Trenčania v Európskom parlamente

18.5.2005 11:40Zdroj: Denná tlač

Trenčania v Európskom parlamente

Pomoci od Európskeho parlamentu sa dožaduje časť občanov Trenčína, ktorí sú nespokojní s rozhodnutím mestského zastupiteľstva o smerovaní železničnej trate po jej modernizácii.

"Rozhodnutie zastupiteľstva nie je dobré, poslanci ho prijali unáhlene, bez potrebnej analýzy. Naše podanie v súčasnosti už rieši aj krajská prokuratúra. Ide o tranzitnú nákladnú dopravu a obmedzenia, ktoré so sebou prinesie, považujeme za príliš veľkú daň," vraví Róbert Lifka, jeden z nespokojných poslancov Mestského zastupiteľstva v Trenčíne.


Mestské zastupiteľstvo vlani schválilo variant, podľa ktorého sa zmení súčasná trasa koľajníc. Zanikne železničný most a postaví sa nový, budú sa musieť búrať rodinné domy a oba bazény letnej plavárne. Cieľom je dosiahnuť na tomto úseku rýchlosť vlakov až 140 kilometrov za hodinu. Občianska iniciatíva, v ktorej sú niektorí poslanci mestského zastupiteľstva a miestni architekti, presadzuje variant, pri ktorom by železničná trať Trenčín obchádzala.


"Európska únia nedávno odmenila projekt premiestnenia železničnej trate zo španielskeho mesta Bilbaa, ktorý riešil analogickú situáciu, aká je teraz v Trenčíne. Aj v Bilbau pôvodne viedla železničná trať medzi centrom mesta a riekou. Okolo trate boli nevyužité priestory, kde vznikali smetiska. Po preložení trate za rieku tu vyrástla nová štvrť so zábavnými, športovými a obchodnými strediskami," dodal jeho kolega Ján Babič.


Predstavitelia mesta však považujú otázku smerovania železničnej trate za uzatvorenú. Podľa Branislava Cellera, primátora Trenčína, do leta by malo byť územné rozhodnutie právoplatné a potom sa začnú spracovávať projekty pre stavebné povolenia. "Vďaka modernizácii železničnej trate sa nám podarí vyriešiť toľko problémov Trenčína, že ľudia budú určite spokojní," vyjadril presvedčenie Branislav Celler.
Občianska iniciatíva si to však nemyslí a je rozhodnutá hľadať pomoc v Európskom parlamente. "Myslím si, že Európsku úniu by mohlo zaujímať, či peniaze daňových poplatníkov EÚ majú byť použité na takéto zastarané riešenie. Preto sa v najbližších dňoch obrátime na komisiu dopravy Európskeho parlamentu s otázkou, či je únia ochotná a pripravená tento projekt financovať," vyhlásil Ján Babič.

 

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy