Dopravné správy

Na železniciach začnú platiť ďalšie zmeny v cestovnom poriadku, ZSSK pripravila viaceré novinky

Druhá aktualizácia cestovného poriadku v železničnej osobnej doprave má vylepšiť cestovanie vlakmi a prispôsobiť sa aktuálnym opatreniam na slovenských tratiach. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od nedele 9. júna prináša viaceré novinky. Úpravy grafikonu podľa národného vlakového dopravcu reflektujú jeho záväzok zvyšovať pohodlie a spokojnosť cestujúcich.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Záujem o Oravskú lesnú železnicu narastá: Pôvodne slúžila na zvážanie dreva...

Na Oravskú lesnú železnicu prišlo vlani vyše 43 000 ľudí, čo je o zhruba 3 500 viac ako rok predtým. Najviac turistov bolo zo Slovenska. Rozprávkové podujatie pre deti tam pripravujú od nedele 9. júna do stredy 12. júna. Najmenší návštevníci sa prenesú do krajiny Za siedmimi horami. Informovali o tom z Oravského múzea, uviedla agentúra TASR.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK hľadá na Kariéra EXPO Košice nových zamestnancov

Navštívte veľtrh Kariéra EXPO a za jeden deň spoznajte osobne zamestnávateľov z rôznych oblastí, stretnite sa s kariérnymi poradcami, vyskúšajte si modelový pohovor a skonzultujte svoj životopis. Na veľtrhu práce Kariéra EXPO Košice nebude chýbať ani Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ako partner podujatia a Najzamestnávateľ 2023 v kategórii Doprava a logistika. Podujatie sa koná v stredu 12. júna 2024 v Spoločenskom pavilóne od 9:00 do 18:00. 

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Na cestách by mohli jazdiť väčšie a ťažšie kamióny. Slovenská infraštruktúra na to nie je pripravená

Na cestách by sme mohli stretávať väčšie a ťažšie kamióny. Kritici nariadenia sa obávajú, že slovenská infraštruktúra na to nie je pripravená. Podľa železničiarov je kľúčom k efektívnej doprave kombinácia vlakov a nákladných áut. Na Slovensku už existujú takéto terminály. Väčšie zapojenie železnice chce aj nová automobilka pri Košiciach.

Celú správu a reportáž RTVS nájdete na tomto odkaze.

Železničnú stanicu obnovia, ŽSR vyberajú zhotoviteľa diela

Železničnú stanicu (ŽST) v Kežmarku obnovia, Železnice SR (ZSR) v súčasnosti vyberajú zhotoviteľa stavby. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa železníc Vladimíra Bahýlová s tým, že predpokladaná lehota realizácie je 12 mesiacov od odovzdania staveniska. Celková cena diela bude známa až po ukončení verejného obstarávania.  

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Odchody vlakov sa posunú, niektoré nebudú premávať vôbec. Veľké zmeny zasiahnu aj Oravu a Kysuce

Železničná spoločnosť Slovensko zverejnila podrobný prehľad zmien cestovného poriadku, ktorý je platný od 9. júna 2024. Zasiahne diaľkovú, prímestskú aj regionálnu dopravu v Žilinskom kraji. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pri Prešove sa zrazil vlak s autom. Vodič si nevšimol blikajúcu červenú na priecestí

Pri nehode osobného vlaku a auta, ku ktorej došlo v piatok ráno v úseku medzi Prešovom a Drienovskou Novou Vsou, sa nikto nezranil. K nehode došlo na zabezpečenom priecestí so svetelnou signalizáciou. Následkom nehody došlo k prerušeniu dopravy v danom úseku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nové štítky na přejezdech mají pomoct řidičům, kteří uváznou v kolejišti

Železniční přejezdy v Česku mají být bezpečnější. Řidičům, kteří na kolejích mezi závorami uváznou, mají pomoci nové reflexní štítky, na kterých je uvedena tísňová linka i číslo daného přejezdu. Momentálně štítky instaluje Správa železnic. Jen loni zemřelo na přejezdech 35 lidí, letos jich ke konci května bylo už jedenáct.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Nehoda v Pardubicích ukázala, že je nejvyšší čas na zavedení ETCS, řekl ministr dopravy Kupka

Železniční nehoda v Pardubicích, při které ve středu pozdě večer zemřeli čtyři lidé, ukázala, že je nejvyšší čas zavést v Česku evropský zabezpečovací systém ETCS. V Interview ČT24 to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Termín 1. ledna 2025 je podle něj závazný a musí se stihnout, na některých tratích by podle něj mohl systém fungovat už na podzim. Ministr také vyzdvihl práci složek Integrovaného záchranného systému při nehodě vlaků, řekl, že je to jedna z věcí, na kterou může být Česko hrdé.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze

Zrážka vlakov v Pardubiciach zasiahla železničnú dopravu cez Slovensko...

Následky tragickej zrážky vlakov v českých Pardubiciach sa v rôznom rozsahu prejavili aj na prevádzke medzištátnej železničnej dopravy cez Slovensko a medzi Slovenskom a Českom. Obmedzenia a zmeny sa dotkli viacerých spojov na linkách Budapešť Bratislava – Praha a (Humenné) Košice – Žilina – Praha.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nový cestovný poriadok pre železnice: Hlásia rozsiahlu výluku, trvať bude pol roka (PREHĽAD)

Ľudia, ktorí nemajú auto, sú odkázaní cestovať hromadnou dopravou. Preprava autobusom alebo vlakom môže byť často otrava, pretože, ako iste vieš, stať sa môže čokoľvek, čo môže tvoju cestu predĺžiť alebo úplne prekaziť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlakmi ZSSK pohodlnejšie: extra spoje, cyklovozne a tiché zóny

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od nedele 9. júna 2024 prináša ďalšie novinky v cestovnom poriadku. V tomto roku ide už o druhú aktualizáciu, ktorá má za cieľ vylepšiť cestovanie vlakom a prispôsobiť sa aktuálnym opatreniam na slovenských tratiach.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Rusko schválilo výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Moskvou a Petrohradom

Ruská vláda odobrila projekt vysokorýchlostnej železnice medzi Moskvou a Petrohradom. S odvolaním sa na úradné záznamy to uviedla agentúra Reuters. Išlo by o prvú trať v krajine, kde by vlaky presahovali rýchlosť 300 kilometrov za hodinu. Celkové náklady by mali predstavovať 2,3 bilióna rubľov (23,6 miliardy eur). Moskva chce na projekt na budúci rok vyčleniť 300 miliárd rubľov v rámci nízko úročenej pôžičky zo štátneho fondu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Viaceré vlaky vypadli v okolí Prievidze, dôvodom je plánovaná výluka

Železničnú dopravu na hornom Ponitrí obmedzili práce na trati. Plánovaná výluka na úseku Prievidza – Nováky sa vo štvrtok od rána do popoludnia dotkla desiatich vlakov. V priebehu približne štyroch hodín tam vypadli štyri rýchliky Bojnice premávajúce na linke Bratislava-Nové Mesto – Prievidza a opačne, ako aj šesť osobných vlakov jazdiacich medzi Prievidzou a Topoľčanmi.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pri Veľkých Kozmálovciach sa zrazil vlak s autom, viezlo sa v ňom niekoľko osôb a dopravu prerušili

Na trati medzi Kozárovcami a Levicami, na nezabezpečenom priecestí medzi Tlmačmi a obcou Veľké Kozmálovce, došlo vo štvrtok o 9:30 hod. k zrážke osobného vlaku s autom. Vlak 5708 smeroval zo Zvolena do Levíc, kde mal doraziť v čase o 9:33 hod. „Našťastie, k zraneniam žiadnych osôb nedošlo,“ uviedol pre Nitrak.sk hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Medzi obeťami nehody vlakov v Česku sú aj dve Slovenky

Medzi obeťami nočnej tragickej zrážky vlakov v Pardubiciach sú aj dve Slovenky, informuje spravodajca RTVS Boris Kršňák z Prahy. Informáciu potvrdilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Zvyšné dve obete sú Ukrajinky. Nehodu zapríčinil rušňovodič súkromnej spoločnosti RegioJet.

Celú správua  reportáž RTVS nájdete na tomto odkaze.

Nevezmeme si jízdy navíc, bude problém, hrozí řidiči MHD po zákazu rádia

Atmosféra mezi brněnským dopravním podnikem a řidiči MHD, jimž se nelíbí nedávný zákaz pouštět si ve voze hudbu či mluvené slovo, během posledních dnů zhoustla. Dopravní podnik sice pod tlakem stížností řidičů slevil ze striktního zákazu hudby, na druhou stranu uzavřel tzv. stěžovník, čímž řidiče ještě více popudil. Ti zvažují protiopatření, což je na prahu mamutího festivalu ohňostrojů, kdy v Brně MHD musí posilovat, tikající problém.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Pardubicích se srazil nákladní vlak a rychlík. Čtyři mrtví, desítky zraněných

V Pardubicích u nové zastávky v centru města se před středeční půlnocí čelně srazil noční rychlík s nákladním vlakem. Při nehodě zemřeli čtyři lidé, dalších 27 je v nemocnicích. Zatím nelze spekulovat o příčinách, uvedl ministr dopravy Martin Kupka. Ve čtvrtek policie oznámila, že nehodu vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Po 8. hodině byl obnoven provoz po jedné koleji. Škoda se odhaduje na 110 milionů.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Vodíkový sen Moravskoslezského kraje se rozplývá

Rada Moravskoslezského kraje přijala na svém zasedání v pondělí 3. 6. 2024 usnesení č. 98/7144 o zrušení veřejné zakázky na zajištění dopravní obslužnosti v oblasti nazývané jako Havířovsko III. V ní se počítalo s nasazením elektrobusů, jež využívají k výrobě elektrické energie palivové články na palubě. Nutno říci, že rezignace na vodíkový pohon nebyla úplně nečekaná. Již v únoru 2024 zrušil ostravský DP soutěž na výstavbu plnicí stanice v oblasti Hranečníku na Slezské Ostravě, přičemž plánovanou plničku měly využívat i autobusy krajských linek, které se tak rázem ocitly bez nezbytné infrastruktury.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vedení Správy železnic plánuje opravu budovy vlakového nádraží v Přerově

Správa železnic chce do tří let zahájit rekonstrukci budovy vlakového nádraží v Přerově. Investovat do ní chce zhruba 75 milionů korun. Oprav by se měly dočkat fasáda, prostory pro cestující a zázemí dopravců.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.