Pendolino se představilo v Bratislavě a Vídni

16.11.2006 17:45 Milan Vojtek

Pendolino se představilo v Bratislavě a Vídni

BRATISLAVA/VÍDEŇ – Pendolino konečně nebude sevřeno jen hranicemi České republiky. S novým jízdním řádem se v prosinci jeho operační prostor zvětší. Jako Slovenska strela začne jezdit do Bratislavy a to byl důvod, proč se ve čtvrtek 16. listopadu vydal do města nad Dunajem.

Abychom byli přesní, pendolino navštívilo dokonce dvě města nad Dunajem, ve stínu mise do Bratislavy, která je u hlediska českých i slovenských příznivců vlaků dominující, byla jízda další soupravy do Vídně.

Nový jízdní řád změní priority v nasazení pendolina. Zatímco dosud hrálo prim jejich nasazení na vlaky z Prahy do Ostravy, od prosince bude prvořadým úkolem zajistit provoz pendolin z Prahy do Břeclavi s pokračováním jednoho páru vlaků do Bratislavy a dvou párů spojů do Vídně. Sedmivozová souprava vlaku s naklápěcí skříní, která umožňuje rychlejší jízdu oblouky, bude do Bratislavy zajíždět jako prestižní vlak Supercity Slovenská strela. Již ve třicátých letech minulého století vytvořil spoj stejného jména s motorovým vozem z kopřivnické Tatry tradici nejrychlejšího vlakového spojení obou hlavních měst. „Od roku 1936 má Slovenská strela image pohodlného a rychlého vlaku a tato image se od nového jízdního řádu ještě znásobí,“ řekl generální ředitel ŽSSK Milan Chúpek. Zavedení nového spoje vítá, připomněl jen, že slovenský dopravce se nechce spokojit s novým spojem jen do Prahy, ale plánuje nákup nových vlaků pro trasu do Košic.

Česká dráhy připravily pro cestující Slovenské strely mezi Prahou a Bratislavou novou slevu, cesta začne na cenové úrovni 424 CZK. Také pro cesty do rakouské metropole České dráhy vyjednaly jiný, výhodnější tarif. Do Vídně lze cestovat pendolinem za méně než šest set korun včetně místenky, přičemž speciální nabídka má ale ráz kontingentní slevy pro omezený počet míst. Normální cenová hranice je na stejné trase 865 korun a je nutná ještě místenka za dvě stě korun. Pro cesty mezi všemi uvedenými hlavními městy počítají České dráhy také s možností využití rychlovlaku pasažéry ČSA. Proto je i v Praze zachováno spojení mezi holešovickým nádražím a ruzyňským letištěm. Cesta z Bratislavy do Prahy potrvá 3.49 hodiny. „Nazpět do Bratislavy bude o dvě minuty kratší, asi proto, že pendolino pojede po větru,“ žertoval při prezentační jízdě vlaku z Bratislavy do Kútů generální ředitel ČD Josef Bazala.

Na části českých koridorových tratí bude moci pendolino dále využít rychlosti 160 kilometrů, přičemž dopravce plánuje zvýšení hodnoty až na 180 kilometrů. Na slovenském území je zatím maximem rychlost 140 kilometrů. Pendolino je možné použít i pro vnitrostátní cestu z Kútů do Bratislavy, ale pouze v jednom voze a na základě v předprodeji zakoupené jízdenky.

Rychlovlak italské výroby má za sebou dva roky provozu. V prvním jezdila jedna souprava z Prahou do Děčína, další vlaky zasáhly do provozu před rokem. Kritický byl počátek ledna loňského roku, kdy je poznamenala vlna technických problémů. Ty jsou ale již odstraněny.

 
© Pio

Galéria

Súvisiace odkazy