Dopravné správy

První trolejbus jezdil na Nový Hradec už před 75 lety

Už 75 let jezdí ulicemi Hradce Králové trolejbusy. A v sobotu si tuto krásnou akcí pro veřejnost připomněl i hradecký Dopravní podnik. K vidění byly historické i současné vozy, lidé si mohli prohlédnout zázemí firmy, svést se historickým trolejbusem nebo turistickým vláčkem. A podpisy rozdávali na dopravním terminálu i hokejisté HC Mountfield.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Dětská železnice v Charkově poškozena v důsledku ruského ostřelování

V Charkově byla v důsledku ruského ostřelování poškozena kolejová vozidla a budovy dětské železnice. Podle agentury Ukrinform to společnost Ukrzaliznytsia JSC uvedla na Facebooku. „Charkivská oblast je pod palbou! Bohužel došlo k dalšímu zásahu do civilní železniční infrastruktury - dětské železnice. Kolejová vozidla a budovy byly poškozeny. Naštěstí nebyl nikdo zraněn," píše se v příspěvku.

Celú správu nájdete na tomto dokaze.

Zmarené eurofondy na nové električky zľahčovali tak, že opäť budú. Teraz idú repasovať staré

Namiesto parciálnych trolejbusov obstarávajú elektrobusy a namiesto prepadnutých vzácnych eurofondov na nové električky plánujú teraz ďalšie použiť len na modernizáciu starých vozidiel. Tak takto vyzerajú dve aktuálne prebiehajúce verejné obstarávania Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) na obnovu vozového parku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pražský magistrát opět odmění dárce krve ročním jízdným na MHD

Pražský magistrát opět odmění dárce krve ročním jízdným na MHD. Roční kupon letos dostane 372 dárců, město za jejich jízdné vydá zhruba 1,4 milionu korun. Ocenění dostanou ti, kteří byli minimálně na 80 odběrech. ČTK o tom informoval mluvčí města Vít Hofman. Roční kupon MHD po dospělého stojí 3650 Kč. Metropole dárce krve takto oceňuje každoročně.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniční přejezd v Opočně bez dolíků. Podívejte se, jak vypadá po opravě

V pátek 10. května se uzavřel železniční přejezd v Opočně. Jeho stav tady řidiče trápil řadu let. Těch pár metrů si tu mohli připadat kvůli řadě dolíků jak na tankodromu. Konečně však došlo na rekonstrukci. V pátek 17. května se už práce chýlily ke konci. Podívejte se, jak se zdařily.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Výluka na TEŽ v úseku Vyšné Hágy - Štrbské Pleso (20. – 22.5.2024)

V dňoch 20. - 22. mája 2024 (pondelok - streda) vždy v čase od 7:50 do 13:00 bude prebiehať traťová výluka na Tatranskej elektrickej železnici v úseku Vyšné Hágy - Štrbské Pleso z dôvodu údržby koľajovej trate. Električky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou, ktorá bude zastavovať na zastávkach:

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Deň úvraťovej železnice v Novej Bystrici zabaví deti i dospelých

Jazdy na historickej lesnej úvraťovej železnici, premietanie filmu o železnici, ukážky podbíjania koľajníc, ale aj folklórne vystúpenia a prepad vlaku zbojníkmi ponúkne v nedeľu Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke v rámci Dňa historickej úvraťovej železnice. Informovala o tom Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Muzea vonící párou: Seznamte se s železničními dějinami Ostravska

Patnáctý díl seriálu Muzea vonící párou nás zavede na nádraží Ostrava střed. Ve dvou patrech staniční budovy totiž sídlí Železniční muzeum moravskoslezské. Pokud se chcete důkladně seznámit s železniční historií Moravskoslezského kraje, lepší instituci nenajdete.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Česko ruské kybernetické útoky ustálo, ale nesmí zaostat, varuje expert

Prohlášení ministra dopravy Martina Kupky (ODS) o napadení Českých drah ruskými hackery rozproudilo debatu o kybernetické bezpečnosti. Podle experta Zdeňka Lokaje Česko trpí akutním nedostatkem odborníků. Česká železniční síť čelila kybernetickým útokům z Ruska, prohlásil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Pro Seznam Zprávy později upřesnil, že se hackeři opakovaně pokoušeli napadnout České dráhy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hurvínek opět na kolejích. Mezi Kojetínem a Tovačovem budou i letos jezdit historické vlaky

Milovníci historických vlaků se i letos mohou těšit na to, že mezi Kojetínem a Tovačovem na Přerovsku bude jezdit například motorový vůz z roku 1955 známý jako Hurvínek. Kroměřížské dráze, která provoz veteránů zajišťuje, přispěje na provoz Olomoucký kraj. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Alstom dodá 54 tramvají pro meziměstskou linku v Izraeli

Oficiálně se hovoří o tramvaji, délkou jde spíše o regionální dráhu. Řeč je o nezvyklé meziměstské tramvajové trati Haifa – Nazaret v Izraeli, jež by měla mít po svém dokončení délku 41 km. Vítěz náročné soutěže na vybudování trati, dodávku vozidel a zajištění provozu byl oznámen již v únoru 2024, teprve v květnu nicméně došlo k podpisu smlouvy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Modernizáciu Vajnorskej radiály sa nepodarilo naprojektovať ani za 10 rokov

V októbri 2014 začalo mesto Bratislava pripravovať veľké modernizácie troch električkových radiál, Karlovesko-dúbravskej, Ružinovskej a Vajnorskej. So zhotoviteľmi projektových dokumentácií (Dopravoprojekt a Reming Consult) boli podpísané zmluvy o dielo, pričom stavebné povolenia pre jednotlivé modernizácie mali byť získané do decembra 2015, aby bolo možné projektové dokumentácie preplatiť z eurofondov v rámci Operačného programu Doprava. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak srazil člověka, mezi Ostravou a Opavou je přerušena doprava

Kvůli srážce vlaku s člověkem je přerušena železniční doprava mezi Ostravou a Opavou. Podle informací Novinek.cz měl vlak srazit muže, který na místě zemřel. „Mohu potvrdit sražení osoby na železniční trati v Ostravě-Třebovicích,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková s tím, že ke střetu došlo na 264. kilometru okolo 18. hodiny. Totožnost sražené osoby nemá policie potvrzenu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na Letnou se sjely historické i nové autobusy

Autobusy, které brázdily silnice před lety, se mohou svézt návštěvníci sobotního Autobusového dne, jenž se do 17 hodin koná na pražské Letné. Na okružní jízdy, například do Bohnic nebo Prahy 6, vyrážejí zdarma.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na trati mezi Olomoucí a Blatcem vlak usmrtil člověka. Zřejmě šlo o sebevraždu

Na železniční trati mezi Olomoucí a Prostějovem krátce po poledni osobní vlak srazil a usmrtil člověka. Podle policie šlo zřejmě o sebevraždu. Událost přerušila provoz na železnici, dopravci nasadili náhradní autobusy. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Koridor mezi Českou Třebovou a Olomoucí čeká test ETCS, v noci a bez omezení

Strojvedoucí některých vlaků na hlavním železničním koridoru mezi Českou Třebovou a Olomoucí se v noci ze soboty na neděli nebudou řídit světelnými návěstidly podél trati. Správa železnic zde na tento víkend naplánovala zátěžový test evropského zabezpečovače ETCS.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Za rok už bez prachu a uzavírek. Nová železnice v pražských Bubnech roste jako z vody

Obyvatelé v Praze 7 a jí projíždějící řidiči si už za rok oddechnou. Modernizace trati mezi Výstavištěm a Bubny, kterou ministr dopravy označuje za jednu z nejvýznamnějších investic na české železnici, v roce 2025 skončí. Těm, co do Prahy cestují vlakem, umožní pohodlný přestup na metro C i tramvaje, skončí uzavírky silnic a nová pěší cesta propojí dvě rozdělené části sedmičky.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Provoz mezi Děčínem a Ústím nad Labem byl přerušen do 20:39.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Chystá sa Noc múzeí a galérií: Dopravný podnik posilní MHD, nasadí aj historické električky

Dopravný podnik Bratislava (DPB) posilní počas sobotného (18. 5.) podujatia Noc múzeí a galérií 2024 spoje na vybraných linkách. Premávať budú tiež historické električky. Informoval hovorca DPB Jozef Vozár.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Počas sobotňajšej Noci múzeí a galérií spojí Banskú Bystricu so Zvolenom historický vlak

Ponorte sa do nevšednej večernej atmosféry expozícií, nazrite do nepoznaných zákutí a prevezte sa dobovým vlakom. Jubilejná dvadsiata Noc múzeí a galérií prichádza v Banskobystrickom samosprávnom kraji s lákavým programom. Do siedmich kultúrnych stánkov a Zabudnutého pivovaru vám bude stačiť jedna vstupenka, tá poslúži aj ako lístok na historický vlak, ktorý bude premávať medzi Banskou Bystricou a Zvolenom.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.