Veteráni do šrotu nepatří...

11.7.2008 12:00 Radoslav Macháček

Veteráni do šrotu nepatří...

Slavnostní II. roll-out „slovenských“ historických vozidel KŽC v Krnově aneb veteráni do šrotu nepatří... Těmito slovy začíná příspěvek o návratu několika vozidel do provozu. Motorové vozy M 131.1, M 262.0, M 286.0 a M 286.1 patřily dlouhá léta k oporám našich železnic. Jejich čas se již nachýlil – „Hurvínky“ M 131.1 si ti mladší už vybavují jen z filmů nebo příležitostných jízd, novější řady motoráků nás však ještě před nedávnem provázely na našich každodenních cestách.

Jejich konec služeb však přišel poměrně rychle a mnoho těchto motorových vozů s příslušnými přívěsnými vozy končí na odstavných kolejích se stopami vandalského řádění a následně ve šrotu. Několik dnes už legendárních strojů našich kolejí se nám podařilo zachránit a probudit k dalšímu životu.

Motorová vozba československých železnic v 50. až 80. letech 20. stroletí patří k evropským fenoménům a ke špičce co do pestrosti a rozsahu typů vozidiel a jejich vozbách. Proto je dobře, že se s vyobrazenými budeme setkávat na středoevropských kolejích i nadále – nyní ve službách a v péči KŽC s dílenským zázemím v Olpasu Krnov.


(citát z letáku KŽC – poctivá nostalgie...)

V piatok (23.05.2008) sa vyberám do mesta Krnov, kde bude cez víkend zahájený II. roll-out historických vozidiel spoločnosti KŽC, spol. s r.o., ktoré získala od Bratislavskej regionálnej koľajovej spoločnosti – BRKS, a.s. Tieto vozidlá (830.193 + 830.180) pokým prešli pod krídla súkromného dopravcu, ktorý začínal v osobnej doprave na regionálnych tratiach Záhoria (112+113 = Plavecký Mikuláš – Zohor – Záhorská Ves), boli deponované v RD ŽILINA, kde obsluhovali prepravné rameno trate 127 (Žilina – Rajec). Pri veľkom likvidovaní regionálnych tratí v rokoch 2002/2003, boli vozidlá odkúpené spomínanou spoločnosťou, aby mohli byť využívané na inej regionálnej trati aj v inom kraji. Po nevydarenom oživení projektu v osobnej doprave, prechádza spoločnosť k nákladnej doprave, kde sa jej darí dodnes. Vozidlá boli odstavené a s malými prevádzkovými závadami chátrali na vlečke, až jedného dňa boli odtiahnuté do Českej republiky na opravu do firmy OLPAS-MORAVIA, spol. s r.o. Krnov.

V sobotu (24.05.2008) sa v skorých ranných hodinách začali v zrušenom Krnovskom depe prípravné práce na slávnostný roll-out. Povyťahovali sa vozidlá z rotundy, vyčistili a napulírovali sa :). Na roll-oute boli ešte predstavené aj ďalšie vozidlá: M 131.1302 (KHKD), 1454 (ŽM Studénka), M 262.056 (KŽC) a M 286.1008 (KŽC). Po slávnostnom zahájení a príhovore sponzorských subjektov, sa začalo s predvádzaním motorových vozňov na točni, po ktorom nasledovala prehliadka depa a malý obed. Okolo 14-tej hodiny bol z depa na stanicu pristavený motorový vozeň M 262.0180, s ktorým sa absolvovala spomienková fotojazda z Krnova cez Opava-východ do malebnej staničky Svobodné Heřmanice. Po návrate z výletu sme vozeň odstrojili a vyzbrojili na ďalšiu jazdu do svojho pôsobiska a domova.

Nedeľa (25.05.2008) – odchádzame z Krnova v historickej súprave, ktorá bola zložená z dvoch motorových vozňov: M 262.0180 a M 131.1454. Počas cesty z Krnova do Olomouca bolo uskutočnených pár vydarených fotozastávok aj keď počasie neprialo. Ja som sa s nimi zviezol len do spomínanej „nácestnej“ stanice, kde som mal už program – medzinárodná návšteva u KMOTR-íkovcov.

Na záver by som sa chcel poďakovať organizátorom (KŽC, spol. s r.o.) tejto vydarenej akcie ale hlavne hlavným sponzorom (OLPAS MORAVIA, spol. s r.o., BRKS, a.s.), bez ktorých by sa táto spomienková historická jazda nemohla uskutočniť. Moje veľké poďakovanie patrí najmä spoločnosti BRKS, a.s., ktorú som mal česť zastupovať.

Ďalšie odkazy: http://picasaweb.google.com/radoslav69/KRNOV

Galéria

Súvisiace odkazy