Para v Čermeli aj vďaka deravým kýbľom

10.6.2006 11:50 Ľubo Lehotský

Para v Čermeli aj vďaka deravým kýbľom

Parná mašinka U36.003, známa ako Katka, v mesiaci jún preváža v Košiciach deti okrem víkendov mimoriadne aj vo štvrtok a piatok. Aké však bolo nemilé prekvapenie dvoch rušňovodičov Jana a Maja, keď ráno zistili, že v čerpadle, ktoré ťahá vodu do improvizovaného vodného žeriavu, nie je elektrický prúd. Fáza sa stratila kdesi v zemi po prudkých dažďoch. Na prvú jazdu o 8.30 síce ešte čosi do fremy natieklo samospádom z cisterny, ale nakoľko nevedeli pomôcť ani chlapi zo ZSSK, Katka bola odsúdená na predčasné vychladnutie.

 

Majo leje vodu do fremy, ja chvíľu oddychujem a fotím.

Počasie bolo pekné a detičky na Alpinke čakali parnú Katku, nie dieselovú TU29.0003. Azda aj preto sme vzali s Majom („Parom“) kýble a nosili vodu z Čermeľského potoka. Zapotili sme sa poriadne, ešte šťastie, že frema nie je na malej Katke príliš veľká. Aj tak však bolo potrebné v deravých vedrách nanosiť takmer jeden a pol kubíka za necelých 30 minút.

 
Teraz lejem vodu zasa ja no a Majo skúša zaostriť

Jano naše úsilie sledoval iba z obďaleč a neveriacky krútil hlavou. Pred ďalšou jazdou o 14.30 hod. však už pomohol vláčiť vodu aj on.

 
Katka pripravená na odchod

Aj vďaka deravým kýbľom a nášmu potu Katka nevychladla a vozila deti až do večera. Bafkala aj na druhý deň, no v piatok prišla ďalšia zrada, na tom najcitlivejšom mieste. Regulátor nevydržal a povolil sa. Hrozilo, že mašinka ostane visieť niekde na polceste a preto bola odstavená. Verím, že len dočasu, napokon je v záručnej dobe, pretože vo Vrútkach bola iba nedávno. Ale takú opravu zvládnu aj chlapi v Košiciach, tak dúfam, že Katka dlho stáť nebude.

 
Ešte Jano namaže ložiská a ide sa...

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy