Zvláštne nátery rušňov: Marklin a Porsche

14.6.2005 8:10 -mk-

Zvláštne nátery rušňov: Marklin a Porsche

V tomto malom seriáli by som sa chcel venovať rušňom, ktoré sú v inom ''šate'' ako ich bežne poznáme - v komerčnom. Venovať by som sa chcel moderným európskym rušňom, no nie je vylúčené, že načrieme niekedy aj do histórie.

Rozličné reklamné nátery, či už na rušňoch, alebo vagónoch sú v obľube u fanúšikov dodnes, no nikdy neboli reklamy na rušňoch v takom počte ako napríklad na prostriedkoch MHD. Je to uvádzané rôznymi dôvodmi a to sú napríklad cena, alebo aj bezpečnosť počas prevádzky.

U nás je medzi fanúšikmi známa najmä „dúhová“ 151.001, ktorá sa objavuje najmä na IC 140 „Detvan“. Menej známa je napríklad aj reklama na niektorých súpravách TEŽ 425, kde sa na nás z medzičlánku usmieva reklama na Vysoké Tatry.

Dnes by som sa však chcel venovať niečomu úplne inému ako sú naše a České mašiny.

Railion 152.001 „Marklin“ od roku 1999 do roku 2001

Ďalším „komerčným“ a tak trochu aj jedinečným rušňom bol 152.001. Prezentoval 100. výročie múzea spoločnosti DB v Norimbergu . Reklamu sponzoroval jeden z najväčších nemeckých výrobcov modelovej železnice, preto na skrini rušňa môžeme vidieť malé vláčiky. Náter bol béžovo-biely.

 
Foto: © Thomas Sengler

Railion 152.041 „Porsche“

Railion 152.041 „Porsche“- od zimy roku 2001 tento rušeň patriaci DB AG prezentuje jedného z najznámejších výrobcov športových automobilov, Porsche. Tento nádherný rušeň na sebe nesie decentný strieborno-sivý náter a na skrini lokomotívy môžeme vidieť obrysy Porsche Carrera a pod ním názov výrobcu tohto vozidla. Spodná časť skrine je z bezpečnostných dôvodov sivá a predné varovné pásiky sú tiež sivé. Rušeň jazdí klasicky v službách spoločnosti DB.

 
Foto: © Thomas Sengler

Všetky lokomotívy typu Railion 152, ktoré na sebe nesú reklamný náter boli súčasťou  malej komerčnej dodávky, v ktorej boli dodané aj tri rušne s reklamou na Siemens.

Súvisiace odkazy