Železničnú trať Prievidza-Nitrianske Pravno opäť otvoria pre osobnú dopravu

30.6.2005 16:06

Železničnú trať Prievidza-Nitrianske Pravno opäť otvoria pre osobnú dopravu

Na približne 12-kilometrovej regionálnej železničnej trati medzi Prievidzou a Nitrianskym Pravnom v závere tohto roka obnovia osobnú dopravu. Dnes sa na tom predbežne dohodli starostovia 8 obcí mikroregiónu na spoločnom stretnutí v Nitrianskom Pravne so zástupcami a. s. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Podľa slov starostu Nitrianskeho Pravna Jozefa Balčiráka po zrušení osobnej železničnej dopravy na tejto trati dostali od SAD Prievidza prísľub, že bude plne nahradená autobusovou dopravou. Ustanovené spoje však nepostačujú, autobusy sú preplnené, často sa stáva, že sa do nich, najmä koncom týždňa, všetci cestujúci nedostanú. O kultúre cestovania sa tam nedá ani hovoriť, konštatoval Balčirák.

V tomto regióne žije vyše 8 000 ľudí a viac ako štvrtina z nich sa tento rok podpísala pod petíciu za obnovenie osobnej dopravy. Dôvodom je aj skutočnosť, že v obci Pravenec, ktorá sa nachádza približne v polovici trasy, začala automobilka KIA budovať nový závod na výrobu automobilových komponentov, v ktorom má nájsť prácu až 400 ľudí.
Vedúci Odboru dopravy TSK Dušan Lobotka na stretnutí potvrdil, že vedenie vyššieho územného celku s takým návrhom súhlasí a samospráva už o tom rokovala so železničiarmi. Reálny je návrh zriadiť zatiaľ tri spoje v oboch smeroch. Upozornil však, že náklady na prevádzku budú musieť spoločne s TSK znášať aj obce.

 

Súvisiace trate