Topoľčany v dymovom opare alebo ako Energie znovu ožila

21.8.2007 6:00 Radoslav Štefánik

Topoľčany v dymovom opare alebo ako Energie znovu ožila

Neprešiel ani týždeň a na Hornej Nitre opäť vládla nostalgia. Tentoraz sa všetko točilo okolo malej lokomotívy E 507, ktorú renovuje firma Jozef Majtáň, Stroj-Mat v priestoroch Topoľčianskeho depa na objednávku Jean Marie Thill z Luxemburgu.

Už od skorého rána stúpal dym z tunajšieho depa. Energie (E 507) vytiahnutá pred halou, z nej stúpajúci dym, dávali tušiť že sa dnes čosi udeje. Pod odborným dozorom sa pomaly v peci rozkurovalo na prevádzkový tlak a dolaďovali posledné nedostatky. O pol jedenástej sa k malej lokomotíve pripojila T 211.0823. A vyštartovalo sa do tunajšej stanice jazdiť po desiatej koľaji. Okoloidúci a okolostojaci či fotiaci sa neveriacky divili a pýtali: Čo sa tu dnes deje? Odpoveď dlho na seba nenechala čakať, Energie sa po neúspešnom prevoze na zraz celoslovenský zraz vozidiel do Bratislavy podrobila oprave pojazdu , hlavne osových ložísk a cieľom sobotňajšieho jazdenia bude overenie jazdných vlastností, hlavne zahrievania ložísk.

Energia v Topoľčanoch, 11.8.2007

Po pristavení na desiatu koľaj sa T 211.0823. Odpojila na konci stanici a začalo sa jazdiť po celej dĺžke staničnej koľaje. Prvá séria jázd vyzerala veľmi sľubne, nič sa nezohrievalo, lokomotíva mala vyvážený chod a tak sa išlo skúšať rovno na trať. Opäť sa obe lokomotívy spojili a pripravili na menší výlet do najbližšej stanice – Ludanice.

Energia v Topoľčanoch, 11.8.2007

Ešte posledné administratívne záležitosti (zavedenie vlaku podľa DPS) a vyrazilo sa na trať. V Ludaniciach prebehla kontrola a keďže nič nebránilo návratu späť, upaľovalo sa do Topoľčian. A aby toho nebolo náhodou dosť, uvedenú trasu si šla vyskúšať ešte raz. Po návrate  sa urobila komisionálna prehliadka na ktorej neboli zistené žiadne vážnejšie nedostatky, ktoré by si vyžadovali náročnejšie opravy.

Energia v Ludaniciach, 11.8.2007

Naopak Jean Marie Thill ako vlastník lokomotívy vyjadril spokojnosť nad odvedenou prácou a prisľúbil účasť na GP Slovakia vo Zvolene kde sa zúčastní ako ďalší súťažiaci exponát.
Na záver chceme poďakovať všetkým ktorí sa pričinili o bezproblémový priebeh sobotňajšieho jazdenia ako aj hosťom ktorí nás prišli navštíviť a podporiť.

Foto:

  • Ľudovít Vanek
  • Miloš Šiška

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy