Iarnród Éireann - Írske železnice 2. Tentoraz v malom alebo modelárske reminiscencie na zelenom ostrove

4.11.2006 21:44 Emil Schenk

Iarnród Éireann - Írske železnice 2. Tentoraz v malom alebo modelárske reminiscencie na zelenom ostrove

V dnešnom pohľade na Írsko sa nemusíme vybrať na stanicu. Stačí do kaštieľa alebo kostola. Začnime v kaštieli, respektíve malom hospodárskom prístavku Malahaidského kaštieľa. Nachádza sa tu svetový modelársky unikát:

The Fry Model Railway

Na úvod si dovolím odcitovať propagačný materiál ktorý vystihuje a uvádza túto zbierku.

The Fry Model Railway (modelová železnica Ing. Fraya) je unikátna kolekcia ručne robených vlakov z Írska od počiatkov prevádzky až do súčasnosti. Predstavuje jednu z najväčších svetových miniatúrnych železníc: Celková plocha koľajiska zaberá 2,500 štvorcových stôp.

Je umiestnená v nádhernom parku pri Malahaidskom kaštieli, táto rozkošná zbierka je pôžitkom pre železničných nadšencov, či už deti alebo dospelých. Nádherne a detailne prepracovane modely boli vyrobené v rokoch 1920  až 1930 Cyrilom Fryom, železničným inžinierom a projektantom, ktorý každý kúsok vyrobil s veľkým citom pre detail.

Výstava je koncipovaná ako veľký dopravný komplex kde sú stanice, mosty, električky autobusy ako aj člny na rieke Liffey… vidieť tu modely stanice Cork a Dublinskej Heuston Stations, O’Connell most a iné Dublinské pamiatky, perfektne vypracované do detailu. Jedinečná zábava pre celú rodinu, vrátane dospelých.

Otváracie hodiny

Apríl – September
Pondelok - Sobota 10 - 17
V piatok zavreté
od 13– 14
Nedele & dni voľna 14 - 18
Október – Marec - zatvorené

Vstupné

dospelí: €6.70 (Skupinová zľava €5.70)
zľavy:  €5.70 (Skupinová zľava €4.70)
deti: €4.20 (Skupinová zľava €3.20)
rodinné vstupné: €19.00

Pri čakaní na prehliadku máte možnosť si pozrieť statickú výstavku s množstvom modelov, dokumentov a fotografií. Samozrejme i zakúpiť odborné publikácie.

Samotná prehliadka je koncipovaná ako audiovizuálne pásmo, s komentárom, s osvetľovaním miest ktoré sa práve predvádzajú. Trochu drahé vstupné však ponúka skutočnú hodnotu. Je tu dokonca aj priplávanie a odplávanie veľkého trajektu do a z Dublinu. Mestská doprava – električky a autobusy v pohybe sú samozrejmosťou. Samozrejmosťou je i niekoľko objektov zo Severného Írska, napr. Stanica Belfast Central. Mierku sa mi nepodarilo zistiť, ale mám pocit, že je to O. Určite je väčšia ako HO. Sprievodný komentár upozorňuje, že tak ako sú v procese premeny a budovania ”veľké” železnice, tak sa i toto koľajisko každoročne dopĺňa o nové prírastky.

Najidealnejším spojením na výstavu z Dublinu je linka rýchlodráhy DART na konečnú zastávku Malahaide.
Bohužiaľ, v celom objekte je zakázané fotografovať a veľmi prísne sa to kontroluje, takže pripájam len jednu fotografiu ktorá som objavil na nete.

Zastavenie druhé, tentoraz v kostole:

Stretnutie modelárov v St. Antony hall 

Železniční modelári z celého Írska si dali zraz v dňoch 28-30.10. Miesto stretnutia bolo v Clontarfskom kostolíku Sv.Antona.
Železničné modelárstvo je tu organizované, oficiálne stránky sú:

www.modelrailways.ie

Vzhľadom na to, že nie som aktívny modelár, ponúkam viac fotografií ako pokecu.

cca 5 Mb

Dublin 1.11.2006

Galéria

Súvisiace odkazy