Dopravné správy

Vlaky pri Kežmarku nejazdia, pre výluku je tam na niekoľko hodín náhradná doprava

Železničnú osobnú dopravu medzi Spišskou Belou a Kežmarkom v utorok od rána dočasne vymenila autobusová. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tam zaviedla náhradnú prepravu miesto všetkých vlakov na viac ako päť hodín od 7.50 do 13.10. Dôvodom obmedzenia sú plánované výlukové práce na traťovom úseku Studený Potok - Kežmarok.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Úprava infraštruktúry obmedzila viaceré vlaky na slovensko-českom pohraničnom úseku...

Železničnú dopravu na slovensko-českom pohraničnom úseku Vrbovce – Veselí nad Moravou v okresoch Myjava a Hodonín v utorok obmedzila avizovaná úprava infraštruktúry. Z tohto dôvodu tam vypadli štyri osobné vlaky jazdiace na linke Vrbovce – Hodonín a späť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nastala změna jízdních řádů. Jaké novinky čekají cestující na linkách ve Zlínském kraji?

Uplynulou neděli nastala pravidelná letní změna jízdních řádů. Ta se dotkla také cestujících na linkách Integrované dopravy Zlínského kraje, kteří se kromě řady drobných časových úprav dočkali také několika nových spojů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na Orave rátajte s výlukami na železnici, obmedzenia stopli vlaky na viacerých úsekoch

Vlaky na oravskej železničnej trati Kraľovany – Trstená jazdia tento týždeň s obmedzeniami. Pre výlukové práce na viacerých častiach medzi Dolným Kubínom a Trstenou ich počas niekoľkých dní nahrádza autobusová doprava.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Škoda potvrdila Brnu cenu za tramvaje 45T. Město může objednat 20 vozů

Dopravní podnik města Brna (DPMB) uzavřel dne 2. 2. 2021 smlouvu na dodávku až 40 nových obousměrných tramvají, jež byly primárně zamýšleny jako náhrada starších vozů KT8D5(R.N2; popř. N). Vítězem soutěže se stala s cenovou 59,93 mil. Kč/vůz Škoda Transportation, jež byla jediným účastníkem tendru, do nějž se nabídky podávaly už 17. 4. 2020, tedy na počátku první vlny Covidu-19. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Premávka historickej električky Kométa v letnej sezóne (22.6. – 1.9.2024)

Historická tatranská električka Ganz #22 "Kométa" s vlečnými vozňami bude v letnej sezóne premávať počas víkendov a sviatkov od 22. júna do 1. septembra 2024 po trase Poprad – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica – Starý Smokovec – Poprad.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Trenčín po kritike občanov zverejnil návod ako ušetriť pri kúpe cestovného lístku

Trenčín od júla toho roka zásadne mení grafikon a ceny dopravných lístkov na MHD. Táto zmena však spustila kritiku u niektorých obyvateľov, ktorá v posledných dňoch vyústila až do verejnej petície za zachovanie jednorazového neprestupového lístka, ktorý po zmene cenníka MHD bude vraj najnevýhodnejší. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Z vlaků na jižní Moravě zmizí průvodčí a vlakvedoucí...

Ve vlacích vlastněných Jihomoravským krajem už nebudou jezdit průvodčí a vlakvedoucí. Změnu hejtmanství plánuje od prosince, tedy od začátku platnosti nové smlouvy s Českými drahami. Slibuje si od toho roční úsporu 200 milionů korun. Někteří drážní zaměstnanci to ale kritizují, podle nich to může ohrozit bezpečnost a komfort cestujících.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Letní změna jízdních řádů: Přímý vlak z Českých Budějovic přes Rybník do Lipna i nové soupravy

V neděli 9. června vstoupila v platnost pravidelná letní změna vlakových jízdních řádů. Do Jihočeského kraje přinese změny, které zlepší nabídku spojení a přípojové vazby mezi jednotlivými spoji. Na akce vypraví České dráhy zvláštní vlaky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Kvůli krádeži kabelů nejely vlaky v části Prahy

Porucha zabezpečovacího zařízení omezila v pondělí ráno provoz vlaků přes pražské smíchovské nádraží. Vlaky od Berouna směřující do Prahy končily v Radotíně, postupně byl provoz obnoven. Vlaky se ráno zastavily také mezi Říčany a Hostivaří kvůli střetu soupravy s člověkem v Uhříněvsi.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Odklízení vlaků po tragické nehodě v Pardubicích pokračuje. Nová zastávka otevře zítra

Na novou zastávku v Pardubicích vlaky zatím nejezdí. Pořád pokračuje odstraňování následku tragické nehody z minulého týdne. Při střetu expresu s nákladním vlakem zemřeli čtyři lidé a 27 se zranilo. Provoz na koridoru se sice podařilo obnovit už před víkendem, ale některé regionální spoje jsou zkrácené.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

SŽ má projektanta úseku mezi Výstavištěm a Dejvicemi. Stavba začne do dvou let

Správa železnic (SŽ) vybrala projektanta úseku železniční trati mezi stanicemi Praha-Výstaviště a Praha-Dejvice. Vítězové výběrového řízení Metroprojekt Praha a Moravia Consult Olomouc, které vyhrály s nabídkou 157 510 000 korun, zpracují projektovou dokumentaci pro modernizaci trati od nyní vznikající zastávky na Výstavišti až po stanici v Dejvicích.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Niektoré vlaky v okolí Trenčína a Kútov opäť nahradili autobusy, dôvodom sú práce na tratiach

Plánované výluky obmedzili železničnú dopravu aj začiatkom tohto týždňa. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) z tohto dôvodu nasadila náhradnú autobusovú dopravu za vlaky napríklad aj na regionálnych tratiach Trenčín – Chynorany a Kúty – Skalica. Zároveň upozornila na predpokladané meškania vlakov dotknutých prácami na tratiach a náhradnou dopravou.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

RegioJet chystá po nehodě v Pardubicích dokument o nedostatku vlaku. Pomůže dalším dopravcům

RegioJet po středeční nehodě svého vlaku v Pardubicích začal vytvářet dokument pro Evropskou železniční agenturu (ERA), který upozorní na technické nedostatky typu vagonu, jenž se po nárazu zlomil.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlakovú dopravu narušilo nepriaznivé počasie...

Železničnú osobnú dopravu skomplikovalo nepriaznivé počasie sprevádzané búrkou. Na južnom Slovensku v okolí Nových Zámkov spôsobilo prerušenie premávky, odrieknutie niektorých vlakov a meškanie viacerých spojov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

​Svaz dopravy ČR: Systém emisních povolenek ETS 2 významně ohrozí železniční a vodní dopravu v ČR

Zavedení emisních povolenek na fosilní paliva v případě železniční a vodní dopravy zhorší konkurenceschopnost těchto odvětví. U neelektrifikovaných železnic nelze v případě nákladní dopravy využívat lokomotivy na baterie či vodík. Technologie nejsou připraveny na těžké nákladní vlaky. Varianta naftových motorů je aktuálně jedinou možnou. Ještě fatálnější dopady by zaznamenala vodní doprava. V kombinaci s nedobudovanou infrastrukturou hrozí reálně lodním dopravcům v ČR úplný zánik.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vodíková Lublaň s článkovými eCitary fuel cell

Slovinské hlavní město Ljubljana uzavřelo tendr na dodání osmi kloubových vodíkových elektrobusů. Zakázku ovládla společnost AUTOCOMMERCE, jež na slovinském trhu působí jako generální dodavatel Daimleru a která nabídla model Mercedes-Benz eCitaro G fuel cell představující elektrobus s vodíkovým prodloužovačem dojezdu. Porazila přitom španělsko-polský Solaris, jenž své opravdové vodíkové autobusy nabídl o téměř čtyři miliony korun na vozidlo dráž. Dodávka má být uskutečněna do října 2025, což znamená zhruba roční zdržení původních elektrifikačních plánů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Brněnské hlavní nádraží má nový validátor, který usnadní nákup jízdenek...

Brněnské hlavní nádraží v pátek 7. června dostalo první chytrý validátor, tedy malý automat, s jehož pomocí si cestující snadno koupí jízdenku přímo na vlakových nástupištích. Lidé se v nových automatech taktéž dozví o aktuálních událostech v dopravě, odjezdech spojů nebo si zobrazí on-line mapu s aktuální polohou příslušných vozidel. Validátorů by se na území jižní Moravy mělo objevit celkem 300. 

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK plánuje nakúpiť nové vozidlá, analytici navrhujú ich výber a využitie ešte premyslieť

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) plánuje nakúpiť nové vozidlá za takmer 480 miliónov eur. Konkrétne ide o 25 elektrických rušňov a 10 súprav do diaľkovej dopravy. Národný vlakový osobný dopravca sa na základe verejného obstarávania rozhodne, či budú súpravy pozostávať zo spojených vozňov s rušňami alebo z ucelených elektrických jednotiek.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

PMDP zveřejnily program oslav výročí 125 let MHD v Plzni. Chystají historické jízdy i překvapení

Jak jsme vás již informovali, Plzeňské městské dopravní podniky oslaví v sobotu 15. června 125 let, kdy na pravidelnou linku první spoj městské veřejné dopravy, konkrétně tramvaj Křižík&Brožík. Akce k výročí proběhne ve vozovnách Slovany a Karlov a obě místa propojí historické linky. PMDP chystají i překvapení, které není zveřejněné v programu. Akce je pro veřejnost zdarma.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.