Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 7.)

17.6.2008 19:21 Milan Vojtek

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 7.)

Obchůzka (pěší klon objížďky) už v Břeclavi skončila. Pondělní poledne bylo významnou událostí pro všechny, kdo na svých cestách musí použít břeclavské nádraží. Každodennímu provozu začala sloužit nová nástupiště. A já jsem u toho samozřejmě nemohl chybět.

Už v závěru minulého týdne jsem měl několik telefonátů, upřesňujících historický okamžik. Nejprve byl ve hře SC 73 do Vídně (11.23 hod) , či jeho obrat z Vídně. Nakonec padla volba na polední rychlíkovou skupinu a na tento čas jsem také přizval televizní kamery.

První vlak, který před staniční budovou v poledne zastavil, přijel z Vídně (čas zastavení dle staničních hodin 12.03). Bylo to sice jen dílem náhody a okamžité provozní situace, ale s odkazem na dávnou historii. Vůbec první vlak do Břeclavi totiž přijel o 169 let a deset dní dříve také z centra tehdejšího rakousko-uherského mocnářství.

Z hlediska cestujících byla pondělní událost zlomová. Cestu k vlakům mají opět otevřenou, na nástupiště vstupují pohybovým senzorem ovládanými dveřmi z vestibulu. Poslední tři měsíce to bylo jinak. Cestou od pokladny k vagónu museli projít přístupovým koridorem kolem nádraží, přičemž na cestě je čekaly nástrahy. Občas se museli zastavit, aby umožnili průjezd nákladních aut na staveniště a samozřejmě i vlaků. “Ani nevzpomínám, co vše jsme si za tu dobu od cestujících vyslechli. Na druhé straně, nejhorší to bylo na začátku prací, pak už si lidé zvykli,” řekl vrchní přednosta uzlové železniční stanice Břeclav Libor Semorád. Navzdory komplikovaným podmínkám se železničáři snažili zjednodušit situaci při vyhledávání vlaku na nástupištích a k mnoha excesům mezi nimi a veřejností docházelo jen proto, že se lidé nepodívali na ceduli na kraji nástupiště, která udávala místo příjezdu vlaku. “To už také skončí, ve vestibulu i na nových nástupištích je moderní informační zařízení Solari,” upozornil dopravní náměstek uzlu Zdeněk Krystián.

“Nádraží je pěkné. Ale naběháme se tady. Nechápu, proč je to nástupiště 1 B tak daleko od ostatních. A podchod jak na potvoru na opačné straně,” poukazují cestující na největší slabinu nádraží. Jinak se jim moderní prostředí líbí. A hlavně vítají, že skončil jejich slalom staveništěm. “Vždyť ten provizorní přechod na peróny byl taky skoro každý den jinde,” řekl jeden z cestujících. Podle přednosty vítají, že dobu nejkomplikovanějších prací přežili bez úrazu cestujících. To nejhorší je v tomto směru za námi. Teď to budou mít naopak horší výpravčí. Tato etapa bude náročnější na jejich šikovnost vyjezdit přes nádraží všechny vlaky,” řekl Semorád.

         

Vrchní přednosta uzlové železniční stanice Břeclav Libor Semorád (vlevo) a dopravní náměstek uzlu Zdeněk Krystián odstraňují zátarasy z přístupu na nové nástupiště.

          

         Jako první zastavil u nových nástupišť vlak z Vídně (resp. Hohenau).

          

             První cestující vystupuje z vlaku na novou dlažbu břeclavského nádraží.

        

         V okamžiku uvolnění kolejí do provozu přisla doba pro demontáž původního přístupu ke kolejím.

        

         Rychlík Slovan do Bratislavy byl první z vlaků vyšší kvality, který přijel k novým nástupištím v Břeclavi.

           

          První vlak, který od nového nástupiště odjel, byl motorák do Hohenau (resp. Vídně).

         

         Slovan, připravený k odjezdu od nového druhého nástupiště

         

          Lidé čekají na vlak do Brna na novém nástupišti

         

          Tak ať to u nových nástupišť jezdi v pohodě...

Súvisiace odkazy