Dopravné správy

Historickým vlakem do Bechyně a na prohlídkou elektrárny Temelín

Železniční dopravce Valenta Rail s.r.o. vypraví v sobotu 15. června historický vlak z Prahy do jihočeské Bechyně. Vlak potáhne legendární lokomotiva Bardotka a poveze červeno-krémové vozy Balm z 60. let. Za příspěvek děkujeme Tomáši Valentovi.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy na počest triumfu na mistrovství světa v hokeji představí ,,zlatou lokomotivu“

Speciální překvapení čeká v sobotu 1. června na pražském Regionálním dnu železnice v depu Vršovice fanoušky hokeje i železnice, národní železniční dopravce na počest oslav zlatého úspěchu na 87. mistrovství ozdobí lokomotivu zlatým polepem a nápisem ,,Hoši děkujeme“.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Kalendář parních vlaků 2024

Přinášíme Vám kalendář parních vlaků pro rok 2024. Zde opět budeme uveřejňovat kalendář parních vlaků, v České i Slovenské republice a také v Evropě. Vše se bude v kalendáři  během roku upravovat a doplňovat tak, aby byl aktualní.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Z košickej stanice vyrazí do Levoče počas dňa detí retrovlak

Z hlavnej železničnej stanice v Košiciach vyrazí v sobotu o 8.25 h retrovlak do Levoče. Klub historických koľajových vozidiel a občianske združenie Detská železnica Košice chcú nostalgickým výletom počas Medzinárodného dňa detí potešiť deti a pripomenúť si 130. výročie postavenia trate Spišská Nová Ves - Levoča. Po náročnej oprave verejnosti predstavia aj diesel-elektrický rušeň známy pod menom "Čmeliak".

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pobaltské štáty prepojí vysokorýchlostná železnica Rail Baltica

Európska komisia a zástupcovia pobaltských krajín sa vo štvrtok stretli v Tallinne, aby položili základný kameň pre terminál Ülemiste. Ten je kľúčovou súčasťou projektu „Rail Baltica“, ktorého cieľom je napojiť Estónsko, Lotyšsko a Litvu na európsku železničnú sieť prostredníctvom vysokorýchlostnej železnice.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nový zabezpečovač na zubačce? Ne, usadili Správu železnic památkáři

Státní správce tratí řeší na severu Čech kuriózní problém. Podobně jako u jiných lokálek začal připravovat zabezpečení horské trati z Tanvaldu do Polska přes Harrachov. Avšak technologii ETCS, která se má podle nařízení ministerstva dopravy postupně rozšířit na celé tuzemské železniční síti, na této trati překáží unikátní ozubnicový systém. S jeho odstraněním v místech, kde železničáři chtěli usadit do kolejiště takzvané balízy, narazili u památkářů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dráhy nasadily s půlročním zpožděním Desira, zastaralé RegioNovy končí

Dlouhé měsíce vozily cestující mezi Děčínem a Šluknovským výběžkem zastaralé vlaky. A to přesto, že již od prosince měly České dráhy nasadit německé jednotky Desiro. To se podařilo až s téměř půlročním zpožděním, které podle dopravce způsobil schvalovací proces pro provoz vlaků v Česku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Modernizace pardubického uzlu je u konce, vlaky začnou zajíždět i na novou zastávku v centru města

Modernizace začala v září 2020, celkové náklady dosahují téměř 6,36 miliardy korun. Na dalších 74 milionů korun vyšla výstavba zastávky Pardubice centrum. Zrekonstruovaná jsou všechna stávající nástupiště, navíc k nim přibylo jedno nové. Jejich délka se pohybuje od 124 do 436 metrů. Správa železnic současně zrenovovala zastřešení nástupišť, podpěry trakčního vedení, osvětlení, orientační, informační a kamerový systém, nové jsou majáky a značení pro zrakově postižené. Cestující mají k dispozici designové lavičky a koše.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Výstavba novej nemocnice v Banskej Bystrici prinesie zlepšenie MHD

Mesto Banská Bystrica informovalo, že počas výstavby novej nemocnice plánuje od septembra posilniť a uprednostniť mestskú hromadnú dopravu pred individuálnom automobilovou dopravou. Dôvodom je nepriaznivá dopravná situácia pri Rooseveltovej nemocnici, ktorá sa počas stavebných prác ešte zhorší.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Letná sezóna vo Vysokých Tatrách sa začína už tento víkend

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pozýva na slávnostné otvorenie letnej sezóny vo Vysokých Tatrách, ktoré sa uskutoční v nedeľu 2. júna. Podujatie organizuje občianske združenie Tatranské historické električky v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Vysoké Tatry. Sezónu otvoria o 10:30 v Tatranskej Lomnici. Ak budete v Tatrách celý víkend, otvorenie letnej sezóny môžete spojiť s turistikou alebo ho začať oslavou Dňa detí vo Veľkom Slavkove.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Mayský vlak ničí staroveké jaskyne v Mexiku

Kontroverzný projekt „Mayský vlak“, ktorý presadil súčasný mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, ničí staroveké jaskyne. Zdokumentovali to reportéri agentúry AP. Tí cestovali po časti siete jaskýň a zaznamenali jej zničenie.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK Cargo vlani hospodárila so ziskom 476.000 eur

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) vlani hospodárila so ziskom 476.000 eur. Oproti roku 2022 ide o nárast o 117 %, z vtedajších 219.000 eur. Mierne sa spoločnosti vlani zvýšili aj tržby, oproti roku 2022 narástli o 2 % na sumu 302,6 milióna eur. Vyplýva to z účtovnej závierky spoločnosti zverejnenej v Registri účtovných závierok a z údajov Finstat.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Na Slovensku naďalej výrazne prevláda cestná nákladná doprava...

Dominancia cestnej nákladnej dopravy pretrváva, železničná nákladná doprava napriek prekonaniu predpandemickej úrovne má stále značný potenciál pre rast. Takto okomentoval zvýšenie celkového objemu nákladnej dopravy v prvom štvrťroku 2024 pre agentúru SITA analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vykolejený vlak vyhnal z vozu sedm lidí

V železniční stanici Adršpach na Náchodsku ve středu po 18:00 vykolejil osobní vlak. Provoz vlaků na trati byl zastaven. Událost se obešla bez zranění, uvedl mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. Z vlaku se podle něj evakuovalo sedm lidí. Ze záběru zveřejněného královéhradeckými krajskými hasiči je patrné, že motorový vlak vykolejil u výhybky na vjezdu do stanice. Mimo koleje se dostala přední část dvouvozové soupravy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Očima šotouše: posílejte fotky panťáků a vyhrajte cestovní vouchery

Panťákem se alespoň jednou za život svezl snad každý. A v okolí velkých měst jsou tyto stroje legendou. Právě panťákům jsme věnovali letošní květnové kolo naší fotografické soutěže. Máte doma hezké fotky těchto vlaků? Pošlete nám je do redakce a můžete vyhrát cestovní vouchery Českých drah.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Leo Express se loni dostal ze ztráty, letos chce zdvojnásobit počet cestujících

Železniční a v menší míře i autobusový dopravce Leo Express v loňském roce zaznamenal čistý zisk čtyři miliony korun. Dostala se tak z předloňské ztráty tři miliony korun. Tržby podniku stouply z půl miliardy na 603 milionů korun.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Žena se ztratila na trati. Vlaky mezi Úvaly a Českým Brodem čtvrt hodiny stály

Vlaky v úseku Úvaly - Český Brod ve čtvrtek dopoledne čtvrt hodiny stály. Příčinou byla žena, která se pohybovala poblíž kolejí. Nechtěla však spáchat sebevraždu, důvod byl mnohem jednodušší.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Mostem projedou za rok jen dva vlaky. Stál sto milionů korun

V Lužci nad Vltavou mají krásnou, technicky unikátní, ale také patrně nejzbytečnější stavbu v Česku. Jediný zdvižný železniční most ve střední Evropě má totiž podstatnou vadu na kráse – nejezdí přes něj téměř žádné vlaky.

Celú správu a reportáž TV Nova nájdete na tomto odkaze.

Letné vlakové spojenie je opäť tu: Z Popradu bude jazdiť Beliansky expres dvakrát denne

Od soboty 1. júna bude opäť premávať letné vlakové spojenie z Popradu do poľského mesta Muszyna tzv. Beliansky expres. Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová informovala, že vlaky budú jazdiť vždy v sobotu a nedeľu dvakrát denne.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnice začnú s rekonštrukciou trate na Pohroní. Cestujúci musia počítať s výraznými obmedzeniami

Bezpečnejšia a rýchlejšia doprava. Aj to prinesie rekonštrukcia železničného úseku Nová Baňa – Hronský Beňadik na Pohroní. Trať, ktorou denne prechádzajú desiatky vlakov, je roky v zlom technickom stave.

Celú správu a reportáž RTVS nájdete na tomto odkaze.