Posledné chvíle třebovického tunelu

23.4.2005 9:33 Jitka Habigerová Zdroj: Železničár, časopis ČD

Posledné chvíle třebovického tunelu

Třebovický tunel, postavený v letech 1843 – 1845 jako druhý nejstarší tunel v Evropě, měřil 512 m. Jak říkají staré záznamy, díky nevhodnému geologickému podloží zde docházelo k častým poruchám a haváriím, a proto byl v roce 1865 zrušen. Opuštěný tunel byl ponechán svému osudu.

V letech 1930 – 1933, kdy se celá trať rozšiřovala o druhou kolej, došlo i k obnově tunelu, a ten sloužil až dodnes. Vzhledem k tomu, že se nyní v tomto úseku buduje úplně nová trasa, v pátek dne 8. dubna projel třebovickým tunelem v 11.07 h jako předposlední vlak IC Detvan a úplně posledním vlakem, jedoucím padesátikilometrovou rychlostí, byl v 11.17 h osobní vlak 3707 směrem na Olomouc, s elektrickou lokomotivou 163 082-1, odkud nám kynul ze stanoviště strojvedoucího Jiří Kubát.

Dozorčí pro výluky uzlové železniční stanice Česká Třebová Karel Foff nás informoval, že z Rudoltic v Čechách do Třebovic v Čechách, na trase Olomouc – Praha, jsou nyní téměř čtyři měsíce (116 dní) vlaky vedeny po jedné koleji.

Starý třebovický tunel bude v délce 200 metrů zafoukán popílkocementovou směsí, později (až budou zajištěny další finanční prostředky) se zaplní i zbývající část tunelu, říká Ing. Macík, ředitel Sdružení Krasíkov. Původně měla každá kolej svoji trasu, první kolej objížděla třebovický kopec (vedle mladějovské tratě), druhá kolej vedla tunelem.

V km 9,5 až 10,0 bude realizován zkušební úsek, – pevná jízdní dráha RHEDA 2000 (speciální dráha s takřka bezúdržbovým svrškem – provádí ŽS Brno).  Jak nám sdělil vedoucí projektu ze Sdružení Krasíkov, koordinátor činností Ing. Oldřich Zlámal, druhá kolej bude uvedena do provozu 1. srpna letošního roku. Vlaky budou jezdit po nové trati z Třebovic v Čechách „ekotunelem“, dlouhým 95 m rychlostí 140 km/h , soupravy s naklápěcími skříněmi zde budou moci jezdit rychlostí 160 km/h a více.

foto: autor

Súvisiace odkazy