Dopravné správy

Jubilejný ročník Rušňoparády ponúkne zaujímavý program

Metropola východu bude počas najbližšieho víkendu hostiť najväčšiu prehliadku historických a moderných železničných vozidiel na Slovensku. Súčasťou 20. ročníka Rušňoparády bude aj rozlúčka s elektrickou jednotkou Pantograf. Generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Peter Helexa priblížil, že vyraďovanie starých vozidiel je prirodzenou súčasťou modernizácie vlakovej flotily:

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Medzi Kysakom a Prešovom nejdú viaceré vlaky, ZSSK zabezpečila náhradné autobusy

Železničná doprava na trati medzi Košicami a Prešovom je vo štvrtok od rána obmedzená pre úpravu infraštruktúry na úseku Kysak – Drienovská Nová Ves. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zaviedla náhradnú autobusovú dopravu za dotknuté osobné vlaky medzi Kysakom a Drienovskou Novou Vsou cez Obišovce a Ličartovce a za regionálne vlaky REX v úseku Prešov – Kysak a späť.

Celú správu nájdete na tomto dokaze.

Tramvaje opět jezdí mezi sousedními městy

Na prvního máje se takřka po třech letech vrátily tramvaje meziměstské linky MHD č. 11. Skončila tak náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Cílem bylo uvést trať do stavu dle platných technických norem, zlepšit některé parametry a současně odstranit dopravní závady. S tím byla spojená změna rozchodu na 1 435 mm.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Trať mezi Prahou a Kolínem je na hraně, odnést to může i ekonomika země

Prioritou České republiky by mělo být zkapacitnění klíčových železničních uzlů, elektrifikace železniční sítě a výstavba vysokorychlostních tratí. Bez toho narazí česká železniční doprava na výrazné nepřekonatelné limity, které ovlivní nejen dopravu, ale i celou ekonomiku země. Na nedostatky v železniční dopravě upozorňuje tisková zpráva Svazu osobních železničních dopravců (SVOD Bohemia).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cyklostezka po bývalé železniční trati propojuje Plzeň s Chrástem...

Nový úsek stezky vedoucí z Bukovce do Chrástu na bývalé železniční trati z Plzně do Prahy se v úterý 21. května 2024 otevřel veřejnosti. Investorem stavby úseku cyklostezky dlouhého 4,8 kilometrů je Plzeňský kraj. Město Plzeň se na akci zatím podílelo vybudováním propojení cyklostezky s turistickými trasami, za které zaplatilo více než 2 miliony korun včetně DPH. A aktuálně připravuje stavbu trasy na zbývající části železnice, která na právě otevřený úsek naváže.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic loni vykázala ztrátu 483 milionů korun, meziročně ji snížila

Správa železnic (SŽ) za loňský rok vykázala ztrátu 483 milionů korun, meziročně ji snížila o 4,8 miliardy korun. Vyplývá to ze zveřejněné výroční zprávy Správy železnic. Loňské investice byly 39 miliard korun, tedy o tři miliardy menší než v roce 2022. Rozpočet SŽ v loňském roce činil 64 miliard korun. Výdaje za spotřebu materiálu a energie vzrostly o 80 procent na 14,4 miliardy korun.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniční stanice Praha-Bubny získává novou podobu

Projekt modernizace železniční trati mezi Prahou, letištěm a Kladnem úspěšně pokračuje, už rok a čtvrt prochází rekonstrukcí úsek mezi Bubny a Výstavištěm. Podle ministerstva dopravy běží práce rychlým tempem, výrazně pokročila výstavba čtyřkolejné stanice v Bubnech, stejně jako navazujících estakád. Ty nahradí jak přejezd v Bubenské ulici, tak i železniční náspy, které dosud rozdělovaly velkou část Holešovic.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bozankaya podepsala smlouvu na dodávku tramvají pro Neapol

Zatímco v Praze se na podpis smlouvy se společností Bozankaya coby vítězem výběrového řízení na dodávku až 70 trolejbusů pro pražský Dopravní podnik již déle než měsíc v absolutní tichosti čeká, v italské Neapoli byl se stejným subjektem podepsán dne 20. 5. 2024 kontrakt na dodání nových nízkopodlažních tramvají. 

Celú správu nájdete na tomto dokaze.

ČD - Telematika loni vykázala hrubý zisk 169,6 mil. Kč, meziročně o 35 procent vyšší

 Dceřiná společnost Českých drah ČD - Telematika za loňský rok vykázala hrubý zisk 169,6 milionu korun, meziročně byl o více než 35 procent vyšší. Tržby z prodeje firmě loni ve srovnání s předešlým rokem vzrostly o 19 procent na 2,86 miliardy korun. Růst tržeb firma zdůvodňuje realizací zakázek při instalaci evropského vlakového zabezpečovače ETCS a výstavbě infrastruktury. Společnost zaznamenala také 16procentní růst u provozního zisku EBITDA, a to na 244 milionů korun. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy společnosti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic připravuje modernizaci úseku mezi Ostravou-Kunčicemi a Frýdkem-Místkem

Jako projektant byla vybrána společnost SUDOP BRNO. Samotné zahájení stavebních prací je naplánované na rok 2026 s očekávaným dokončením o tři roky později. Vybraný dodavatel zpracuje projektovou dokumentaci pro povolení a provádění stavby, která zahrnuje kompletní přestavbu čtrnáctikilometrového úseku včetně přidání druhé koleje mezi Vratimovem a Frýdkem-Místkem. 

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Ministerstvo dopravy rozbehlo čerpanie stoviek miliónov eur z nových eurofondov

Päť dôležitých dopravných projektov už má zabezpečené peniaze z nových eurofondov. Ministerstvo dopravy SR podpísalo zmluvy o dofinancovaní tzv. fázovaných projektov v realizácii z Programu Slovensko (PSK) 2021 – 2027. Zazmluvnená suma na dopravné projekty dosahuje takmer 266 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), z toho zdroje Európskej únie tvoria 226,5 milióna a domáce spolufinancovanie cez 39 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Historicky najdlhší autovlak s 80 retro autami vypravia už tento víkend. Kedy bude v Žiline?

Už čoskoro bude cez Slovensko prechádzať historicky najdlhší autovlak naložený 80 skvostami automobilovej histórie. Vypraví ho Železničná spoločnosť Slovensko. Nakládka bude prebiehať v sobotu 25. mája v areáli Múzea dopravy v Bratislave. Na cestu sa vydá o deň neskôr, v nedeľu krátko po 8. hodine ráno. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ŽELEZNIČNÁ STANICA... trativody, schodisko podchodu a výpravná budova

Od septembra 2023 realizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSR) veľkú rekonštrukciu spojenú s elektrifikáciou úseku trate Humenné – Bánovce nad Ondavou. Modernizácia spomenutej trate prebieha vo viacerých etapách. Prvá etapa prác a s ňou spojenej úplnej výluky v úseku Humenné – Strážske má trvať do októbra 2024. (Ďalšie pracovné fázy a výluky v úseku Bánovce nad Ondavou – Strážske by mali trvať do konca júla 2025).

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Železnice hlásia nedostatok zamestnancov. Pracovné sily z Košíc chcú presunúť na západ

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) evidujú nedostatok zamestnancov, najmä čo sa týka železníc na západe, konkrétne v okolí Trnavy. Štátny podnik chce vyriešiť tento problém presunom ľudí z iných miest, napríklad z oblastných riaditeľstiev zo Žiliny, Zvolena či Košíc, informuje RTVS.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Za 8 eur precestujete vlakom Chorvátsko, Taliansko aj Slovinsko

Ak 2-týždňové ležanie na pláži nie je vaša šálka kávy, máme pre vás dobrú správu. Slovinské železnice na istú dobu opäť uviedli do prevádzky železničnú trať, vďaka ktorej prejdete Slovinsko, Taliansko, ale aj Chorvátsko. Lístok vás pritom vyjde len na 8 eur.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rýchliky Gemeran čaká v nasledujúcich dňoch výluka...

Čiastočné obmedzenie železničnej dopravy medzi Turňou nad Bodvou a Hrhovom v okresoch Košice-okolie a Rožňava spôsobili práce na trati. Pre výluku na uvedenom úseku v utorok dopoludnia a krátko popoludní nešli dva rýchliky Gemeran jazdiace medzi Zvolenom a Košicami.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK posilní vlaky počas Memoriálu Jozefa Gabčíka

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa stáva partnerom jubilejného 30. ročníka Memoriálu Jozefa Gabčíka. 11-kilometrový beh v zmiešanom teréne každoročne organizuje Asociácia 5. pluku špeciálnych síl na počesť hrdinu 2. svetovej vojny a významného predstaviteľa protifašistického odboja, rodáka z obce Poluvsie, generálmajora Jozefa Gabčíka. Tento rok bude udalosť v sobotu 25. mája.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tramvaje v nesnázích: Nehoda s autem a stržené troleje omezily dopravu v Praze

Kolize tramvaje s autem a stržené troleje způsobily výrazné dopravní komplikace v Praze. Zraněná řidička byla ošetřena, tramvajový provoz byl přerušen a byla zavedena náhradní doprava. Dopravu na frekventované Plzeňské ulici zkomplikovala v úterý odpoledne nehoda tramvaje s osobním vozem. Zraněnou řidičku převzala do péče záchranná služba.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Chytrý telefon nemám a nechci. Budu si ho muset koupit kvůli konci průvodčích?

Odpracoval jsem čtřicet roků v dopravě a logistice, které jsou mým koníčkem. Nemám šest maturit z dopravní průmyslovky, v dopravě, kterou jsem si prošel od závozníka až v případě potřeby po dispečera, jsem dostal tu nejlepší školu, "školu života". Přesto všechno je několik věcí které se snažím pochopit, ale nedaří se mi to. I proto zkouším, jestli mi to někdo z čtenářů dokáže vysvětlit?

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Proměněné nádraží Bubeneč otevře v srpnu

Nádraží Praha-Bubeneč deset let poté, co zde přestaly stavět vlaky na trati do Kralup nad Labem, září novotou. Vývěsní štít oznamuje, že z typového klasicistního nádraží se stane Stanice 6. Jde zřejmě o vůbec první konverzi nádražní budovy v Praze pro nový a jiný účel. Otevřít se má v srpnu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.