlak i snížit jeho rychlost

Ministerstvo dopravy chce urychlit zavedení evropského zabezpečovacího systému ETCS na některých tratích. Šéf resortu Martin Kupka (ODS) to řekl v reakci na srážku vlaků v Pardubicích z minulého týdne, při které zemřeli čtyři lidé a dalších 27 skončilo v nemocnicích. Zařízení teď využívá asi třetina zhruba z dvoutisícovky lokomotiv. V případě potřeby dokáže zastavit vlak nebo snížit rychlost, kterou strojvedoucí nedodržel. Dopravci aktuálně v tuzemsku používají starší systém, který lidské chybě nedokáže zcela zabránit.

Celú správu a videá nájdete na tomto odkaze.

V Moravskoslezském kraji začnou letos jezdit bateriové vlaky

První čtyři soupravy vyrobila pro České dráhy společnost Škoda Group. Včera si vlak mohli poprvé prohlédnout návštěvníci třídenního veletrhu Rail Business Days v Ostravě. Nový RegioPanter si přišel prohlédnout i bývalý průvodčí, Milan ze Studénky. „Je to skvělé. Já jsem začínal na starých vozech a to se nedá srovnat,“ říká.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Nejnovější lokomotiva ČD Cargo připomíná významnou osobnost železniční dopravy

Nejnovější lokomotiva Siemens Vectron 383 013 připomíná svým polepem významnou osobnost železniční dopravy na území České republiky. Jan Perner byl bezpochyby slavným průkopníkem naší železniční dopravy. Slavnostní křest nového stroje proběhl v den zahájení veletrhu RAIL BUSINESS DAYS v Ostravě.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Rychlost u vlaků nestačí, důležitá je i kapacita železniční sítě, upozorňuje expert

Zatímco ve Španělsku a Francii jezdí vlaky rychlostí až 300 kilometrů za hodinu, Česko řeší na pár úsecích vybraných tratí „dvoustovku“, a to od roku 2025. Vysokorychlostní železniční tratě jsou i po třiceti letech v tuzemsku stále ve fázi plánů. Podle Martina Lesa z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), který se zabývá problematikou řízení a zabezpečení železničního provozu, je ale důležité se zaměřit kromě rychlosti i na kapacitu sítě a integraci železnice do dopravních systémů krajů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Inšpekcia: Rušňovodič návestidlo Stoj videl, bol aj oddýchnutý

Český minister dopravy Martin Kupka poprel informácie niektorých českých médií, že príčinou minulotýždňovej tragickej nehody bol nefunkčný zabezpečovací systém počas rekonštrukcie železničnej stanice v Pardubiciach. Podľa Drážnej inšpekcie rušňovodič RegioJetu návestidlo Stoj videl a bol tiež dostatočne oddýchnutý. Uviedli to v stredu na spoločnom brífingu, informuje spravodajkyňa TASR.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Sektor dopravy dlhodobo hlási nedostatok pracovníkov. Chýbajú nám železničiari aj vodiči

Sektor dopravy dlhodobo hlási nedostatok pracovníkov v rôznych pozíciách. Jednou z možností ako upútať najmä mladých ľudí, sú náborové, či vysvetľujúce podujatia. Presne v tomto duchu zorganizovali dnes akciu v bratislavskom Múzeu dopravy.

Celú správu, fotogalériu a reportáž TV JOJ nájdete na tomto odkaze.

Nehodám na železnici zamezí systém ETCS. V jeho zavádění jsme šprty Evropy, tvrdí ministerstvo

Středeční srážka vlaků v Pardubicích opět rozdmýchala debatu o zabezpečení české železniční sítě. Určení přesné příčiny nehody bude podle Drážní inspekce trvat měsíce. Již nyní je však jasné, že při použití zabezpečovacího systému ETCS (European Train Control System) by k tragédii nedošlo. Tento jednotný evropský zabezpečovací systém by měl do budoucna podobným událostem na železnici zamezit. Pro bezpečné cestování je však klíčový i odpočatý strojvedoucí v kabině lokomotivy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tip na leto: Z Bratislavy sa dostaneme vlakom pohodlne priamo až do chorvátskeho Splitu

Cestovanie vlakom je pohodlné, bezpečné a ekologické, preto ho vyhľadáva čoraz viac ľudí. Väčšina využíva železničnú dopravu najmä na stredne dlhé trasy, Bratislavčania sa však po koľajniciach dostanú aj na dovolenku pri mori. Stačí nastúpiť na jednej z dvoch staníc a po sedemnástich hodinách ste v Splite.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

​Škoda Group dosáhla loni vyšších tržeb i většího objemu výroby

Růst tržeb i objemu výroby – takových výsledků dosáhla Škoda Group v roce 2023. Skupina vykázala meziroční nárůst tržeb o 81 % na 1,382 miliardy eur. EBITDA meziročně poklesla o 57 % na částku 21,8 milionu eur, v poklesu se projevily ještě dopady pandemie nemoci covid-19 a ruské agrese na Ukrajině. V loňském roce se skupině podařilo uzavřít několik významných zakázek a také výrazně navýšila počet výrobních hodin a doručených vozů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Jednu výluku vystřídá v Praze druhá. Tramvaje nepojedou mezi Lazarskou a Karlovým náměstím

Oprava tramvajové trati v oblasti Masarykova nádraží v Praze skončí oproti plánu o 10 dnů dříve, dopravní podnik se proto rozhodl začít s další rekonstrukcí, která se dotkne tramvajového provozu v metropoli. Tramvaje nepojedou mezi Karlovým náměstím a Lazarskou.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Občané Regensburgu odmítli stavbu tramvaje

Bavorský Regensburg (česky Řezno) neobnoví tramvajový provoz, který byl součástí koloritu města v letech 1903 až 1964. Návrat tramvají odmítli v referendu, jež bylo spojeno s volbami do Evropského parlamentu, když proti „Stadtbahnu“ hlasovalo 53,6 % obyvatel žijících dlouhodobě ve městě.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničáři chtěli budovu místního nádraží v Prostějově zbourat, město ji ale míní opravit...

Historická budova místního nádraží v Prostějově se bourat nebude. Na jejím bezúplatném převzetí se dohodli zástupci radnice a Správy železnic. Návrh ještě musí projednat zastupitelé města a vláda. Rekonstrukce místního nádraží by pak mohla začít za tři roky.

Celú správu, fotogalériu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

V Pardubicích skončilo odklízení zbytků vagonu pro tragické srážce vlaků

Specializovaná firma dokončila odklízení vraku vagonu u zastávky Pardubice - centrum, kde minulý týden při srážce vlaků zemřeli čtyři cestující a dalších 27 lidí bylo zraněno. ČTK to řekla mluvčí společnosti RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová. Hasiči Správy železnic kvůli lepšímu přístupu k místu nehody odstranili v pondělí část protihlukové stěny podél trati. Vlaky na zastávku Pardubice - centrum zatím nezajíždějí. Podle mluvčí Správy železnic Nely Eberl Friebové by se ale po odklizení trosek vagonu měla začít využívat.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Větší, reflexní a s číslem tísňové linky. Železniční přejezdy budou mít kvůli bezpečnosti...

U železničních přejezdů v Česku budou nové reflexní cedulky s čísly, které mají pomoct třeba řidičům v nesnázích. Změny nachystala Správa železnic. Ve středních Čechách, na Plzeňsku a Karlovarsku prozatím vybrala víc než 20 míst, kde nové identifikační štítky instaluje. Cedulky jsou viditelnější než ty současné. A pokud tak třeba řidič s autem uvázne na kolejích, může díky těmto cedulkám rychleji zavolat pomoc.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Skvělá zpráva pro milovníky vlaků. V Ostravě začal mezinárodní železniční veletrh

V Ostravě v úterý začal mezinárodní železniční veletrh. Největší železniční akce v České republice potrvá až do čtvrtka. Pořadatelé očekávají obrovskou návštěvnost. Doufají, že se jim podaří překonat hranici deseti tisíc. K vidění jsou i unikátní historické vozy.

Celú správu a reportáž TV Nova nájdete na tomto odkaze.

Nenechajte si to ujsť! Cez víkend bude v Bratislave zraz historických železničných vozidiel

Počas najbližšieho víkendu (15. a 16. 6.) sa v starom bratislavskom rušňovom depe uskutoční 24. ročník celoslovenského zrazu historických železničných vozidiel s názvom Rendez. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky pri Kežmarku nejazdia, pre výluku je tam na niekoľko hodín náhradná doprava

Železničnú osobnú dopravu medzi Spišskou Belou a Kežmarkom v utorok od rána dočasne vymenila autobusová. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tam zaviedla náhradnú prepravu miesto všetkých vlakov na viac ako päť hodín od 7.50 do 13.10. Dôvodom obmedzenia sú plánované výlukové práce na traťovom úseku Studený Potok - Kežmarok.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Úprava infraštruktúry obmedzila viaceré vlaky na slovensko-českom pohraničnom úseku...

Železničnú dopravu na slovensko-českom pohraničnom úseku Vrbovce – Veselí nad Moravou v okresoch Myjava a Hodonín v utorok obmedzila avizovaná úprava infraštruktúry. Z tohto dôvodu tam vypadli štyri osobné vlaky jazdiace na linke Vrbovce – Hodonín a späť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nastala změna jízdních řádů. Jaké novinky čekají cestující na linkách ve Zlínském kraji?

Uplynulou neděli nastala pravidelná letní změna jízdních řádů. Ta se dotkla také cestujících na linkách Integrované dopravy Zlínského kraje, kteří se kromě řady drobných časových úprav dočkali také několika nových spojů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.