Dopravné správy

Nádraží a depo v pražských Vršovicích se v sobotu stane dějištěm Regionálního dne železnice

Návštěvníci si budou moci v sobotu 1. června 2024 prohlédnout vršovické depo a opravny vozidel. Přístup do depa zajistí zdarma kyvadlové vlaky CityElefant a zvláštní autobusová linka, která sem bude jezdit také z vršovického nádraží.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Hodonín se zabývá stavem vlakového nádraží. Problémem je nepořádek a shlukování problémových lidí

Hodonín se zabývá neutěšenou situací na vlakovém nádraží a jeho okolí. Problémem je nepořádek, shlukování problémových lidí i snížený pocit bezpečí, vyplývá z informací zveřejněných na webu města. Radnice se snaží najít kompromis s majiteli nemovitostí, kterými jsou státní podniky České dráhy a Správa železnic. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Spor o Nádraží Holešovice rozhádal pražskou koalici. Trestní oznámení létají ze všech stran

Betonová pláň, autobusy do zoo a restaurace McDonald’s. Nádraží Holešovice si dnes Pražané nepředstaví jinak – když už jsou na něj přinuceni myslet –, přitom projekty na revitalizaci stanice metra a jejího okolí jsou už několik let na stole. V posledních měsících se ale právě tento záměr stal součástí nejtvrdšího boje uvnitř vládnoucí pražské koalice. Pokud z toho vedení města dobře nevybruslí, může to Prahu stát nemalé peníze.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Jak je na tom po 30 letech příprav „rychlodráha“ na letiště?

Zatímco na obou koncích modernizace železniční trati z Prahy do Kladna s odbočkou na letiště Václava Havla se intenzivně staví, úseky mezi pražským Výstavištěm a příjezdem na kladenské nádraží jsou i po desítkách let pouze ve fázi příprav. Od zveřejnění prvních záměrů napojení ruzyňského letiště na železnici a zdvoukolejnění a elektrifikaci trato do největšího města Středočeského kraje uplynulo letos v dubnu neuvěřitelných 30 let. Pro stavbu se ujal název rychlodráha, přestože je plánovaná na běžné rychlosti české železnice.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy chtějí v roce 2026 modernizovat a rozšířit v Hradci Králové dvě haly pro údržbu vlaků

Železniční dopravce České dráhy plánuje v roce 2026 opravit a rozšířit dvě haly pro údržbu vlakových souprav v Hradci Králové. Rekonstrukce se bude týkat základny umístěné severně od hlavní železniční stanice na trati ve směru na Jaroměř.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

​Na hlavní trati z Hradce Králové na Prahu bude od 1. června deset dní výluka

Na hlavní železniční trati z Hradce Králové na Prahu, mezi hradeckým hlavním nádražím a Velkým Osekem, nepojedou od 1. června deset dní vlaky. Nahradí je autobusy. Informovali o tom zástupci Českých drah. Důvodem výluky budou rozsáhlé opravy včetně výměny výhybek. Náhradní autobusová doprava bude zajištěna podle platného pravidelného jízdního řádu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Obmedzenia stopli viaceré vlaky v okolí Zvolena a Topoľčian, vrátane rýchlikov Gemeran a Bojnice

Dvojdňové obmedzenia v železničnej doprave v okolí Zvolena na južnej trati do Košíc sa skončia v utorok večer. Pre plánovanú úpravu infraštruktúry sa dotkli diaľkových vlakov medzi Zvolenom a Kriváňom a regionálnych vlakov na úseku Kriváň – Vígľaš.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK zrušila viaceré vlaky medzi Bratislavou a Sencom...

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) odriekla bez náhrady niekoľko vlakov na úseku Bratislava – Nové Mesto – Senec. Zdôvodnila to stavebnými prácami na tomto úseku v súvislosti s výstavbou diaľnice v okolí hlavného mesta. Ako národný vlakový dopravca informoval v rámci mimoriadností na železniciach, od 28. do 31. mája na spomínanom úseku zrušil päť vlakov bez náhradnej autobusovej dopravy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Elektromobily spotrebovali v roku 2023 v USA viac elektriny než vlaky

Americký Federálny úrad pre energetické informácie (EIA) začal zverejňovať odhadovanú spotrebu elektrickej energie EV na národnej, regionálnej a štátnej úrovni v roku 2018. Spotreba elektrickej energie na železnici je za posledné dve desaťročia stabilná, v priemere okolo 7 000 GWh. V USA sa totiž v tomto období železnice rozširovali a elektrifikovali iba minimálne.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Strojvůdce Hynek Posselt: Máme u nás krásné ježdění, každá trať má něco. Jen jeden úsek nemám rád

Představíme vám turnovský Kolej-klub, což je spolek nadšenců do železnice. Parta, která ho v roce 2013 v Turnově oficiálně zakládala, existovala už několik let předtím a věnovala se především opravám historických nákladních vagonů. V posledních letech přibyl jeden motoráček a několik lokomotiv, takže se i letos můžete těšit na krásné nostalgické jízdy. 

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic chystá opravu nádraží a tratě ve Valmezu – Vyjde na miliardy

Vedení valašskomeziříčské radnice jednalo se zástupci státní organizace Správa železnic, která chystá rekonstrukci místního vlakového nádraží a také tratě Vsetín – Valašské Meziříčí. Náklady by se mohly vyšplhat až na 8 miliard Kč s tím, že stavět se má začít už v roce 2026.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak na Ostravsku srazil člověka, spoje nabírají zpoždění

Zhruba 130 osob museli drážní i moravskoslezští hasiči evakuovat z Pendolina kvůli srážce vlaku s osobou v Polance nad Odrou na Ostravsku. Železniční doprava na koridoru se na zhruba tři hodiny zastavila zcela, po 18. hodině byla obnovena alespoň částečně.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Preventivní vlak opět vyjíždí, učí zásady bezpečného chování

Ve spolupráci Správy železnic a Českých drah se už pošestnácté vydává na cestu po republice Preventivní vlak bezpečné železnice. Jeho cílem je přiblížit mladým lidem, jak se chovat v okolí tratí. Interaktivní lekce tentokrát proběhnou na nádražích v Olomouci, Pardubicích, Plzni a Českých Budějovicích.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Asi čekají na neštěstí, spílají lidé radnici. Prkna na lávce v Ústí dál hnijí

Na lávce železničního mostu přes řeku Labe v Ústí nad Labem se vinou uhnilého prkna objevila další velká díra. Na rozpadající se prkna upozornila MF DNES už loni na podzim. Město pak největší mezery jen prozatímně zakrylo, ale s opravou nezačalo. Lidé na magistrát nadávají, místem se bojí chodit.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Vo Vysokých Tatrách pribudla nová medzinárodná linka...

Vysokým Tatrám pribudlo nové medzinárodné autobusové spojenie. Poľský dopravca zaviedol linku na trase Nový Targ – Starý Smokovec. Autobusy však premávajú len počas víkendov a sviatkov, odchody majú dvakrát denne v oboch smeroch, pričom cesta trvá hodinu a pol.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Niektoré osobné vlaky na oravskej železnici nepôjdu viacero dní, môžu za to práce na trati

Pre úpravu infraštruktúry je obmedzená železničná doprava na úseku Kraľovany – Dolný Kubín. Tento týždeň tam nepremáva denne viacero osobných vlakov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) miesto nich od 27. do 31. mája nasadila náhradnú autobusovú dopravu, pričom možno očakávať meškanie vlakov dotknutých výlukou.

Clú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničnú nemocnicu s poliklinikou v Košiciach by mala odkúpiť sieť Penta Hospitals

Košickú Železničnú nemocnicu s poliklinikou by mala od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) odkúpiť sieť nemocníc Penta Hospitals za 11,3 milióna eur bez DPH. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv. Penta Hospitals, do ktorej siete železničná nemocnica patrí, uspela v súťaži na odkúpenie jej areálu. Železnice ho ponúkali na predaj ako nepotrebný majetok. Uzavretie predaja podľa predbežnej zmluvy medzi ŽSR a spoločnosťou SI Real zo skupiny Penta Hospitals ešte musí odobriť vláda.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Londýnske metro je najstaršie sveta: Ľuďom zachraňovalo životy, mnohí v ňom ale našli smrť

Denne prepravuje tisícky ľudí, cez svetové vojny slúžilo ako úkryt, no v roku 2005 v ňom naopak desiatky nevinných našli smrť. Najstaršie metro na svete minulý rok oslávilo 160. výročie.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Dve tragédie na železnici: Vlak zrazil dieťa na priecestí a osobu pohybujúcu sa v koľajisku

Osobný vlak mal v Podolínci zraziť malé dieťa, doprava je v úseku do Starej Ľubovne pozastavená. O nehode, ktorá sa stala v pondelok krátko po 16.30 h, informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove. Dievčatko malo utrpieť zranenia, ich rozsah nateraz nie je známy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cestujete vlakmi? Neprehliadnite zmeny spojov, ktoré sa týkajú Zvolena, Hronského Beňadiku...

Cestujúcich čakajú zmeny na tratiach ústiacich do Zvolena. Súvisia s rozsiahlou výlukovou činnosťou správcu železničnej infraštruktúry (ŽSR) na traťovom úseku Hronský Beňadik - Nová Baňa - Žarnovica z dôvodu havarijného stavu infraštruktúry a zároveň modernizácie ŽST Hronský Beňadik.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.