Na krytie výkonov vo verejnom záujme môže tento rok chýbať 900 miliónov Sk

26.4.2005 10:30

Na krytie výkonov vo verejnom záujme môže tento rok chýbať 900 miliónov Sk

Štát asi nebude mať 900 miliónov Sk na pokrytie tohtoročných výkonov vo verejnom záujme pre slovenské železnice. Po rokovaní Porady ekonomických ministrov (PEM), ktorá odporučila vláde schváliť návrh zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme pre tento rok, to uviedol minister financií Ivan Mikloš. "V štátnom rozpočte je vyhradených 4,5 miliardy Sk na 31,7 milióna vlakokilometrov, pričom analýza ukazuje, že suma okolo 900 miliónov nemusí byť pokrytá," konkretizoval minister. Materiál, ktorým sa ministri zaoberali, preto podľa neho zvažuje opatrenia na vykrytie tejto sumy, napríklad úspornými opatreniami v rámci železníc, prípadne aj úverom.

Ekonomickí ministri sa na zasadnutí zaoberali aj systémovým riešením ďalšieho financovania výkonov vo verejnom záujme s tým, že odporučili, aby po autobusovej aj železničná osobná regionálna doprava prešla od 1. januára 2008 zo štátu do originálnej kompetencie VÚC. Finančné prostriedky v súčasnosti vyhradené na krytie výkonov vo verejnom záujme v štátnom rozpočte by mali byť v tomto termíne decentralizované na VÚC. "V materiáli je to navrhnuté v troch variantoch. Aby to bola osobná doprava do 50 kilometrov v období 2008 až 2010, po tomto období prípadné rozšírenie do 100 km alebo všetky osobné vlaky," informoval Mikloš.

Ako upozornil, PEM zároveň odporučila, aby sa do termínu prevzatia regionálnej železničnej dopravy samosprávou vyriešil problém rozdielnych podmienok v železničnej a autobusovej doprave. Zatiaľ čo železničné trate sú pomerne vysoko spoplatnené, cena v autobusovej doprave je momentálne nižšia a platí sa len za diaľnice a rýchlostné cesty. "Je preto potrebné vyrovnanie podmienok, aby nedošlo k jednostrannému odklonu od železničnej dopravy v prospech autobusovej a druhá vec, ktorú bude potrebné doriešiť, je otázka regionálnej osobnej dopravy, ktorá prekračuje hranice VÚC," dodal minister.

PEM dnes tiež odporučila vláde vziať na vedomie informáciu o konsolidačnom programe Železničnej spoločnosti, a. s., za minulý rok a schváliť Národný plán na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky. Ten vyplýva z ambícií EÚ výrazne znížiť nehodovosť na cestách a znížiť počet smrteľných nehôd. Materiál obsahuje rôzne opatrenia od zriadenia vládneho výboru, cez zlepšenie vzdelávania až po sprísnenie trestov v slovenskej legislatíve.