Dopravné správy

Cestujete vlakmi? Neprehliadnite zmeny spojov, ktoré sa týkajú Zvolena, Hronského Beňadiku...

Cestujúcich čakajú zmeny na tratiach ústiacich do Zvolena. Súvisia s rozsiahlou výlukovou činnosťou správcu železničnej infraštruktúry (ŽSR) na traťovom úseku Hronský Beňadik - Nová Baňa - Žarnovica z dôvodu havarijného stavu infraštruktúry a zároveň modernizácie ŽST Hronský Beňadik.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na trati Boleráz - Smolenice nepremávajú do konca mája vlaky...

Železničná doprava na úseku Boleráz - Smolenice v okrese Trnava je na týždeň obmedzená kvôli prácam na trati. V dôsledku výlukových prác je na uvedenom úseku zavedená náhradná autobusová doprava (NAD) do 31. mája.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Železničná spoločnosť Slovensko chce prilákať viac turistov...

Záujem o spoznávanie turistických zaujímavostí, prírody či historických a kultúrnych pamiatok je šancou aj pre železničiarov ako získať nových cestujúcich. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce zlepšovať a rozširovať služby pre turistov tiež na základe zdieľania skúseností a inšpirácie od zahraničných partnerov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Prešove pribudli nové prístrešky na zastávkach MHD. Budú šetrné k životnému prostrediu

V Prešove už minulý týždeň pribudli prístrešky na zastávkach MHD, ktoré zvýšili kvalitu cestovania svojím inovatívnym dizajnom a taktiež dôrazom na ekológiu. V meste nájdete konkrétne štyri kusy týchto prístreškov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Podívejte se do jaroměřské výtopny. Muzeum zahájilo sezonu

Muzeum Výtopna Jaroměř v areálu tamního nádraží o víkendu otevřelo letošní sezonu. Její hlavní novinkou je podle ředitele železniční expozice Bohuslava Škody motorový vlak řady M 152.0 zvaný Orechestrion. Podívejte se, jaká atmosféra v muzeu panovala a co bylo k vidění.

Fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Opitý Kysučan prešiel cez železničné priecestie na červenú, nafúkal vyše 1,5 promile

Jazda pod vplyvom alkoholu je nebezpečná z viacerých dôvodov. Okrem toho, že sa opitým osobám znižuje rýchlosť reakcií a všímavosť, často majú aj hlúpe či riskantné nápady. Potvrdil to aj Kysučan, ktorého súd potrestal za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnice vypravili najdlhší autovlak vo svojej histórii, viezol vzácny náklad

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypravila v nedeľu z bratislavskej hlavnej stanice špeciálny autovlak naprieč Slovenskom. Bol najdlhší v jej histórii, na ôsmich dvojpodlažných vozňoch viezol do Košíc takmer 80 historických automobilov. Spolu s nimi v troch osobných vozňoch, vrátane jedného spoločenského, cestovalo 170 účastníkov a organizátorov motoristického podujatia veteránov 500 km slovenských zo 17 krajín.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Na Dračí skálu. Nejstarší německá zubačka má všechny pražce ocelové

Nejstarší německou ozubnicovou železnicí je Drachenfelsbahn. Při svém zprovoznění v roce 1883 byla vyzdvihována jako technická senzace, skutečně přímo technische Sensation. Vrcholová stanice leží na Dračí skále, kde ovšem navzdory báchorkám nikdo nikdy žádného draka neviděl. Ostatně proto se tam mohla železnice relativně bezpečně postavit.

Fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Léto s párou na Blatensku

Pokud hledáte nějaké typicky české lokálky, určitě je najdete na Blatensku. V neděli 28. července se po nich můžete svézt stylově – parním vlakem. Ten poveze lokomotiva Všudybylka (354.195) a nejprve se vydá z Blatné do Nepomuku a zpět a pak uskuteční nostalgické jízdy mezi Blatnou a Strakonicemi. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak na Pardubicku usmrtil člověka, koridor směrem na Moravu stál

Na Pardubicku srazil v neděli ráno vlak člověka, který na místě zemřel. Vlaky na železničním koridoru ve směru na Moravu asi hodinu a půl nejezdily. Příčinu a okolnosti tragické nehody vyšetřuje policie.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Populárnu vlakovú linku s Českom chcú obnoviť o pár týždňov. Stačí schváliť kľúčovú zmluvu

Už od decembra 2011 čelí medzinárodná železničná doprava medzi Slovenskom a Českom neistote. Vtedy došlo k úplnému zrušeniu regionálnej linky spájajúcej obce Horní Lideč a Púchov a k obmedzeniu dopravy na trase z českého Brumova-Bylnice do Horného Srnia. Informuje o tom denník Štandard.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky medzi Bolerázom a Smolenicami vypadli na týždeň, zavedená je náhradná autobusová doprava

Železničná doprava na úseku Boleráz – Smolenice v okrese Trnava je na týždeň obmedzená pre plánované práce na trati. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tam počas výluky od 24. do 31. mája zaviedla náhradnú autobusovú dopravu za viaceré osobné vlaky jazdiace na linke Trnava – Senica a späť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pýtali sme sa, prečo meškajú vlaky?

Zisťovali sme, ako je to s meškaním vlakov, ako funguje priorita vlakov na trati a či sa dá meškanie nejako predpovedať. Odpovede poskytol Dominik Drevický, hovorca ZSSK. Železnica ako ju chápe bežný človek je zložená z troch hlavných častí (firiem). ŽSR – Železnice Slovenskej republiky sú koľaje, stanice a ďalšia infraštruktúra. ZSSK je Železničná spoločnosť Slovensko a to sú vlaky, ktoré po koľajniciach jazdia. No a potom tu máme Cargo Slovakia, ktorému sa v článku nevenujeme.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cez Žilinu prešiel vlak s 80 veteránmi o niečo skôr. Ak ste ho nestihli, takto vyzeral

Už o niekoľko hodín začne svetová jazda srdcom Európy. Legendárne preteky historických vozidiel 500 km slovenských potrvajú od dnes 26. mája do piatka 31. mája. Pre väčšiu výzvu bude súčasťou trasy z Košíc do Bratislavy aj výjazd na Pezinskú Babu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Každým dňom je bližšie. Nové stojisko pre trolejbusy a ďalšie vozidlá MHD v Žiline...

Práce v depe na Kvačalovej ulici v Žiline sú v plnom prúde a zatiaľ sa nezdá, že by ich niečo brzdilo. Hovorí sa predovšetkym o nákladnom projekte modernizácie stojiska pre trolejbusy a ďalšie objekty mestskej hromadnej dopravy v meste. Primátor Žiliny Peter Fiabáne prehovoril o aktuálnom stave pokračujúcich stavebných úkonov na tomto mieste.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cestující ocenili přímé autobusy z Litoměřic do Prahy. Přibudou víkendové spoje

Z Prahy přímo do Litoměřic každou hodinu. Opačným směrem nově i časně ráno a vpodvečer. Tak bude od začátku června vypadat upravený jízdní řád na lince 413 Praha - Litoměřice. Cestující mají o spoj takový zájem, že dopravce přidá několik časů odjezdů. A to sezonně, především o víkendu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rekonstrukcí projde poslední část Fantovy budovy

Správa železnic plánuje ještě letos odstartovat druhou část rekonstrukce interiéru ve Fantově budově na pražském hlavním nádraží. Důležitou podmínkou k samotnému zahájení stavby je právě vypsané výběrové řízení na zhotovitele prací. Jeho vítěz provede obnovu zbývající části historického objektu, mimo jiné prostor, které nyní využívá Drážní úřad nebo Policie České republiky. Nejvyšší přípustná nabídková cena je 570 milionů korun.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Praze stojí most, který byl až do roku 1910 nejdelším mostem v Evropě, měří 1120 metrů

V Praze se přes Vltavu klene hned 14 mostů. Nejstarší z nich je bezesporu ten Karlův. Zdaleka ale není nejdelší. V Praze totiž máme jeden naprostý unikát, který na začátku minulého století trhal všechny rekordy.

Celú správu a fotogalériu nádjete na tomto odkaze.

Bezbariérové prostředí železničních stanic a jejich okolí

Některé specifické požadavky na bezbariérový přístup a použitelnost pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace jsou často opomíjeny, nebo vůbec nejsou zahrnuty do projektů a návrhů. Tyto požadavky jsou zakotveny v legislativě, normách a dalších příslušných předpisech. Pro účely posouzení shody je zastřešuje TSI PRM, tedy Technické specifikace pro interoperabilitu týkající se přístupnosti železničního systému Unie pro osoby se zdravotním postižením a osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Do Holubic na Vyškovsku bude po více než 20 letech jezdit od prosince vlak

Do Holubic na Vyškovsku po více než 20 letech začne opět jezdit vlak. Provoz osobních vlaků zde skončil kvůli nedostatečné kapacitě jednokolejné tratě, díky vlastnostem nových vlaků Moravia ale bude od prosince možné prodloužit do Holubic spoje, které nyní končí v Křenovicích, uvedl v tiskové zprávě mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík. Jízdní doba z brněnského hlavního nádraží bude 35 minut.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.