Zo zeme i vzduchu proti teroristom vo vlaku

3.10.2005 17:45 Dana Folkmerová Zdroj: Žilinský večerník

Zo zeme i vzduchu proti teroristom vo vlaku

V októbri prepadnú teroristi v Žiline vlak. Neľakajte sa, nemáme žiadne tajné informácie, scenár „prepadnutia" totiž existuje. Pôjde o súčinnostné cvičenie bezpečnostných zložiek pri teroristickom útoku na železničnej stanici v Žiline a v lokalite Tepličky nad Váhom.

„Cvičenie by sa malo uskutočniť v druhej polovici októbra a bude simulovať reálnu situáciu teroristického útoku, s dôrazom na rukojemníkov, aby bola akcia úspešne zvládnutá. A nemyslím na papieri," uviedol Igor Mahút, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KRPZ) v Žiline.
Že to všetky bezpečnostné zložky berú vážne, dokazuje aj fakt, že scenár síce je, ale o tom, ako zabojovať za životy rukojemníkov, sa bude rozhodovať „za pochodu". „Nevieme vopred, ako sa budú teroristi správať a čo budú požadovať. Ak by niektorý z páchateľov bol občanom Českej republiky či Poľska, môžeme, ak to bude nutné, požiadať o pomoc aj bezpečnostné zložky z iných, okolitých krajín," vysvetlil I. Mahút. Počas dvojdňovej akcie tu nebudú chýbať vyjednávači a špeciálne zložky polície, príslušníci štátnej i mestskej, železničnej aj obecnej polície, hasiči a záchranári, príslušníci ozbrojených síl SR a v prípade potreby využijú aj letové prostriedky. Všetko budú koordinovať KRPZ a ORPZ v Žiline a Prezídium policajného zboru. Ostré náboje „lietať" nebudú, no podľa I. Mahúta „buchotanie" zbraní bude počuť.
Priestor, kde sa cvičenie uskutoční, bude uzavretý, no verejnosť bude o vývine situácie prostredníctvom médií informovaná.
Pre zaujímavosť, na takýchto protiteroristických cvičeniach sa zúčastňujú aj elitné jednotky, napríklad nemecká Kobra, ktorú možno poznáte z televízneho seriálu Kobra 11.

Súvisiace odkazy