V privatizácii ZSSK Cargo České dráhy nepostúpili

14.9.2005 14:10 -mm- Zdroj: Média

V privatizácii ZSSK Cargo České dráhy nepostúpili

ZSSK Cargo - Privatizácia Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. pokračuje ďalšou fázou. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii nezverejnilo zoznam postupujúcich záujemcov o privatizáciu nákladnej železničnej dopravy, České dráhy však potvrdili, že ich ponuka do ďalšieho kola nepostúpila. Aj keď v procese privatizácie so svojou ponukou pokračovať nebudú, ich účasť ešte nie je vylúčená. Ďalšieho kola sa môžu zúčastniť v konzorciu s niektorou z postupujúcich spoločností.

Mená záujemcov o privatizáciu nákladnej železničnej spoločnosti sa budeme pravdepodobne dozvedať v najbližších dňoch. Tak isto budeme počuť o novovzniknutých konzorciách, v ktorých by nemali chýbať ani České dráhy či finančná skupina J&T FINANCE GROUP, a. s. Jej hovorca ešte v auguste informoval, že J&T sa prvého kola privatizácie nezúčastní, avšak do procesu privatizácie vstúpi v konzorciu s niektorým z postupujúcich kandidátov.

Prebiehajúcu parlamentú krízu na Slovensku však začínajú opoziční politici na čele s Róbertom Ficom využívať aj na spochybnenie a zastavenie rozbehnutej privatizácie Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. Ich hlavným argumentom je, že štát by sa nemal zbavovať prosperujúcich podnikov, akým ZSSK Cargo nepochybne je. Minister Prokopovič však privatizáciu stále obhajuje, tvrdí že ak sa nákladná železničná doprava nepodarí sprivatizovať teraz, tak potom už možno nikdy. Ako povedal, teraz je príležitosť dosiahnúť najvyšší výnos (15 - 20 mld. Sk), ktorým by sa splatili záväzky Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. a Železníc Slovenskej republiky. Tie podľa odhadov dosahujú výšku 35 mld. Sk.

Či sa rozbehnutú privatizáciu podarí dotiahnuť dokonca ukážu najbližše týždne a mesiace, a s tým súviaci vývoj v parlamente a vládnej koalícii. Faktom však ostáva, že aj keby opozícia presadila zastavenia privatizácie v parlament, vláda SR toto rozhodnutie akceptovať nemusí a v privatizácii bude môcť pokračovať.

Súvisiace odkazy