Tento víkend oslavy 80. výročia trate Veselí nad Moravou – Myjava

18.10.2007 17:44 Marek Hrin

Tento víkend oslavy 80. výročia trate Veselí nad Moravou – Myjava

O výročí horskej trate medzi Veselím nad Moravou a Myjavou sa tu už pár článkov objavilo. Zvlášť by som upozornil na články Leoša Tomančáka, ale ak navštevujete stránku pravidelne, určite vám neunikli. Dvakrát som písal aj o príprave osláv tohto jubilea a dnes všetkým „vlakyneťákom“ predkladám konečný návrh programu, ktorý sa uskutoční v dňoch 19. – 21. 10. 2007 vo Veselí a v Myjave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
V podstate všetko vypukne v piatok 19. 10. 2007 o 11.24 hod. kedy manipulačný vlak dotiahne na myjavskú železničnú stanicu vozeň Klubu železničných modelárov Komárno s ich atraktívnym koľajiskom v mierke TT. Vozeň bude pristavený na 9. koľaji hneď pri ceste na Nádražnej ulici, aby koľajisko bolo dobre dostupné pre verejnosť. Modelári začnú vystavovať popoludní o 15.00 hod. O hodinu neskôr, o 16.00 hod. sa v Kultúrnom dome Samka Dudíka uskutoční vernisáž výstavy „80 rokov železnice Veselí nad Moravou – Myjava“. Jej súčasťou bude viac ako 100 unikátnych fotografií z výstavby trate až po Nové Mesto nad Váhom, ktoré bude rovnaké jubileum sláviť o dva roky. Fotografie budú inštalované v spoločenskej sále pri vstupe do KD Samka Dudíka z terasy.
 
 
Okrem nich tu budú vystavené i „artefakty“ železničnej histórie zo Železničného múzea v Starej Turej a Společnosti železniční Výtopna Veselí nad Moravou. Pôjde o súčasti parných lokomotív, vybavenia dopravnej kancelárie, návestných terčov a podobne. Nebude toho síce vzhľadom na priestor veľa, ale určite to bude veľmi zaujímavé a všetci „vláčikári“ si prídu na svoje. Bude tu vystavených aj 20 modelov Klubu železničných modelárov z Bratislavy. Trochu ma mrzí, že okrem modelárov z Komárna neprejavil nikto záujem o vystavenie funkčných koľajísk, modulových koľajísk a jazdenia. Priestory na to boli pripravené, ale výsledok žiaden. Ale ďakujem tým, ktorí sa ospravedlnili, že im to nevychádza z časových dôvodov. Výstava fotografií a železničiarskych predmetov potrvá do 9. 11. 2007. Modelári skončia už v pondelok 22. 10. 2007.
 
 
Všetkých milovníkov nostalgických jázd, držiteľov „fotovacích“ prístrojov a vôbec všetkých milovníkov histórie a vlakov pozývam v nedeľu 21. 10. 2007 na jazdu mimoriadneho parného vlaku na trati Veselí nad Moravou – Myjava. Vlak pôjde o 9.25 hod. z Veselí na čele z olomouckou Rosničkou 464.202, z nádražia ho bude vyprevádzať Dychová hudba ZUŠ pod vedením J. Šticu a mažoretky TJ Sokol. Na česko-slovenských hraniciach k nej pribudne 751.002-7, ktorá kedysi na tejto trati skutočne jazdila a dotiahne vlak na Myjavu. Tu sa budú mašinky predvádzať do 12.28 hod., Rosnička sa nazbrojí a pred pol jednou vlak vyrazí späť do Veselí nad Moravou. Podľa rozhovorov s vedením mesta Veselí by mali byť priamo na veselskej stanici umiestnené tiež nejaké modelové koľajiská a historické fotografie trate. Podrobnosti o tejto zložke programu, bohužiaľ, neviem.
 
 
Druhá jazda mimoriadneho vlaku začne vo Veselí o 14.35 hod. s hudobným sprievodom Jazzbanu Jardy Vinklárka a na Myjavu vlak dorazí krátko po 16.00 hod. O 17.24 hod. Rosnička posledný krát vypustí paru na myjavskej stanici a vydá sa na cestu domov. Podrobný cestovný poriadok vlaku si môžete pozrieť na plagáte. Cestovné lístky si budete môcť zakúpiť v deň jazdy vlaku na železničnej stanici v Myjave, v stánku so železničnou literatúrou a suvenírmi alebo priamo v jednotlivých vozňoch vlaku. Ceny podľa traťových úsekov sú nasledovné:
 
Veselí nad Moravou – Myjava (spiatočný):                  celý 130,- Sk/Kč
polovičný 70,- Sk/Kč
(jednosmerný): celý 70,- Sk/Kč
polovičný 40,- Sk/Kč
Myjava – Veselí nad Moravou (spiatočný):                  celý 130,- Sk/Kč,
polovičný 70,- Sk/Kč
(jednosmerný): celý 70,- Sk/Kč
polovičný 40,- Sk/Kč
 
Veselí nad Moravou – Velká nad Veličkou,
Velká nad Veličkou – Veselí nad Moravou      (jednosmerný): celý 40,- Sk/Kč,
polovičný 20,- Sk/Kč
 
Myjava – Velká nad Veličkou,
Velká nad Veličkou – Myjava (jednosmerný): celý 30,- Sk/Kč,
polovičný 15,- Sk/Kč
Myjava – Vrbovce,
Vrbovce – Myjava                              (jednosmerný): celý 20,- Sk/Kč,
polovičný 10,- Sk/Kč
 
Deti do 6 rokov sa môžu odviezť vlakom zadarmo. Deti do 15 rokov, dôchodcovia po predložení preukazu totožnosti a držitelia preukazu ZŤP (zdravotne ťažkého postihnutia) majú nárok na polovičný lístok.
Zároveň chcem všetkých upozorniť, že na cestovanie mimoriadnym parným vlakom sa nevzťahujú žiadne zamestnanecké, železničiarske či iné zľavy a organizátori nebudú akceptovať žiadne preukazy okrem vyššie uvedených. Je dôležité, aby všetci cestujúci mali pri sebe platný doklad totožnosti (občiansky preukaz, pas) z dôvodu prechodu hraníc Slovenskej a Českej republiky.
 
 
Dúfam, že vyjde počasie a veselsko – myjavské jubileum oslávime v príjemnej a nostalgickej jesennej atmosfére. Snáď mnohých z vás pripravovaný program osloví a o niekoľko dní sa uvidíme na Myjave. Robíme niečo podobné po prvýkrát a sám som zvedavý, ako to celé nakoniec vypáli. V kútiku duše verím, že budeme všetci spokojní. A ak to naozaj vyjde, bude to dostatočným impulzom pre organizátorov na to, aby sme sa o dva roky pokúsili zorganizovať oslavy celej trate až po Nové Mesto nad Váhom. S už zrekonštruovanými železničnými stanicami na Myjave a v Starej Turej...

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy