Iarnród Éireann - Írske železnice

18.5.2006 17:15 Miket

Iarnród Éireann - Írske železnice

Írsky Iarnrón Éireann, anglicky Irish Rail, slovensky Írske železnice. Keďže už niekoľko mesiacov “pôsobím“ v hlavnom meste Írskej republiky v Dubline, rozhodol som sa, tak trochu vám priblížiť železničnú dopravu na tomto ostrove. Veď aj tu majú železnicu. Írsko je doteraz pre mnohých Slovákov málo známa krajina na druhom konci Európy.

 

 

 

Dopravnú sieť v Írskej republike spravuje štátna spoločnosť Córas lompair Éireann – C.I.E (Irish State Transport Company). Spoločnosť C.I.E. (www.iarnrodeireann.ie) prevádzkuje:

  1. železničnú dopravu: Iarnród Éireann - Irish Rail (www.irishrail.ie)
  2. autobusovú dopravu: Bus Eireann (www.buseireann.ie)
  3. mestskú autobusovú dopravu v Dubline: Bus Atha Cliath – Dublin Bus (www.dublinbus.ie)

Väčšina železničných tratí v Írsku je elektrifikovaná. Asi 7 % železníc je v rukách menších súkromných spoločností. Železničná sieť nie je veľmi hustá, ale vlaky sa tu považujú za spoľahlivú dopravu. Železnicou sú spojené takmer všetky významnejšie mestá na ostrove a to hlavne smerom od Dublinu. Sieť železníc nie je komlexná, pretože len veľmi málo tratí vedie zo severu na juh. Cestovať vlakom po nádhernom západnom pobreží ostrova je nemožné. Dokonca hrabstvu Donegal (severo-západ ostrova) sa vlaky celkom vyhýbajú. Cestujúci sú preto nútený do značnej miery využívať aj autobusovú dopravu.

 

Železničná doprava medzi Republikou (Dublin Connolly) a Severom (Belfast Central) je zabezpečovaná vlakmi InterCity. Jedna cesta trvá cca 2 hodiny 10 minút. Železničnú dopravu v Severnom Írsku, ktoré je súčasťou Veľkej Británie, zabezpečuje spoločnosť Northern Ireland Railways (NIR).

Dublin má dve hlavné železničné stanice. Obe budovy boli postavené v roku 1844. Medzi stanicami jazdí pravidelné autobusové spojenie. Z Connolly, nachádza sa na sever od rieky Liffey, sa vlaky vydávajú na sever, severo-západ a na juh do Rosslare. Železničnú stanicu Heuston, ktorá je zase južne od Liffey, dublinčania využívajú pri svojich cestách na západ, juho-západ a do stredného Írska. Práve tieto dve dublinské železničné stanice vám priblížujem aj fotoreportážou .

Okrem autobusovej dopravy sú stanice spojené aj električkou – Luas (www.luas.ie) . Električka, ľahký železničný systém, je v Írsku úplnou novinkou. Do prevádzky bola spustená v lete r. 2004. Ma dve vzájomne neprepojené trasy:

  • A (červena) : Connolly – Tallagent
  • B  (zelená) :   St. Stephen’s Green – Sandyford

 

V pláne írskej vlády, nazvanom „Transport 21“, sa hovorí aj o postavení dvoch trás metra do 10 rokov (Metro North a Metro West). www.rpa.ie/metro Na rozdiel od Bratislavy, je tento plán výstavby dublinského metra reálny. 

Zatiaľ neuvažujem o návrate na Slovensko a tak ani tato moja reportáž z Írska nie je posledná. Predpokladám, že sa stane výzvou pre slovenských fandov železníc, ktorí žijú a pracujú v Irsku.

Galéria

Súvisiace odkazy