Po výbuchoch v Madride ostalo 173 mŕtvych

10.3.2004 12:30Zdroj: Pravda

Po výbuchoch v Madride ostalo 173 mŕtvych

173 ľudí a 400 zranených si vyžiadala štvrtková ranná séria výbuchov na troch staniciach v centre španielskeho hlavného mesta Madridu. Zranených sú stovky ľudí. Explózie sa ozvali okolo ôsmej hodine ráno na staniciach Atocha, Santa Eugenia a El Pozo v samotnom centre Madridu.

Plačúci a krvácajúci ľudia s hrôzou v očiach utekajú alebo sa naopak ako omámení potácajú preč. Takto opisuje situáciu krátko po sérii výbuchov na španielskej železnici Atocha agentúra AP.

"Videl som vybuchnúť niekoľko vecí vo vzduchu, neviem, čo to bolo, ale bolo to hrozné," hovorí 50-ročný úradník, ktorý sa chystal do vlaku nastúpiť a cestovať ním do práce. "Ľudia začali kričať a utekať, vrážali do seba a ako sme všetci utekali, prišli ďalšie výbuchy. Videl som ľudí krvácať, ležať na zemi."

"To, čo vidím, je obraz pekla," hovorí žena žijúca neďaleko stanice. Podľa nej jedni bežali zo stanice, iní naopak smerom k nej, zrejme v snahe nájsť svojich blízkych.

Atocha je dopravný uzol v centre Madridu, kde je ako stanica metra, tak železničná stanica, na ktorej zastavujú prímestské i diaľkové vlaky. Výbuchy sa ozvali v čase, keď stanica bola plná ľudí, ktorí prichádzajú do Madridu za prácou. Ešte hodinu po explóziách ľudia utekali zo širokého okolia, pretože sa obávali ďalších výbuchov.

Výbuchy prišli len štyri dni pred španielskymi parlamentnými voľbami, ktoré budú v nedeľu 14. marca. Polícia je v pohotovosti.

Vláda z výbuchov obvinila teroristickú organizáciu Baskicko a jeho sloboda (ETA), ktorá, často aj takouto formou, bojuje za samostatnosť baskického regiónu.

Avšak jeden zo španielskych ministrov potvrdil, že vláda nevylučuje, že atentáty sú dielom inej skupiny než ETA.

Zdroje blízke skupine ETA tvrdia, že táto organizácia nenesie zodpovednosť za štvrtkové výbuchy. Tieto zdroje vinia za útok moslimských extrémistov.

pk, mm, ČTK, SITA, REUTERS, TASR