Dopravné správy

Vedení Správy železnic plánuje opravu budovy vlakového nádraží v Přerově

Správa železnic chce do tří let zahájit rekonstrukci budovy vlakového nádraží v Přerově. Investovat do ní chce zhruba 75 milionů korun. Oprav by se měly dočkat fasáda, prostory pro cestující a zázemí dopravců.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Ve Vsetíně začíná stavba autobusového nádraží, řidiči se musí připravit na dopravní změny...

Zatímco nejzásadnější část přestavby železniční stanice úspěšně skončila, štafetu přebírá budování nového autobusového nádraží a úprava dopravní infrastruktury. Od neděle 9. června se řidiči budou muset připravit na dlouhodobé dopravní omezení. To se dotkne hlavně Smetanovy ulice, přes kterou aktuálně projíždějí všechny autobusové spoje.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Podívejte se, jak se pokládají pražce. U Sletiště pracuje speciální technika

Speciální stroj pokládá u Sletiště nové železniční pražce. V rámci modernizace železniční trati zde pokračuje další etapa rekonstrukce kolejiště. Těžká technika aktuálně pracuje na novém mostě nad silnicí a pokládka probíhá i v úseku naproti Sletišti. V souvislosti s pracemi je mimo provoz i nedaleký železniční přejezd mezi Sletištěm a fotbalovým stadionem Fr. Kloze.

Celú správu, fotogalériu a videá nájdete na tomto odkaze.

Prepadnutý strop starej stanice v Nitre konečne opravujú. Iné zásadné zmeny ju však nečakajú

Dva roky po tom, čo sa tam prepadol strop, začali s opravou železničnej stanice, do ktorej sa pustila hniloba a červotoče. Prepadnutý strop konečne opravujú. Zásadnú zmenu však v Nitre nečakajte.

Celú správu a reportáž TV Markíza nájdete na tomto odkaze.

Na vlaku, ktorý narazil do autobusu pri Nitre, vznikla škoda 300-tisíc. Kompetentní žiadajú závory

Na vlaku, ktorý vrazil pred týždňom do autobusu na priecestí v Ivanke pri Nitre, vznikla predbežne 300-tisícová škoda. Rušňovodič utrpel zranenie pravého oka. Na tomto priecestí mali byť už dávno závory. Železnice ich avizovali v roku 2020, vo vyjadrení pre nitriansku župu.  Rovnako mali byť závory aj na priecestí v nitrianskych Horných Krškanoch. Hovorkyňa ŽSR dokonca v roku 2021 informovala, že bol vybraný zhotoviteľ.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

​Na veletrhu RAIL BUSINESS DAYS v Ostravě se představí legendární Slovenská strela

Ve spolupráci se společnostmi DAKO-CZ a Tatra Trucks z CSG Mobility division si pořadatelé pro návštěvníky letošního veletrhu Rail Business Days v Trojhalí Ostrava přichystali možnost si v úterý 11. června od 9.00 do 15:30 hodin prohlédnout legendární čtyřnápravový motorový vůz M 290002 Slovenská strela, který byl v kopřivnické Tatře vyroben v počtu dvou kusů na zakázku Československých státních drah v roce 1936.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Z Prahy do Ústí za půlhodiny? Krajem má vést vysokorychlostní trať

Správa železnic (SŽ) navrhuje vedení skrz Středohořský tunel, další tunel povede Krušnými horami. Zastávka a terminál budou v Ústí nad Labem, další terminál v Roudnici nad Labem. Pokud zastupitelé trasu neschválí, obávají se někteří toho, že stát uplatní schválený liniový zákon a přímo rozhodne. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při debatě v krajském městě řekl, že by se pak hledala cesta, jak to udělat nejlépe.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rožnovské parní léto 2024

Svezte se parním vlakem z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm a užijte si pestrý program letních akcí. Kdy? O sobotách 22. června, 6. července a 10. srpna 2024. V čele vlaků pojede parní lokomotiva 423.041 z roku 1924, která tak v letošním roce slaví své 100. narozeniny.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Až 200 kilometrů v hodině. Rekonstrukce trati zvýší rychlost vlaků

Správa železnic finišuje s přípravou rekonstrukce železniční trati z Přerova do Nezamyslic, na které se v budoucnu budou vlaky díky několikamiliardové investici prohánět po dvou kolejích rychlostí až 200 kilometrů za hodinu. Nyní je tam položena jedna kolej, po které jezdí vlaky rychlostí nejvýše 100 kilometrů za hodinu. Rekonstrukce tohoto úseku na důležité železniční spojnici Přerova a Brna má začít v polovině příštího roku a skončit v roce 2028. Stavební práce si na trati z Přerova do Nezamyslic vyžádají několik výluk.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pantografem z Brna do Bratislavy na Rendez 2024

Svezte se v sobotu 15. června legendárním Pantografem do Bratislavy na 24. celoslovenský sraz historických železničních vozidel RENDEZ 2024. Do slovenské metropole vás dopraví historická souprava, která kdysi vládla na kolejích v osobní dopravě na jižní Moravě a na Slovensku. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na Oravskej lesnej železnici sa deti stretnú so Snehulienkou

Rozprávkové podujatie pre deti pripravujú od nedele 9. júna do stredy 12. júna na Oravskej lesnej železnici. Najmenší návštevníci sa prenesú do krajiny Za siedmimi horami. Informovali o tom z Oravského múzea.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Rači prvýkrát zastal vlak, Regiojet, z Prahy a Brna...

Mimoriadne zastavenie vlaku môže byť mimoriadnym zážitkom. Hlavne ak dôjde k poruche, či nehode na trati. Za takých okolností však cestujúci asi veľa dôvodov na radosť nemajú. Iné to je vtedy, ak si mimoriadne zastavenie v stanici, kde bežne vlaky nestoja, objednáte. Áno, na slovenských železniciach sa dá aj to. Svoje o tom vedia deti zo Základnej školy Plickova v Bratislave.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Masaryčka vs. Holešovice aneb Když veřejná správa potřebuje svěží vítr

Dlouhodobě představuje jednu z největších překážek pro naplňování našeho rozvojového potenciálu nedostatečně výkonná, odvážná a moderním formám řízení a financování nedostatečně otevřená veřejná správa. Platí to pro většinu jejích úrovní, od státu přes kraje a města až po menší obce

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Bourání nádraží? Když nájmy nezaplatí režii budovy, přiznal šéf Správy železnic

Je to věc, na kterou si můžete vsadit. Kdykoli začne veřejná debata o tom, jestli nějaké nádraží opravit, nebo zbourat a nahradit vydatnou porcí betonu a skla, bude ta debata výživná. A najdete skalní zastánce obou pólů: zachovat všechno a za každou cenu – nebo všechno staré a zpátečnické zbořit a nahradit tím, co se teď zdá pokrokové.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Správa železnic: Dobíjecí stanici má mít každé páté parkovací místo

Přijet elektromobilem na vlak a na parkovišti si celý den svůj vůz nechat dobíjet. U nádraží v České republice by to měl být postupně standard. Dobíjecí stanicí by mělo být podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy vybaveno každé páté parkovací místo. Státní organizace s tím počítá ve svém Plánu rozvoje infrastruktury pro dobíjení elektrických vozidel. Stavební příprava na dobíjecí stanice je už podle Gavendy hotová například v železničních stanicích Benešov nad Ploučnicí, Most a Lovosice.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bratislava zaradila do premávky prvú obojsmernú električku, sľubuje inovácie aj vyšší komfort

Dopravný podnik Bratislava (DPB) v utorok zaradil do premávky prvú obojsmernú električku z desiatich nových vozidiel. Ako informuje hovorca DPB Jozef Vozár, ďalšie z nich v týchto dňoch absolvujú skúšobné jazdy bez cestujúcich.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

ZSSK pripravuje generácie budúcich pracovníkov skrz duálne vzdelávanie...

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) si pripravuje budúce generácie zamestnancov v nedostatkových profesiách prostredníctvom duálneho vzdelávania. V súčasnosti jej najviac chýbajú rušňovodiči, elektromechanici, zámočníci a mechanici.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Výlukové práce obmedzili viaceré vlaky v okolí Košíc, vypadli aj štyri rýchliky Gemeran

Výlukové práce na železničnom úseku Čečejovce – Moldava nad Bodvou mesto v okolí Košíc v utorok obmedzili viaceré diaľkové a regionálne vlaky. Na úseku medzi Košicami a Moldavou nad Bodvou nešli štyri rýchliky Gemeran premávajúce na linke Košice – Zvolen a opačne.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy dokončily obnovu elektrických vlaků pro Olomoucký kraj, pořídily jich 27

České dráhy dokončily modernizaci elektrických vlaků v Olomouckém kraji, pro který pořídily 27 nových elektrických jednotek RegioPanter jezdících rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Poslední objednanou soupravu RegioPanter určenou pro Olomoucký kraj obdrží České dráhy příští týden. Díky jejich nasazení do provozu se výrazně zkrátila jízdní doba mezi městy, která spojují elektrifikované tratě. Třívozové jednotky RegioPanter jsou vybaveny novým evropským zabezpečovacím systémem ETCS. Novinářům to dnes v Olomouci řekl předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

S parním vlakem do Hodonína na oslavy 100 let od návštěvy prezidenta TGM

V Hodoníně si letos připomínají 100 let od návštěvy prezidenta T. G. Masaryka v jeho rodném městě a k této příležitosti připravili řadu zajímavých akcí. Patří k nim i jízdy zvláštních vlaků s parní lokomotivou Skaličák (433.001) v sobotu 22. června mezi Břeclaví a Hodonínem. Během dne se parním vlakem navíc můžete svézt také do Strážnice nebo Čejče.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.