Do Vídně za Taurusem a Lasičkou

21.2.2007 10:45 Jaroslav Škrdla

Do Vídně za Taurusem a Lasičkou

Vše začalo jednu lednovou neděli, kdy jsme se s dětmi vypravili na výlet do Šatova u Znojma. Líbil se nám nejen pohraniční bunkr a Malovaný sklep, ale protože jsme věděli, že Šatov je čerstvě elektrifikovaný a jezdí tam Taurusy z Rakouska, byla pro nás návštěva nádraží výzvou. K Taurusům máme zvláštní osobní vztah. Na našem domácím TT kolejišti jsou 4 různé Taurusy tím nejhezčím, s čím si hrajeme a chtěli jsme si tedy tuto u nás stále ještě vzácnou mašinu prohlédnout hezky naživo.

V neděli není provoz až tak hustý a tak očekávané soupravy mrštných Lasiček poháněných nádhernou červenou lokomotivou jsme se dočkali až za tmy. A jak už to tak bývá, jako naschvál nám došly baterky ve foťáku.

Podařilo se nám domluvit i malou exkurzi do opravdického Tauruse. Nejvíce nás zde zaujalo, že se do lokomotivy nastupuje pouze přes strojovnu a to klidně při zvednutém sběrači pod proudem. Průchod chodbičkou strojovny spíše než lokomotivu připomínal exkurzi někam do serverovny. A to nejen vizuálně, ale i úžasnou čistotou. Nádherně čisté je i pracoviště strojvůdce a pro ty, kteří znají české lokomotivy, vypadá Taurus zevnitř jako pozdrav z jiné planety a ne ze sousední země.

V autě cestou domů jsme si slíbili, že se do Šatova brzy vrátíme a svezeme se Lasičkou do Vídně a zpět. Volba termínu padla na sobotu 17.2.2007. Snažil jsem se na webu ČD zjistit, na kolik nás takový výlet vyjde, ale snadnou odpověď jsem příliš snadno nedohledal. V pátek jsem pro jistotu poslal mail s dotazem na ČD centrum Brno: „Dobry den,nemam zadnou slevovou prukazku. Chtel bych v sobotu cestovat ve slozeni 1 dospely, 2 deti( 7 a 10 let) ze Satova do Vidne a zpet. Jaka je cena jizdneho?Vyplatilo by se uz kvuli teto jedne ceste zakoupit nejaky slevovy prukaz?Diky.“

Po chvíli přišla odpověď, ale znamenala pro nás ledovou sprchu a změnu plánů:

“Dobrý den, cena obyčejné zpáteční jízdenky pro 1dosp. a 2 děti činí 3960 Kč. V případě, že budete mít každý in-kartu (600kč na 3 roky) je cena jízdenky 3 462 Kč.

Mohu vám navrhnout jízdenku CityStar.Je to zpáteční jízdenka, která platí 1 měsíc. Musíte však v zahraničí strávit noc ze soboty na neděli a jízdenku si zakoupit nejpozději 3 dny předem. Cena této jízdenky je 1494 Kč. U jízdenky CityStar děti v doprovodu dospělé osoby po tratích ÖBB jedou zdarma. Na tratích ČD si zakoupí jízdenku zpáteční Šatov - Retz gr. za 7 kč.

S pozdravem ČDcentrum Brno“

Spát ve Vídni jsme neměli v úmyslu a 3960 Kč umíme utratit užitečněji, než za hodinovou projížďku osobním vlakem tam a zpět. Panovi z ČD centra jsem po chvíli, až jsem rozdýchal výhodnost jeho akční nabídky, odepsal: “Dobry den,my jsme chteli pouze 1+2 mista v radnem vlaku, ne pronajem cele soupravy.“

To už jsem však věděl, že do Vídně pojedeme jako vždy autem a krásná moderní kapacitní souprava ze Šatova pojede jako vždy téměř prázdná.

Doplním ještě glosu kamaráda Pavla: “A čemu se divíš? Copak nevíš, že cestovat vlakem do zahraničí je ekonomická sebevražda???“

To jsem tušil, ale že až tak, s tím jsem skutečně nepočítal :-)

V sobotu, 17.2.2007 jsme v pohodě dojeli autem na kraj Vídně na konečnou tramvaje č. 31 na Brunner strasse. Zde jsem si koupil za 4 EURa jízdenku na integrovanou dopravu platnou v celé zóně 100-tedy prakticky v celé Vídni. Děti do 15 let (nakonec byly 3) dle prodavačky v tabáku jezdí v sobotu zdarma. Moderní článkovou nízkopodlažní tramvají jsme se za pár minut jízdy po kvalitním kolejovém svršku dopravili až ke stanici metra a U-Bahn Florisdorf. Tady už jsme jen doufali, že se brzy dočkáme Tauruse se soupravou Wiesel (Lasička). Nejprve přijel klasický S-Bahn, potom moderní jednotka Talent a pak už přijel s Taurusem v čele regionální vlak do Wr. Neustadt. Děti zamířily okamžitě do horního patra Lasičky a užívali jsme si výhledu, který zejména při přejezdu mostu přes Dunaj neměl chybu.

Ve stanici Praterstern (Wien-Nord) jsme vystoupili, cvakli pár fotek a už jel opačným směrem vlak směr Šatov, řídícím vozem Lasičky napřed. Bez zaváhání jsme opět nastoupili a svezli se do stanice Wien-Handelskai. Handelskai je pouze zastávkou u mostu přes Dunaj a teprve zde jsme si uvědomili, že vlaky zde jezdí po levé koleji, podobně jako na trati Břeclav-Bohumín. Inu společná historie se nezapře ani po letech. Opět pár fotek a už jsme jeli Talentem S-Bahn opět k Prátru.

Vídeň byla v tuto slunečnou únorovou sobotu úžasná. Děti si užily atrakcí v Prátru, kterých v únoru funguje sice jen pár, ale i tak bylo na čem se vozit. Dost dobrý nám připadal japonský portrétista u Sv. Štěpána, který naši Kačenku zpodobnil fakt krásně. U Hofburgu jsme si přátelsky popovídali se slovenským kočím a hladili si jemu svěřené nádherné koníky, u radnice jsme obdivovali rafinované umělé kluziště, které nebylo pouhým ledovým pláckem, ale důmyslnou kombinací jednosměrných drah a 2 větších ploch. Ochutnali jsme i Sacherův dort a s nadcházejícím soumrakem jsme se metrem a tramvají vydali zpátky k autu.

P.S. Až doma jsem si stáhl poštu a našel zde mailový pozdrav z brněnského ČD centra: „Dobrý den, Ohledně vašeho dotazu na jízdné Šatov-Wien a zpět,je možnost také využít nabídky EURegio, která platí pouze 4 dny. Pro dospělého cestujícího činí cena 264,- a pro dítě 132 ,-.“

Galéria

Súvisiace odkazy