Deň bez áut: Na „ďaleký“ východ

28.9.2007 8:25 Michal Melicher

Deň bez áut: Na „ďaleký“ východ

Na 4. septembrový víkend pripravila ZSSK pre všetkých „vlakofilných“ šoférov (a nielen pre nich), výbornú akciu. 5Sk/50km. Samozrejme že sme neváhali a vybrali sme sa na „ďaleký“ východ...

Naša cesta vlakom sa začala už o 1:09 nástupom do R 615 Zemplín V Novom Meste nad Váhom. Nastúpili sme v zložení tommyst a miko007. Už v Považskej sa k nám pripojili ďalší 2 známy, ktorí však mali na pláne inú trasu. (jeden z nich vo vlaku zistil, že má zlé papiere :D) Cesta prebiehala trochu nepohodlne, kedže vlak bol plný. V Poprade sme pribrali ďalšieho do partie – d`Ant.To už sme boli zmeškaný 20 minút. V Margecanoch sa odpojili naši 2 kamaráti na ktorých tam čakal motorák smer Červená Skala. Po prechode Košicami, sme dorazili do Bánoviec nad Ondavou, kde sa konal preprah rušňov. 363.136 vystriedala 754.056. Na stanici si odpočívala aj Rakaňa 183.022.

  

Tu nastali veľké problémy s odbrzdením súpravy v podaní 754.056. Podarilo sa nám to až na 5. pokus a tak sme nabrali ďalšie meškanie. To už ohrozovalo náš prestup na Os9106 do Prešova. Našťastie nás počkal a tak sme v Strážskom urýchlene prestúpili do súpravy krabičiek 810/812 do Prešova. To už sme mali za sebou 434 km. Nasleduje krásna trať s množstvom viaduktov. Len tie súpravy by mohli vyzerať trošku inak...

 

V Prešove sme si obhliadli zrekonštruovanú stanicu a kedže do RD sa nám moc nechcelo, zakotvili sme na kávičke. Po prestávke sme pokračovali ďalej smer Plaveč. Cesta už bola pohodlnejšie, vďaka jednotke 460. Opäť sme sa previezli nádhernou krajinou s náročným stúpaním.

V Plavči na nás už čakala jednotka 840. Spravili sme pár záberov a pokračovali ďalej smer Poprad. V Podolínci sme sa vykrižovali so zmeškaným Os, takže sme opäť mali čas urobiť pár záberov. V Kežmarku bol odstavený Mn (HDV 736). Nastúpila tu aj početná skupina rómov s nákupmi. Dôvodom boli čerstvé sociálne dávky. Vystúpili hneď na nasledujúcej zastávke – Huncovce. Po dorazení do Studeného Potoka sme zistili že aj nás čaká Náhradná autobusová doprava, keďže práve mala jedna 840 kolíziu na priecestí. Na smer Poprad Tatry bola plánovaná NAD z dôvodu opravy priecestia. Tu sme nabrali dosť veľké meškanie v autobuse, pretože jednotka 840 vyšla pri zložitom posune (okrem nej tu boli ďalšie 2 ks 840 a pracovný vlak) zo stanice a uzavrela priecestie. Tak sme stáli 5 min na prázdno. Malo to priamy následok, vlaky TEŽ totiž nečakajú na prípoje a tak sme mali čas sa v Tatranskej Lomnici naobedovať.

 

Po chutných haluškách sme sa vybrali smer Štrbské Pleso. Spravili sme pár záberov pri prestupe v Starom Smokovci a pokračovali ďalej. Na Štrbskom Plese sme si dali dlhšiu pauzu a vybrali sa k jazeru. Tedaa okrem tommyho, ktorý utekal naspäť do Smokovca naháňať stratený mobil. Podvečer sme nastúpili do preplneného vlaku OŽ do Štrby. Tu sme urýchlene prestupovali do pohodlného R 612 Váh a rozlúčili sa s d`Antom, ktorý sa vracal domov smer Poprad. Cesta prebiehala pokojne a tak sme aj s miernym driemaním dorazil do Nového Mesta nad Váhom. Tu sme presadli do motoráčika smer Vrbovce. Keď sme vystúpili unavený doma na Starej Turej, mali sme na konte zaujímavých 884 km.

 

Foto: Michal Melicher, Dušan Antalík.

 

VLAKY.NET odmeňuje túto reportáž DVD titulom z produkcie VLAKY.NET.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-120: Bratislava - Žilina
  • ŽSR-180: Žilina - Košice
  • ŽSR-182: Štrba - Štrbské Pleso
  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica
  • ŽSR-185: Poprad-Tatry - Plaveč; Studený Potok - Tatranská Lomnica
  • ŽSR-188: Košice - Plaveč - Čirč - Muszyna (PL)
  • ŽSR-190: Košice - Čierna nad Tisou - Čop (UA); Kalša - Trebišov; Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto