Jazda vlaku Erlebnis Bahn ÖBB z Bratislavy do Šoprone so Šľachtičnou 475.196

18.6.2005 18:32 Pio

Jazda vlaku Erlebnis Bahn ÖBB z Bratislavy do Šoprone so Šľachtičnou 475.196

18. 6. 2005 sa uskutočnila jazda vlaku Erlebnis Bahn ÖBB z Bratislavy do Šoprone s Vrútockou Šľachtičnou 475.196. V závese vlaku bol rušeň 2052.02 ÖBB. Doprovodný požiarny vlak ťahal Pomaranč T 679.019. Doplnené fotografie.

 

 

 

 

V sobotu doobeda fúkal nepríjemný vietor, od rána asi  3 x pršalo. Napriek týmto nie priaznivým podmienkam som si povedal, že sa pôjdem pozrieť na bratislavskú hlavnú stanicu. Charakteristický zvuk píšťaly Šlachtičnej ma ako magnet priťahoval na prvý perón. Vyzbrojený fotoaparátom, v doprovode histórie chtivého dorastu som sa dostavil na stanicu akurát včas na to, aby som sledoval pristavenie Šľachtičnej na súpravu.

Na moje veľké prekvapenie súprava bola úplne prázdna a na peróne okrem policajtov, mojich detí a náhodných cestujúcich nebolo ani nohy.

Našťastie ma "Kubáčkovci" oboznámili s tým, že turisti si prezerajú Bratislavu. Vzhľadom k ich neskoršiemu príchodu sa celá akcia posunie v čase asi o dvadsať minút. Pre mňa to znamenalo viac času na prácu.

V čele vlaku 1 násled 943 odfukovala Šľachtičná starostlivo obletovaná ľuďmi z MDC. Za rušňom bol privesený vozeň MDC (Viackrát som sa zamýšľal nad tým, či by sa na tieto akcie nehodil historickejší kúsok). Potom už nasledovala súprava ÖBB s označením "Imperiál expres", ktorej dominoval jedálenský vozeň. Vyleštené madlá, čistučké okná. Skrátka bolo vidno, že si organizátor dal záležať. Nakúkali sme cez okná.  Všetci cestujúci mali na svojom mieste pripravenú mapku a rôzny propagačný materiál.

Popri súprave na prvom peróne som prešiel až na koniec, kde ticho stál historický rušeň diesel 2052.02 ÖBB. Bolo vidno, že nielen slovenskí, ale aj rakúski nadšenci sa o svoj stroj vzorne starajú.

Medzičasom sa objavilo niekoľko mne známych nadšencov a tak sme si krátili chvíľku v rozhovoroch. Ako sa blížil odchod, tak sme sa presúvali na šiesty perón a hľadali sme si to najlepšie miesto na fotografovanie.

Zrazu perón ožil a dorazili Tí, pre ktorých sa jazda usporiadala. Po krátkej chvíľke všetci zaujali svoje miesta v súprave a vlak vyrazil smerom na Nové Mesto a Rajku.

Závidel som Garinoví, ktorý prenasledoval vlak až do Šoprone.

Ja som počkal ešte na odchod požiarneho vlaku, v čele ktorého bol Pomaranč T 679 019. Po jeho odchode vo mne ešte chvíľku rezonoval rozhovor s pánom Kubáčkom o potrebe požiarneho vlaku. No asi nateraz nieje vôľa niečo na situácii zmeniť.

Verím, že moju galériu doplní časom svojimi fotografiami aj Garin.

Je zaujímavé, že si cestu kvôli Šľachtičnej našlo do Bratislavy viac nadšencov spoza Moravy ako našich domácich. 

Pre úplnosť ešte pripomeniem cestovný poriadok vlaku:

Bratislava hl. st. 12.08 odchod
Rajka, MÁV 12.50 - 13.30
Hegyeshalom 13.44
Csorna 14. 45
Šoproň 15.35 príchod

Návrat Šlachtičnej a vozňa  po dobratí vody a ošetrení.
Šoproň cca 18.10 h
Rajka cca 20.10 h

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-132: Bratislava hl.st. - BA-N.Mesto - BA-Petržalka - Rusovce - Rajka (HU)

Súvisiace odkazy