Výlet na Oravu

17.5.2006 8:00 Ing. Tomáš Rotbauer

Výlet na Oravu

16.4.2006, aprílovú sobotu ráno som sa vybral zo Žiliny osobákom na Oravu, povoziť sa vychýrenou „Oravskou Ančou“ do Trstenej. Po vyhľadaní spojenia som zostal trocha zhrozený, uznajte sami, ísť 56 km asi 2:15 hod. nie je žiadna výhra. Neskôr som pochopil prečo to tak dlho trvá. Na miestach, kde vlak prechádza popri skalných zrazoch, sa skaly vplyvom počasia zvetrávajú a padajú na trať.

V týchto úsekoch je rýchlosť znížená až na 10 km/h. Po príchode do Kraľovian ma namiesto „Anči“ čakala „Orávka“.

Po opustení tunela pri Kraľovanoch sme si to namierili popri ceste a rieke Orava do prvej stanice Párnica. Asi po polhodine cesty sme dorazili do Dolného Kubína, kde sme čakali na križovanie s osobákom od Trstenej no a ďalšie križovanie nás čakalo ešte v Nižnej, kde majú zrekonštruovanú staničnú budovu s plastovými oknami. Na trati je dosť križovaní s cestou vedúcou na Oravu. Nájdu sa tu aj mechanické závory na zastávke Istebné , ktoré sú ovládané miestne závorárom. Najviac ma zaujal názov zastávky Krivá, kde je naopak veľmi rovný úsek trate.

 

Po príchode do Trstenej som prehodil pár viet s výpravcom. Poľské železnice prejavujú záujem o prepravu kamiónov po železnici na tejto trati, ale ako vieme z inej reportáže trať do Poľska je neschodná miestami chýba. Do stanice dorazil za nami ešte manipulačný vlak z dvoma vozňami, ktorý sme predbehli v stanici Medzibrodie nad Oravou.

Na spiatočnej ceste sme opäť križovali v Dolnom Kubíne. Ako sme sa blížili do Kraľovian miestami bolo vidieť vrcholy Malej Fatry ako Kriváň a Veľký Rozsutec. Z výletu som si odniesol „prevetranú“ hlavu z krásneho prostredia nášho pekného Slovenska, kde je ešte stále čo spoznávať.

Galéria

Súvisiace trate