Dopravné správy

Cestující na Vsetínsku omezí výluka

Mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi na Vsetínsku nepojedou v příštích dnech vlaky. Omezení potrvá od úterý 4. června do pátku 7. června. Společnost Arriva vlaky, která na jednokolejné trati 282 zajišťuje regionálními spoji přepravu cestujících, nasadí náhradní autobusy. Informoval o tom mluvčí skupiny Arriva ČR Jan Holub.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Po cestě vlakem máte nárok na odškodnění. I za nefunkční klimatizaci

Pokud rychlíky nebo mezinárodní vlaky nesplňují požadovanou kvalitu, má cestující nárok na odškodnění. To může získat například za nefungující topení, klimatizaci nebo i chybějící další služby.

Celú správu a reportáž TV Nova nájdete na tomto odkaze.

Po deštích nejezdí vlaky u Plzně, krajské město zavřelo náplavku

Vydatné deště dnes komplikovaly situaci v Plzeňském kraji. Zastavily například odpoledne provoz na železnici mezi Plzní a Starým Plzencem na trati do Strakonic. Trať je zaplavená, sesunula se půda a na koleje spadl strom, uvedly České dráhy. Provoz mezi stanicemi Nezvěstice a Plzeň hlavní nádraží zajišťovaly náhradní autobusy, část odpoledne ale nemohly kvůli nesjízdným silnicím jezdit. Podle mluvčího drážních hasičů Martina Kavky by se provoz mohl obnovit v úterý 4. června, dráhy později uvedly jako termín obnovení provozu 14:00 v pondělí 3. června.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Strojvůdce Hynek Posselt: Máme u nás krásné ježdění, každá trať má něco. Jen jeden úsek nemám rád

Představíme vám turnovský Kolej-klub, což je spolek nadšenců do železnice. Parta, která ho v roce 2013 v Turnově oficiálně zakládala, existovala už několik let předtím a věnovala se především opravám historických nákladních vagonů. V posledních letech přibyl jeden motoráček a několik lokomotiv, takže se i letos můžete těšit na krásné nostalgické jízdy.

Celú správu, fotogalériu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Ďalšie výluky medzi Bratislavou a stredným Slovenskom...

Ďalšie výluky na železničnej trase medzi Bratislavou a stredným Slovenskom. Úsek medzi Novou Baňou a Hronským Beňadikom čaká rekonštrukcia.  Južné spojenie Bratislavy a Košíc má viacero problematických úsekov. Vlakom tak trvá cesta výrazne pomalšie ako po ceste. Po 11-kilometrovom úseku medzi Novou Baňou – Hronským Beňadikom denne prechádzajú rýchliky smerujúce z Banskej Bystrice do Bratislavy a opačne.

Celú správu a reportáž RTVS nájdete na tomto odkaze.

Na železničnú trať sa vrátil Beliansky expres

V Prešovskom kraji opäť premáva letné vlakové spojenie z Popradu do poľského mesta Muszyna. Beliansky expres jazdí vždy v sobotu a nedeľu dvakrát denne až do konca letných prázdnin. „Beliansky expres po roku opäť ponúka skvelú príležitosť pre všetkých turistov vydať sa do slovensko-poľského pohraničia. Železničné spojenie medzi Popradom, Starou Ľubovňou a poľskou Muszynou bude premávať až do 1. septembra,“ uviedla hovorkyňa Prešovského kraja Daša Jeleňová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na jihu Německa kolabuje kvůli povodním doprava, vykolejil vlak

Při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku přišel o život dobrovolný hasič. Na svých internetových stránkách o tom informuje Bavorský rozhlas. Záplavy, které postihly jih Německa, způsobují i v neděli komplikace v železniční dopravě. V sobotu večer v Bádensku-Württembersku vykolejil vlak.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Na Osoblažské úzkokolejce vyjely speciální výletní vlaky, mají i pivní vagón

V sobotu 1. černa letos poprvé vyjela na svou trať z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy oblíbená atrakce, historický parní vlak, známý výletníkům a turistům jako Osoblažská úzkokolejka. Sympatický „vláček“ s řadou vagonů tažený nablýskanou modrou úzkorozchodnou parní lokomotivou bude v nastávající turistické sezoně jezdit vždy o víkendu. A to po celé léto.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Na letnú dovolenku sa môžete odviezť aj vlakom: Kedy je najlepšie kúpiť si lístky?

Jednou z možností, ako vycestovať za letným oddychom je aj vlak. Mnohí sa pre tento spôsob rozhodnú pre pohodlie alebo výhodnejšiu cenu. V relácii RTVS Peniaze sme zisťovali, aké možnosti ponúkajú železnice tento rok.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Vlak na trati usmrtil človeka, dopravu prerušili

V nedeľu ráno došlo na východe Slovenska k tragickej udalosti. Ako informuje portál regiony.sk, na železničnej trati v úseku medzi Margecanmi a Krompachmi vlak zrazil a usmrtil človeka. Podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa po trati v tom čase pohyboval osobný vlak, ktorý zrazil osobu neoprávnene sa pohybujúcu v koľajisku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rozšírená preprava bicyklov na linkách 240 a 250 (1.6. – 29.9.2024)

Od 1. júna do 29. septembra 2024 budú vo voľných dňoch v regióne Záhorie opäť nasadené autobusy s cyklonosičom pre 6 bicyklov na zadnom čele. Oproti minulým rokom sa táto rozšírená preprava bicyklov scvrkla už len na jednu trasu z Bratislavy cez Stupavu a Záhorskú Ves do Malaciek, ktorá je obsluhovaná linkami 240 a 250.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Brně začnou o víkendu dvě výluky hromadné dopravy, skončí až v srpnu

V Brně o víkendu začnou dvě výluky MHD, které ovlivní cestování v následujících třech měsících. Od soboty 1. června se trolejbusové lince 32 uzavře část Botanické ulice. Od neděle 2. června bude neprůjezdná kvůli pokračující stavbě velkého městského okruhu Karlova ulice, kterou využívají autobusové linky 72 a 75. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dopisy na kolejích byly 149 let: Před 25 roky ji zrušili...

Nebyl internet ani mobily, a tak se poštovní zásilky vozily všemi možnými způsoby, samozřejmě i vlakem! Ambulantní pošty, ve kterých se dopisy, zásilky či telegramy nejen rozvážely, ale rovnou na palubě i třídily, před čtvrtstoletím po 149 letech služby na tuzemských kolejích dojezdily.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

​JHMD předaly soudu reorganizační plán, provoz vlaků chtějí v červnu až červenci

 Věřitel Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) Jan Kysela včera soudu na schůzi věřitelů předal vypracovaný reorganizační plán firmy. V něm prezentoval mimo jiné předpokládaný výjezd vlaků na koleje v červnu až v červenci, vstup investora Good thing, který současný majetek jindřichohradecké úzkokolejky odkoupí, penězi uspokojí věřitele a pak majetek prodá Svazku obcí. O koleje se bude podle plánu starat firma Swietelsky Rail CZ.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky Českých drah během šampionátu dopravily desítky tisíc fanoušků přímo k arénám

Hokejová euforie cloumá Českem. Poprvé od roku 1985 získala Česká hokejová reprezentace zlaté medaile na domácím Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji. České dráhy, které byly oficiálním dopravcem mistrovství, zajistily během šampionátu přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě.  Hokejové speciály Českých drah dovezly na zápasy v Praze a Ostravě téměř 12 tisíc fanoušků ze všech účastnických zemí, dalších více než 80 000 lidí pak cestovalo v pravidelných spojích.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tri linky prešovskej MHD budú premávať v prázdninovom režime

Linky 4, 8 a 38 mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Prešove budú od pondelka (3. 6.) premávať v prázdninovom režime. Ako TASR informovala tlačová referentka mestského úradu Lenka Šitárová, dôvodom zavedenia prázdninového režimu premávky na spomenutých linkách zo strany Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) je nepriaznivá dopravná situácia v meste a súvisiaca nevyhnutná úprava obehov vozidiel.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nádraží v Kladně řeší Ministerstvo kultury

Kladenské nádraží se zatím nebourá, plánovaná přestavba na moderní budovu tak stagnuje. Důvodem je návrh na vyhlášení budovy památkou, kterým se nyní zabývá Ministerstvo kultury. Správa železnic čeká, až bude o statusu budovy rozhodnuto. Nádraží má nahradit nový terminál, který bude postavený podle aktuálních potřeb a přiblíží se i plánovanému podchodu pod tratí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zlínské vlakové nádraží – jako při návratu do minulosti...

Návštěvníci, kteří v těchto dnech přijíždí do Zlína vlakem na nejstarší světový filmový festival pro děti, mohou mít pocit, že se vrátili o desítky let v čase. Nádražní budova totiž svoji podobu nezměnila takřka celé století.

Celú správu, fotogalériu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Město Prostějov s největší pravděpodobností získá historickou budovu místního nádraží

Prostějovská samospráva se dohodla se Správou železnic na převodu architektonicky cenné budovy místního nádraží. Město by objekt za splnění předjednaných podmínek mohlo získat bezúplatně. Transakci ještě musejí schválit obě strany. „V případě města Prostějova je to zastupitelstvo, které by o věci mohlo jednat už na svém červnovém zasedání,“ říká prostějovský primátor František Jura. Na straně státu, který nemovitosti vlastní, ještě musí rozhodnout správní rada Správy železnic a poté i samotná Vláda České republiky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Historickým vlakem do Bechyně a na prohlídkou elektrárny Temelín

Železniční dopravce Valenta Rail s.r.o. vypraví v sobotu 15. června historický vlak z Prahy do jihočeské Bechyně. Vlak potáhne legendární lokomotiva Bardotka a poveze červeno-krémové vozy Balm z 60. let. Za příspěvek děkujeme Tomáši Valentovi.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.