Proti železnici cez letnú plaváreň Trenčania už neprotestujú

24.9.2004 14:29

Proti železnici cez letnú plaváreň Trenčania už neprotestujú

Trenčín - Obyvatelia Trenčína už neprotestujú proti modernizácii železničnej trate, ktorá povedie cez letnú plaváreň a obytnú štvrť. Mestské zastupiteľstvo trasu železnice schválilo začiatkom augusta.

 

 

Mestský úrad nedostal žiadnu písomnú sťažnosť na rozhodnutie zastupiteľstva. Pritom vlani petíciu proti tomuto zámeru podpísalo vyše 10 tisíc ľudí.

Na augustovom zasadnutí zastupiteľstva oznámili, že sa pripravuje petičná akcia, v ktorej sa občania budú môcť vyjadriť, či chcú o modernizácii železnice rozhodnúť v referende. Hoci odvtedy uplynulo sedem týždňov, podpisy nikto nezbiera.

Rozhodnutie zastupiteľstva skúma trenčianska okresná prokuratúra. Podnet podali štyria poslanci, ktorí sú presvedčení, že uznesenie zastupiteľstva je v rozpore s územným plánom mesta. Podľa okresného prokurátora Milana Marka príslušný prokurátor ešte o podnete nerozhodol. Modernizácia železnice podľa schváleného variantu znamená, že v Trenčíne pribudne nový železničný most cez Váh. Výstavba si vyžiada zbúranie bazénov a takmer dvoch desiatok rodinných domov. Vlaky budú môcť cez mesto premávať rýchlosťou 140 km/h. Obyvateľom domov, ktoré čaká demolácia, sľubujú finančnú náhradu alebo postavenie nových domov v inej lokalite.

Stavebné práce v Trenčíne by mali trvať tri roky, podľa odhadu od novembra 2006 do októbra 2009. Celkové investície na území mesta by mali dosiahnuť hodnotu 3,2 miliardy korún. Projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie na 59-kilometrovom úseku Nové Mesto nad Váhom - Púchov pripravuje pre Železnice SR firma Reming Consult, ktorá pred rozhodovaním poslancov financovala v Trenčíne rozsiahlu kampaň. Za spomínanú dokumentáciu dostane od ŽSR vyše 308 miliónov korún. Modernizácia železničnej trate v Trenčíne je súčasťou modernizácie V. eurokoridoru prechádzajúceho cez územie SR. Slovenská vetva Bratislava – Čierna nad Tisou je dlhá 536 kilometrov.

Na ilustračnej snímke je rušeň 240.040 v Trenčíne dňa 16.5.2004. -rp-

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy