Grand Prix Slovensko 2004 vo zvolenskom rušňovom depe

8.9.2004 17:26

Grand Prix Slovensko 2004 vo zvolenskom rušňovom depe

Zvolen - Päť parných rušňov - veteránov pristavia v sobotu 11. septembra na štart už 6. ročníka populárnej medzinárodnej súťaže Grand Prix Slovensko 2004 vo zvolenskom Rušňovom depe. Ich posádky budú tvoriť priaznivci veteránov z Maďarska, Českej republiky a Slovenska.

Zámerom prvej a svojím rozsahom ojedinelej európskej divácky atraktívnej technicko-športovej a zábavnej šou je podľa jedného z jej zakladateľov Mariana Kološtu zachovať železničnú históriu. Podporujú tým snahu nadšencov z rôznych rušňových dep zo SR, ale aj zo zahraničia, ktorí sa prezentujú na podobnej akcii v Budapešti. "Jedine zvolenská nákladná stanica má však ideálne podmienky na organizovanie pretekov parných rušňov. Je tam až sedem koľají na rovnosť disciplín, kým v Budapešti majú len tri," zdôraznil Kološta.

Súčasťou súťaže pod názvom Nostalgia v oblakoch pary bude výstava súčasných a dobových koľajových vozidiel a výtvorov železničných modelárov. Pre zberateľov pripravili príležitostnú pečiatku a rôzne zberateľské kuriozity. Záujemcovia môžu nazrieť do dobových železničných vagónov, jedálneho vozňa a vlakovej pošty z muzeálnych expozícií slovenských a maďarských železníc.

Keďže sa podujatie koná v rovnakom termíne ako tradičný výstup na Pustý hrad, rozhodli sa usporiadatelia Grand Prix Slovensko 2004 pre turistov po absolvovaní výstupu zabezpečiť bezplatnú prepravu z bývalej zastávky Zvolen - hrad do nákladnej železničnej stanice. Motorový vozeň vypravia o 10.45, 11.30 a 12.30 hodine. -rp-/-tasr-

Súvisiace odkazy