Dopravné správy

Trať z Olomouce na Šumperk zrychlí, vlaky tam pojedou rychlostí 160 km/h

Trať Olomouc a Šumperk se po dlouhé a nákladné opravě stala nejmodernější regionální železniční tratí v České republice. Vlaky tam budou moci jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Rekonstrukce železniční tratě odstartovala před čtyřmi lety, Správa železnic měnila koleje nebo mosty. Jízda mezi Šumperkem a Olomoucí se teď díky tomu výrazně zkrátila.

Celú správu a reportáž TV Nova nájdete na tomto odkaze.

Pre rozsiahlu výluku nejazdia vlaky v okolí Topoľčian a niektoré pri Štúrove

Pre plánovanú úpravu železničnej infraštruktúry nejazdia vlaky v okolí Topoľčian a niektoré pri Štúrove. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pre trojdňovú výluku zaviedla náhradnú autobusovú dopravu, zároveň upozornila na predpokladané meškania vlakov v trvaní približne 15 minút.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ŽSR evidujú za posledný mesiac 14 zrážok vlaku s osobami, len tri sa zaobišli bez straty života

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) evidujú za posledný mesiac 14 zrážok vlaku s osobami, z toho bolo 11 smrteľných, jednu zrážku vlaku s cyklistom a päť zrážok vlaku s cestným motorovým vozidlom. Informovala o tom hovorkyňa slovenských železníc Vladimíra Bahýlová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Lístky na vlak predávajú cez dve okná. Na nitrianskej stanici opravujú dieru v strope

Vo vestibule železničnej stanice vidieť stavebný ruch. Stena, ktorá miestnosť delila na dve časti, pretože v jednej bola diera, je preč. Už od 13. mája sa lístky na vlak predávajú z dvoch upravených okien, ku ktorým je prístup od koľajiska.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky se na trať poškozenou deštěm vrátí až v půli června

Oprava železniční trati mezi Plzní a Starým Plzencem, kterou o víkendu poškodilo sesutí svahu po silných deštích, se zdrží. Správa železnic a České dráhy původně odhadovaly, že provoz by se mohl na koleje vrátit v pondělí, nebo v úterý, nyní odhadovaný termín zprovoznění posunuly na 20. června. Poškození bylo větší, než se původně předpokládalo a opravy potrvají déle, řekl v pondělí mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Transsibiřskou magistrálou otřásl v roce 1989 výbuch, odpovídal Hirošimě

Dva projíždějící osobní vlaky zasáhl 4. června 1989 na Transsibiřské magistrále v blízkosti města Ufa výbuch zkapalněného plynu z poškozeného potrubí. Bilance tragédie byla hrozivá. V důsledku exploze přišlo o život 575 pasažérů, dalších 600 lidí zůstalo trvale postiženo. Havárie je nejhorším železničním neštěstím v Evropě od konce první světové války.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Do Tallinnu dorazila první nová tramvaj od Pesy

Dne 30. 5. 2024 byla do estonské metropole přepravena první z 23 objednaných tramvají z produkce polského výrobce PESA. Ten uspěl ve výběrovém řízení vypsaném před třemi lety, když porazil nabízející ze Španělska (CAF) a České republiky (Škoda Transportation). Smlouva s vítězem byla podepsána v dubnu 2022 a původně předpokládala dodání jen osmi vozidel, ještě v srpnu téhož roku ovšem byla využita i celá opce na zbylých 15 vozů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V košickej MHD nastali od júna zmeny, niektoré linky posilnili

Začiatok júna prinesie do košickej MHD posilnenie niektorých autobusových liniek. Ako informoval Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) zmena sa dotkne linky číslo 10, na ktorej počas pracovných dní pribudne posilový spoj, ktorý bude o 22:22 odchádzať zo zastávky Luník VIII, v smere na Madridskú.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nádraží Moldava jde znovu do prodeje. Obec k němu přihodila další pozemek

Vedení obce Moldava se znovu pokusí prodat objekt nádraží. Zastupitelé revokovali usnesení z roku 2022, kterým bylo rozhodnuto o prodeji budovy za cenu 7,5 miliónu korun. Obec před dvěma roky nabídla k prodeji pozemek p.č. 142 o výměře 1644 metrů čtverečných, jehož součástí je budova nádražní stanice Moldava v Krušných horách. Prodej, proti kterému se tehdy postavila řada příznivců Moldavské horské dráhy, ale úspěšný nebyl.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Po srážce s kamionem skončil vlak v plamenech. Řidič dostal podmínku

Podmíněný trast 2,5 roku si u soudu vyslechl polský řidič, který podle vyšetřovatelů způsobil v říjnu nehodu na jednom z olomouckých železničních přejezdů. Na poslední chvíli se z hořícího vlaku podařilo evakuovat všechny cestující.

Celú správu a reportáž TV Nova nájdete na tomto odkaze.

Maďarsko plánuje modernizaci železniční infrastruktury, vlaků i tramvají

Maďarsko plánuje jak modernizaci železniční infrastruktury, tak i vlaků osobní dopravy. Spolu s tím se plánuje i rozšiřování sítě tramvajové dopravy a rovněž i modernizace existující tramvajové flotily. Existují i vize modernizace unikátní historické linky budapešťského metra, která byla spuštěna v roce 1896 jako nejstarší linka metra na evropském kontinentu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Najkrajšia stanica v Československu

Viete o tom, že piešťanská železničná stanica získala prím v rámci Československej socialistickej republiky? Písal sa rok 1965, keď v súťaži všetkých železničných staníc vyhodnotili odborníci ako najkrajšiu tú našu!

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Budu žít pod mostem, rozčiluje se kvůli stavbě vysokorychlostní železnice muž z Jistebníku

Naštvaný je kvůli stavbě vysokorychlostní tratě (VRT), úseku Moravská brána, Milan z Jistebníku na Novojičínsku. Jeho dům totiž patří mezi sedm budov ve vsi, které železnice, po níž se budou prohánět vlaky rychlostí až 320 kilometrů za hodinu, ovlivní nejvíc. „Za barákem mi postaví stěnu a nad ním most, takže budu žít pod mostem,“ stěžuje si.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Objavte Vysoké Tatry za zlomok ceny s TATRY CARD

Vysoké Tatry, najkrajšie hory na Slovensku, sú ešte lákavejšie! Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci so Združením cestovného ruchu Vysoké Tatry totiž predlžuje platnosť ponuky TATRY CARD. Nespočetné dobrodružstvá vo Vysokých Tatrách si tak môžete vychutnať za zlomok ceny.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Místo vlaků autobusy. Oprava poškozené trati u Plzně se zkomplikovala

Oprava trati nedaleko Plzně, kterou v neděli poškodily silné srážky, se protáhne. Podle aktuálních zpráv potrvá zřejmě až do 20. června. Lidé cestující z Českých Budějovic do Plzně musejí počítat s náhradní autobusovou dopravou i jinými odjezdy spojů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Podmáčená trať omezila vlaky mezi Lovosicemi a Litoměřicemi. Déšť zastavil vlaky...

Kvůli podmáčené trati u stanice Žalhostice nejezdí od nedělního večera vlaky mezi Lovosicemi a Litoměřicemi v Ústeckém kraji, cestující tam vozí autobusy. Omezení zřejmě potrvá několik dní. Vlaky ale kvůli silnému dešti stály i na dalších místech v západních Čechách. Následky odstraňuje Správa železnic i během pondělního rána.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Solingen formálně dokončil projekt rozšíření trolejbusů. Zajišťují 76 % výkonů

Ačkoli fakticky došlo k rozšíření trolejbusového provozu v německém Solingenu již od ledna 2024, symbolické zahájení provozu na dvojici „nových“ tras se odehrálo až 7. 5. 2024 za přítomnosti lokálních i „spolkových“ politiků, čímž byl formálně dokončen takřka deset let trvající projekt s názvem „S bateriovým trolejbusem a inteligentní nabíjecí infrastrukturou k bezemisní veřejné dopravě“ (Mit dem Batterie-Oberleitungs-Bus (BOB) und der intelligenten Ladeinfrastruktur zum emissionsfreien ÖPNV).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

OBRAZEM: České dráhy otevřely veřejnosti depo ve Vršovicích

Nádraží a depo v pražských Vršovicích se v sobotu 1. června stalo dějištěm Regionálního dne železnice. Návštěvníci si mohli prohlédnout vršovické depo a opravny vozidel. Přístup do depa byl zajištěn zdarma vlaky CityElefant a zvláštní autobusovou linkou, která jezdila také z vršovického nádraží.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Řidič vjel na Písecku s dodávkou na železniční přejezd i přesto, že blikala výstražná světla...

Policisté obvodního oddělení Milevsko vyjížděli v pátek, po půl deváté ráno, na železniční přejezd v obce Sepekov, kdy řidič dodávkového vozidla poškodil závoru na přejezdu. Po příjezdu na místo strážci pořádku zjistili, že řidič (roč. 1983, cizí státní příslušnosti) vjel s užitkovým vozidlem tovární značky Iveco na zmíněný přejezd v době, kdy blikala červená střídavá světla a závora byla v horní poloze.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pri Čečejovciach uzavrú železničné priecestie

K úplnej uzávere železničného priecestia dôjde v pondelok (3. 6.) od 8.00 h na ceste pri obci Čečejovce v okrese Košice-okolie. Dôvodom je jeho rekonštrukcia. TASR o tom informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.