Dopravné správy

Přijďte na komentované procházky po trase vysokorychlostní tratě v Praze 10

Máte rádi železnici? Zajímá vás, jak v následujících letech budou v Praze vypadat vysokorychlostní železniční tratě? Pokud jste odpověděli na tyto otázky ANO, pak vás radnice Prahy 10 zve ve dnech 17. a 25. června na komentované procházky, které vám představí ambiciózní projekt vysokorychlostních tratí (VRT) v Praze, konkrétně v Praze 10.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak v Milovicích prorazil zarážedlo, při dojezdu k nástupišti vykolejil

V Milovicích na Nymbursku odpoledne vykolejil při dojezdu k nástupišti jednou nápravou osobní vlak. Ve vlaku byli cestující, událost se však obešla bez zranění. Provoz na trati mezi Lysou nad Labem a Milovicemi je přerušený, částečně je zavedena náhradní doprava autobusy. Omezení předběžně potrvá do 23:40, uvedla na webu Správa železnic (SŽ).

Celé správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Vlaky RegioJet z Prahy do Bratislavy pre výluku jazdia odklonom...

Spoločnosť RegioJet v súvislosti s výlukou na južnom slovensko-českom pohraničnom úseku Břeclav – Kúty upravila prevádzku svojich vlakov z Prahy do Bratislavy a cez ňu aj do Žiliny. Medzi Břeclavou a slovenskou metropolou idú cez hranicu odklonom, pričom očakávaný príjazd je s meškaním, niektoré spoje zas nahradila autobusová doprava. Český dopravca pristúpil k viacerým zmenám v súvislosti s výlukovými prácami na hranici plánovanými postupne do začiatku júla.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky v okolí Novej Bane nahradia autobusy, výluka má pre obnovu trate trvať skoro pol roka

Na strednom Pohroní sa začala polročná výluka v železničnej doprave, dôvodom je rekonštrukcia trate medzi Hronským Beňadikom a Novou Baňou. Cestujúci môžu využiť náhradnú autobusovú dopravu za diaľkové vlaky na úseku Kozárove – Nová Baňa a za regionálne vlaky na úseku Kozárove – Žarnovica. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovala, že výlukové práce na infraštruktúre majú trvať od 9. júna do 14. decembra.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Aj tichá zóna a dámske kupé, zmena cestovného poriadku priniesla nové služby vo vlakoch ZSSK

Cestujúci môžu využívať nové služby vo vybraných diaľkových vlakoch na hlavnej domácej trase medzi Bratislavou a Košicami. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zavádza od nedele 9. júna s druhou aktualizáciou cestovného poriadku v expresoch Tatran tzv. tichú zónu a dámske kupé.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tragická smrť na trati v Banskej Bystrici: V priebehu týždňa ide o druhú podobnú nehodu

Vlak zrazil pri železničnej stanici v Banskej Bystrici (v časti Radvaň) neznámeho muža. Vo vlaku sa viezli cestujúci smerom zo Zvolena do Banskej Bystrice. Za tento týždeň ide o druhé takéto nešťastie, ktoré sa udialo na železničnej trati v Banskej Bystrici. Muž mal podľa svedkov vybehnúť z kríkov priamo pred prichádzajúci vlak a rušňovodič už nestihol zrážke zabrániť. Cestujúci sa následne museli pešo dostať k náhradným autobusom.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na co zírá mašinfíra: Zbýšovská úzkokolejka se proplétá oslavanským revírem

V dnešním Mašinfírovi vám ukážeme jeden z turistických trháků jihomoravského kraje, tedy z okruhu technických památek. Muzeum průmyslových železnic ve Zbýšově provozuje úzkokolejnou trať o rozchodu 600 mm k nádraží v Zastávce u Brna. My jsme jeli motorovou lokomotivou, ale svézt se tu můžete i párou.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Ode dneška platí letní změna vlakových jízdních řádů

Ode dneška budou na železnici platit letní změny jízdních řádů. Dotknou se především Pardubického kraje, změny ale nastanou i v dalších krajích kromě Karlovarského a Vysočiny. Úpravy budou platit do 14. prosince. České dráhy v tiskové zprávě uvedly, že ve většině regionů půjde jen o dílčí změny, které mají zlepšit nabídku spojení a také přípoje mezi jednotlivými spoji.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy zkontrolují své lehátkové vozy Bcmz. RegioJet je po nehodě v Pardubicích radši vyřadil

České dráhy mimořádně prověří stav svých devíti lehátkových vozů řady Bcmz, napsal server Zdopravy.cz. Ve stejném vagonu společnosti RegioJet zemřely při nehodě v Pardubicích čtyři ženy. Při tragédii se ve středu kolem 23:00 srazil rychlík RegioJetu a nákladní vlak ČD Cargo. Zemřely dvě Slovenky a dvě Ukrajinky, dalších 27 lidí bylo zraněno.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zlý stav vozňov mohol za tragickú bilanciu vlakovej nehody. Súkromný dopravca obmedzuje spoje

V súvislosti s nehodou vlakov v Pardubiciach, pri ktorej zahynuli aj dve ženy zo Slovenska, sa vynárajú nové znepokojujúce okolnosti. Pod tragickú bilanciu sa mohol podpísať aj stav vozňa, v ktorom prišli o život štyria ľudia. Odborníci však krotia vášne a chcú si počkať na výsledky zložitého vyšetrovania.

Celú správu a reportáž TV JOJ nájdete na tomto odkaze.

ETCS má instalovaný třetina lokomotiv, tedy přes 730, z toho 570 ho má už zapnutý

Zabezpečovacím systémem ETCS je v současnosti vybaveno přes 730 železničních vozidel českých dopravců, tedy asi třetina ze zhruba dvoutisícovky lokomotiv a dalších drážních vozidel, které mají mít zařízení instalované v roce 2030. Téměř 570 vozidel má systém už zapnutý. Vyplývá to z plánu ministerstva dopravy, který ve středu schválila vláda.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Medzi Kútmi a Břeclavou je znova výluka, medzištátne vlaky jazdia po odklonovej trase

Medzištátne vlaky jazdia medzi Slovenskom a Českom opäť odklonom cez náhradný pohraničný priechod Holíč nad Moravou - Hodonín. Dôvodom sú výlukové práce na južnom slovensko-českom traťovom úseku Kúty - Břeclav.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak spoločnosti Leo Express sa v Bratislave zrazil s osobným autom

Na železničnom úseku Podunajské Biskupice – Nové Mesto v Bratislave sa zrazil vlak spoločnosti Leo Express s osobným automobilom. Dopravca o tom v sobotu informoval s tým, že úsek je z tohto dôvodu neprejazdný. „Nehoda sa zaobišla bez zranení. V úseku je zavedená náhradná autobusová doprava,“ uviedol na sociálnej sieti Leo Express.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Mimoriadna doprava na celoslovenský zraz historických železničných vozidiel (15. – 16.6.2024)

Počas víkendu 15. – 16. júna 2024 sa v Železničnom múzeu SR v areáli depa Bratislava východ uskutoční 24. ročník celoslovenského zrazu historických železničných vozidiel Rendez 2024. Organizátori podujatia pripravili pre návštevníkov už tradične bohatý program zahŕňajúci výstavu historických hnacích vozidiel nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky a Maďarska, prezentáciu modelových železníc, hudobné vystúpenia a jazdy historických parných a motorových vlakov po Bratislave a okolí.

Celú správu nájdete na tomto dokaze.

Bez zabezpečovače nemohl nákladní vlak srážku odvrátit, tvrdí Federace strojvůdců

Fungující zabezpečovací zařízení by dalo strojvedoucím obou vlaků, které se srazily v noci na čtvrtek v Pardubicích, šanci včas zastavit. Bez jeho výstrahy nákladní vlak standardně pokračoval v jízdě, řekl prezident Federace strojvůdců Jaroslav Vondrovic.

celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rezavé díry, konstrukční vada. Nehodu RegioJetu zhoršily neduhy ojetých vagonů...

 

Problémy RegioJetu po středeční nehodě v Pardubicích se stupňují. Při srážce nočního expresu a nákladního vlaku zemřely čtyři ženy, které cestovaly v prvním vagonu. Přestože nehoda proběhla v nižší rychlosti, než se původně předpokládalo, první vagon byl nárazem zcela zdeformovaný.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Připoje k rychlíkům na Valašsku se zlepší, změny čekají i cestující na Zlínsku

Nové jízdní řády, které začnou platit od neděle 9. června, přinášejí několik změn v železniční i autobusové linkové dopravě. Nejvýraznější budou na Valašsku a Zlínsku. Společnost Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje, která veřejnou dopravu organizuje, vychází na železnici vstříc požadavkům cestujících, již využívají dálkové vlakové spoje.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dopravcovia podporujú presun časti dopravy z kamiónov na železnicu

Logistické zväzy a asociácie dopravcov podporujú presun nákladnej dopravy z kamiónov na železnice. Kombinovaná doprava podľa nich predstavuje výhodnejšiu alternatívu k využívaniu väčších a ťažších kamiónov. Zároveň apelujú na EÚ, aby sa navrhovaná výnimka o zvýšení váhy nákladných vozidiel vzťahovala len na elektrokamióny, nie aj na dieselové nákladné vozidlá. Asociácie dopravcov sa na tom zhodli v piatok na tlačovom brífingu v termináli kombinovanej dopravy v Dunajskej Strede.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Doprava na trati v Pardubiciach je po tragickej nehode vlakov obnovená v plnom rozsahu

Generálny riaditeľ českej Správy železníc oznámil, že na likvidáciu poškodených vlakov nasadili všetky dostupné sily, ktoré pracovali nepretržite od stredajšej nehody. Zvyšok prvého vagóna expresného vlaku, ktorý bol najviac poškodený, posunuli hasiči nabok.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Keď zlyhá rušňovodič, vlak by mal zastaviť bezpečnostný systém...

Nehoda v Pardubiciach ukázala, že modernejšie systémy by teoreticky mohli obmedziť chyby pri jazde vlaku. Trate sú aj dnes zabezpečené signalizáciou rôznych druhov a železnica je najbezpečnejšia pozemná doprava. Takzvaný Európsky zabezpečovač ide ďalej a je akýmsi autopilotom. Má byť kompatibilný v Európskej únii. Zjednodušene funguje tak, že snímače na koľajách zaznamenávajú jazdu vlaku, a prenášajú signály do rušňa.

Celú správu a reportáž RTVS nájdete na tomto odkaze.