Iarnród Éireann - Írske železnice 4. Docklands – prvá novostavba stanice od roku 1891

6.4.2007 18:36 Emil Schenk

Iarnród Éireann - Írske železnice 4. Docklands – prvá novostavba stanice od roku 1891

12. marca 2007 bola odovzdaná do prevádzky stanica Docklands v centre Dublinu. Stalo sa to prvý krát za posledných 116 rokov. Írske železnice týmto počinom začali napĺňať duch svojho loga „narýchlejšie rastúce železnice v Európe“. Priamo v Dubline sa stavajú zastávky Adamstown (v prevádzke od 10. marca) a Phoenix park (jeseň 2007) pre zlepšenie neúnosnej sitácie prepchatých ciest v pracovných dňoch.

 
História:
Dôvod pre postavenie novej stanice je prostý každému náhodnému cestujúcemu ktorý zavíta na stanicu Conolly. V špičke sa tam vlaky doslova tlačia na seba a nezaiteresovaný človek má pocit, že dokonca na dohľad. Osobne som bol svedkom, že vlaky DART do Bray bol dostihnutý iným DARTom do rovnakej stanice. Samotná stanica neumoožňuje daľšie rozšírenie.
 
 
Stavba prebiehala rekordne rýchlo od výkopu po odovzdanie neubehol ani rok. Súčasne sa zrekonštruovala nevyužívaná trať z odbočky v štvrti Pilsborough (medzi stanicami Boombridge a Drumcondra starej trate). Táto trať bola súčasťou zrušenej spojky k prístavu a nákladnej stanice Západnej železnice z 19 storočia. Prakticky kopíruje dodnes zachovalú a pre turistické účely renovovanú vodnú cestu Royal canal z 18 storočia. http://www.waterwaysireland.org/royalcanal/
 
Trať je dvojkoľajná s jedným tunelom a hlbokým zárezom v centre. Prechádza z južnej strany priamo útrobami gigantickáho štadiónu Crok park – sídlom brutálneho „športu“ hraného len v Írsku - Galského fudbalu http://www.gaa.ie/ . Pre zaujímavosť perlička. Vzhľadom na rekonštrukciu Futbalovo rugbyového štadióna na Landstawn road, sa prvý krát v histórii Crok parku otvorili tohoto roku jeho brány aj pre iné Írom „nehodné“ športy. Ako dopadli v tejto mekke Írskej brutality naši fotbalisti, fanúšikovia fotbalu iste vedia lepšie ako ja. Štadión samotný je preťatý na severe aj pôvodnou traťou Drumcondra – Conolly.
 
 
 
Prevádzka:
 
Stanica Docklands obsluhuje tzv. Západný koridor z Maynoothu. V súčasnosti do nej vchádzajú vlaky a vychádzajú z nej len vlaky do a zo stanice Clonsilla. Stanica je napojená na centrum Dublinu novými autobusovými linkami 93 (tzv. Feeder bus kde by mali platiť aj lástky z vlaku) a linkou 151. Vlaky do Docklandsu jazdia však zatiaľ zúfalo prázdne. Hodinový takt s odchodmi tesne po “klasickom” vlaku z Maynoothu na Conolly alebo až úplne do centra na Pearse je viac ako nešťastné riešenie. Navyše spojka z výhybne za zastávkou Boombridge obchádza významnú zastávku Drumcondra, ležiacu na hlavnej cestnej tepne zo severu a je najbližšou zastávkou pre letisko Dublin.
 
 
A ak píšem, že vlaky sú poloprázdne, tak autobusy 93 a 151 sú v tejto oblasti doslova duchárske. Za niekoľko dní čo som chodil okolo stanice som nevidel v nich ani jediného !!!! cestujúceho.
 
Hoci okolie stanice je v búrlivej prestavbe a ráta sa sem aj s predĺžením rýchlodráhy (ak chcete električky) LUAS, samotná stanica bol zrejme výstrel do prázdna a myslím, že naneefektívnejšie využitie prostriedkov EÚ aké som kedy videl a na Conolly je tlačenica stále rovnaká…
 
Budúcnosť:
 
Podľa rozvojových plánov Dublinu by v koridore cez Docklands mala viesť podzemná železnica prekonávajúca tunelom rieku Liffey a končiť na stanici Pearse. Obsluhovať by mala okrem tzv. Západného koridoru aj novo budovanú trať zo severu – z mesta Navan. Prto sa o stanici Docklands niekedy zmieňuje ako o dočasnej. Trvalú polohu by už mala mať pod zemou, niekedy po r 2015.
 
 
Vzhľadom na to, že moje pôsobenie na zelenom ostrove končí, snáď o tom už napíše niekto iný.
 
 
Dublin 6.4.2007
 
 

Galéria

Súvisiace odkazy