K neštěstí ve Studénce

8.8.2008 19:45 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: Drážní inspekce

K neštěstí ve Studénce

Při rychlosti 90 km/h narazil ve Studénce dne 8. 8. 2008 vlak EuroCity Commenius do části silničního mostu, který se zřítil na železniční trať. Zahynulo 7 cestujících, dalších 64 osob (včetně strojvedoucího) bylo ošetřeno lékaři. Provoz na hlavním tahu mezi Ostravou a Prahou je přerušen. Nehoda se stala v 10.30 hodin.

 

 

 

Takto začíná tisková zpráva Drážní inspekce o tragické události, která už proběhla všemi médii nejen u nás, ale také v zahraničí. Nebudeme se připojovat k mnohým spekulacím a dohadům, které jsou zatím s neštěstím spojeny, ani prezentovat informace dostupné z řady jiných zdrojů, jen si k němu uvedeme pokračování zatím jediného skutečně oficiálního vyjádření státního orgánu:

Strojvedoucí vypověděl, že při průjezdu stanicí Studénka si všiml, že se mostní konstrukce silničního nadjezdu před ním zhoupla a začala padat. Použil proto rychlobrzdu a schoval se ve strojovně. Z rozboru dat stažených z lokomotivy vyplynulo, že vlak při průjezdu stanicí Studénka jel rychlostí 133 kilometrů v hodině, začal brzdit a po ujetí vzdálenosti 452 metrů došlo k nárazu do mostní kontrukce při rychlosti vlaku 90 km/h. 

Při nehodě vykolejila lokomotiva a 4 vozy vlaku EuroCity (zbývajících 6 vozů zůstalo na koleji), dále na sousední koleji vykolejily 3 vozy nákladního vlaku. Škoda na soupravě mezinárodního vlaku EuroCity byla odhadnuta na 120 miliónů korun, na nákladním vlaku na 6 mil. Kč a na trati (koleje, troleje) na 10 miliónů korun.

Vzhledem k závažnosti této mimořádné události má Drážní inspekce na místě střetu tři vrchní inspektory a generálního inspektora. Přestože se šetření teprve rozbíhá a tudíž na stanovení přesné příčiny je ještě brzy, s největší pravděpodobností nebude příčina na straně železnice (část mostu spadla těsně před projíždějící vlak).

V připojené galerii si můžete prohlédnout několik fotografií, které už v době přípravy odstraňování následků nehody pořídil ve Studénce náš ostravský reportér Karel Furiš, jenž je také autorem snímku titulního a obrázků v textu. Průjezd kyvadlových souprav v nezávislé trakci mezi Bohumínem a Studénkou zdokumentoval ve Svinově zase Jakub Sýkora a Radek Hořínek přidal snímky odkloněných vlaků z okolí Olomouce.

Prameny a odkazy:
  1. Srážka vlaku EuroCity Comenius se spadlým mostem
  2. Nehoda vlaku EC 108

Galéria

Súvisiace odkazy