Dopravné správy

Mešká vlak vyše hodiny? Odškodné nedáva štátny dopravca vždy, z pravidiel EÚ má výnimku

Kým v Japonsku sa železnice ospravedlnia cestujúcim za to, že vlak vyrazil zo stanice o 25 sekúnd neskôr, na Slovensku sú ľudia zvyknutí na meškania v desiatkach minút. Zvyčajne sa dozvedia len stručnú správu, že vlak mešká z prevádzkových dôvodov alebo pre výluku na trati.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničnú dopravu na hlavnej trati pri Trenčíne museli prerušiť, vlak zrazil človeka v koľajisku

Železničnú dopravu na úseku Trenčín – Trenčianska Teplá vo štvrtok prerušili takmer na hodinu a pol. Dôvodom mimoriadnej udalosti bola nehoda, keď expres 605 Tatran z Bratislavy do Košíc zrazil v Trenčíne osobu v koľajisku. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na sociálnej sieti informovala, že premávka na uvedenom úseku bola prerušená od 10:50 do 12:12.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Siemens prodlouží tramvaje Avenio M v Ulmu

V německém Ulmu bychom nalezli úzkorozchodný (1 000 mm) tramvajový provoz o délce 19,1 km s pouhými dvěma tramvajovými linkami, pro jejichž obsluhu postačuje flotila 27 tramvají, jež všechny v minulosti dodal Siemens. Starší typ Combino reprezentuje 10 vozů z let 2003 a 2008, novější tramvaje Avenio M byly dodávány v letech 2018 a 2022–2023. Právě vozidla druhého jmenovaného typu by se měla nyní dočkat zásadní úpravy spočívající v prodloužení o další dva články na délku cca 45 m.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Košický dopravný podnik pokračuje v nábore vodičov

Problém s nedostatkom vodičov v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) trvá už niekoľko rokov. Vlani evidoval desiatky skončení pracovného pomeru, pričom nepriaznivá situácia sa týkala najmä šoférov autobusov. Prevádzka MHD bola preto obmedzená.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cestovné v trenčianskej MHD od júla dvojnásobne zdražie. Mesto argumentuje posilnením spojov

V Trenčíne od 1. júla zvýšia ceny cestovného v mestskej hromadnej doprave. Nový cenník cestovného schválili v stredu (29. mája) poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva. Cena základného hodinového jednorazového lístka stúpne na dvojnásobok, mestskí poslanci však schválili i zľavy pre seniorov a ľudí, ktorí budú platiť kartou. Zároveň znížili spodnú vekovú hranicu, pri ktorej si výhody budú môcť uplatniť. Ceny v mestskej doprave navýšili prvýkrát po trinástich rokoch.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Parním vlakem s Rosničkou okolo Olomouce

Vydejte se  v sobotu 8. června 2024 na výlet historickými vlaky taženými parní lokomotivou Rosničkou (464.202), které v průběhu dne vyrazí z Olomouce hned třemi směry – do Prostějova, Domašova nad Bystřicí a Přerova. V tento víkendový den bude také přístupný olomoucký depozitář ČD Muzea.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic chystá rozsáhlou opravu trati mezi Libercem a polskou hranicí

Cestující z Chrastavy se můžou těšit na nové moderní zázemí při cestování vlakem. Správa železnic totiž plánuje rozsáhlou rekonstrukci trati mezi Libercem a polskou hranicí. Součástí projektu bude i modernizace budovy chrastavského nádraží.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

O karlovarské dolní nádraží usiluje město, za osm let se má ale zbourat

O bezplatný převod většinového podílu vlastnictví ke karlovarskému dolnímu železničnímu nádraží z majetku Správy železnic (SŽ) usiluje město Karlovy Vary. Podmínkou pro takovou transakci je využívání budovy i areálu nádraží pro veřejné účely. Například pro fungování integrovaného dopravního uzlu.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Podívejte se: Na hlavním nádraží otestovali bezbariérovou soupravu Comfort Jet

Na pražském hlavním nádraží ve středu 29. května zástupci Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých otestovali novou bezbariérovou soupravu Comfort Jet. Byli jsme u toho.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Regionální den železnice v Praze se koná na svátek všech dětí

Přijeďte si užít s celou rodinou den plný moderní železniční techniky i nostalgie na kolejích. Zveme vás opět do areálu stanice a depa Vršovice tentokrát už v sobotu 1. června od 9:30 do 17:00 hod. Nebudou chybět jízdy parních a jiných historických vlaků a děti se mohou těšit na tvořivé dílničky, spoustu další zábavy a slona Elfíka.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Prodej DB Schenker může Deutsche Bahn přinést více než 15 miliard eur

Německý železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) může doufat ve vysoké výnosy z prodeje své logistické dceřiné společnosti DB Schenker. V prvním kole nabídkového řízení bylo přijato několik nezávazných nabídek, z nichž některé byly vyšší než předem očekávaných 15 miliard eur. Informoval o tom německý ekonomický deník Handelsblatt, který se to dozvěděl od lidí obeznámených s chystanými parametry prodeje.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničné spojenie na letisko v Sydney

Radi by sme vám predstavili ďalší zo svetových mostných projektov, na ktorých sa aktívne podieľala firma mageba dodávkou a montážou svojich stavebných ložísk. Tentokrát je to Austrália. Náš tím v Austrálii má tú česť byť významným dodávateľom stoviek ložísk na výstavbu novej železničnej trate obsluhujúcej letisko v západnej časti Sydney.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Dobrodružstvo po Európe teraz zažiješ len za 8 eur. Môže za to celkom nová vlaková trasa

Hľadáš cenovo dostupný výlet do Európy na toto leto? Slovinské železnice obnovili malebnú cestu vlakom, ktorá prechádza tromi krajinami a spája osem miest za dve hodiny. Informuje web Visit Ukraine. Táto zjednodušená trasa, kratšia verzia päťhodinovej trasy, ktorá bola zrušená pred viac ako 30 rokmi, bola obnovená na letnú sezónu a bude k dispozícii do 30. septembra 2024.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na železničnej trati Žilina - Rajec sú obmedzenia, cestujúci môžu využiť náhradnú autobusovú dopravu

Železničná osobná doprava na častiach trate Žilina – Rajec je aktuálne obmedzená pre úpravu infraštruktúry. Cestujúci môžu za vlaky do piatka využívať náhradnú autobusovú dopravu, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zároveň upozornila na predpokladané meškanie vlakov dotknutých výlukami približne 25 minút.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dopravná nehoda pri Nitre: Na železničnom priecestí vrazil vlak do autobusu

V Ivanke pri Nitre na Mojmírovskej sa v stredu (29. 5.) ráno na železničnom priecestí zrazil vlak s autobusom, nikto sa pri nehode nezranil. Informovala o tom Zelená vlna RTVS na sociálnej sieti X. Vlakovú dopravu po nehode prerušili, obnovili ju po troch hodinách.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Košice chtějí zmodernizovat devět vozů KT8D5 – jeden za 40,4 mil. Kč

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) vypsal dne 3. 5. 2024 výběrové řízení na modernizaci tramvají typu KT8D5. Rekonstruované tramvaje mají do značné míry posloužit coby náhrada za zrušený tendr na dodávku nových nízkopodlažních vozů, jejichž opakovaný nákup je plánován až v dalším programovém období. Košice podle zadávacího řízení však počítají s tím, že by i modernizační program mohl být financován z prostředků EU. Odhadovaná cena za modernizaci jednoho vozu je přitom astronomická – 1 633 343 €, tedy v přepočtu zhruba 40 408 905 Kč. Cena je jediným hodnoticím kritériem celé soutěže.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Provoz meziměstských tramvají z Lodže do Ozorkówa se neobnoví

Od roku 1901 doplňovaly síť městských tramvají v polské Lodži místní dráhy do sousedních obcí a měst, kterých bylo do roku 1929 vybudováno celkem devět, z nichž poslední se dočkala elektrifikace až v roce 1931. Provoz meziměstských tramvají byl od konce sedmdesátých let postupně utlumován, takže po roce 1993 zůstaly v provozu už jen čtyři linky, na nichž se však dlouhodobé podfinancování projevilo po roce 2017 postupným zastavením či zkrácením provozu. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Víkend s historickými električkami (1. – 2.6.2024)

Počas víkendu 1. a 2. júna 2024 pri príležitosti MDD a otvorenia letnej sezóny vyrazia na trať TEŽ aj historické vozne. Počas oboch dní bude premávať historická električka EMU 89.0 s prívesným cyklovozňom a motorová lokomotíva TU s historickými vozňami TEVD 12 (otvorený) a TEVD 16 (uzavretý).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Poblíž Bulovky se srazila tramvaj s autem, jeho řidičku museli vyprostit hasiči

V Praze 8 se v úterý ráno srazila tramvaj s autem. Hasiči řidičku osobního vozu vyprostili a předali ji do péče záchranné službě, uvedli to na síti X. Provoz městské hromadné dopravy byl necelou hodinu omezený. V úseku Palmovka - Kobylisy jezdily náhradní autobusy.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Cestujúcim v bratislavskej MHD sa po vyše 20 rokoch prihovára nový hlas...

Vo všetkých druhoch vozidiel bratislavskej MHD sa od včera začal ozývať nový hlas aj nové zvukové gongy. Ako informuje portál Bratislavské noviny, redizajn akustických hlásení prichádza po takmer štvrťstoročí a podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) prináša významné rozšírenie možností aj flexibilitu pri vytváraní nových zvukov.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.