ČD vyhrály tendr na provozování spojů z Liberce do Pardubic

20.6.2006 10:47 -po- Zdroj: ČTK

ČD vyhrály tendr na provozování spojů z Liberce do Pardubic

České dráhy vyhrály další tendr na provozování vlaků na celostátní trati. Nadále tedy budou zajišťovat rychlíkové spojení mezi Libercem a Pardubicemi. ČTK to sdělil mluvčí ČD Aleš Ondrůj. Konkrétní nabídnutou cenu zatím dráhy ani ministerstvo dopravy nezveřejnily. Stát vypsal na celostátní síti zatím dvě pilotní výběrová řízení.

 ČD vyhrály obě, tedy i na spoje mezi Mostem a Plzní. Na obou tratích se do soutěže kromě Českých drah přihlásily firmy Viamont a Connex. Ministr dopravy Milan Šimonovský již dříve uvedl, že pod tlakem konkurence obdrželo ministerstvo už v prvním kole tendru o 20 procent nižší nabídky, než byla ta původní od Českých drah. Nižší cenu nabídli jak konkurenti, tak samotné dráhy.

ČD nasadí na spoje moderní motorové vozy. Proti drahám stála například nabídka společnosti Viamont s moderní německou soupravou Desiro. Dráhy se staly rovněž vítězem výběrových řízení na provozování regionálních spojů na dvou tratích v Karlovarském kraji. Vlaky ČD tak budou jezdit na trati Cheb - Aš - Hranice v Čechách a Cheb - Luby u Chebu.

Výběrové řízení na provozování spojů na třetí trati v Karlovarském kraji z Varů přes Potůčky do Johanngeorgenstadtu kraj nakonec zrušil, podobně jako regionální soutěže v Libereckém kraji. V obou regionech nasadí České dráhy na spoje nové jednotky Regionova.

Súvisiace odkazy