VLAKY.NET oslavujú 1. päťročnicu

1.1.2009 13:00 Miroslav Sekela

VLAKY.NET oslavujú 1. päťročnicu

Rok 2009 bude pre VLAKY.NET významným rokom. Zavŕši sa prvá päťročnica existencie tohto železničného portálu. Za tých 5 rokov prešla stránka viacerými zmenami, ale vždy ostala verná svojmu poslaniu: popularizovať železnicu, obohacovať „vlakofilov“ novými vedomosťami a informáciami a vytvoriť komunitu rovnako zmýšľajúcich fanúšikov železnice.

 

 

 

Aj vďaka symbióze medzi medzi tými, ktorí v rôznych pozíciách pracujú na železnici a tými, pre ktorých je železnica najväčším koníčkom, sa portál VLAKY.NET vyprofiloval do svojej súčasnej podoby, ako najväčší, najobsažnejší a najčítanejší železničný portál na Slovensku.

Denne VLAKY.NET číta okolo 7 000 návštevníkov z 5 kontinentov, pričom každý návštevník  zotrvá na stránke v priemere 7 minút. Rekordným dňom bol 16. december  2008, keď na stránku zavítalo 8 605 návštevníkov.

Každý deň sa na stránke objavujú aktuality, zaujímavosti zo sveta železníc, odborné články, zážitky z ciest a pod. Za 5 rokov bolo takto publikovaných 2681 článkov. Život na železnici je dokumentovaný nielen článkami, ale aj fotografiami. V 3136  galériách sa za 5 rokov nazhromaždilo  63 187 fotiek, ktoré dokumentujú železnicu v tom najširšom slova zmysle. Ku stránke neodmysliteľne patrí aj diskusné fórum. Čitatelia môžu diskutovať v 298 diskusných témach, v ktorých bolo za 5 rokov pridaných skoro štvrť milióna diskusných príspevkov.


Pamätáte si, že aj takto vyzerala stránka VLAKY.NET ?

Neodmysliteľnou súčasťou komunity vlakyneťákov je aj VLAKY.NET Klub, ktorý sa už rozrástol na skoro 4 000 aktívnych členov. Najviac členov je pochopiteľne zo Slovenska a Čiech, ale zastúpená je prakticky celá Európa a nechýbajú ani členovia z amerického a austrálskeho kontinentu. Pre porovnanie, pred 2 a pol rokom bolo vo VLAKY.NET Klube združených cca 1 600 aktívnych členov. Vďaka železnici a VLAKY.NET tak vzniklo veľa cenných priateľstiev.


Vlakyneťáci

Každý rok v máji, na výročie vzniku stránky VLAKY.NET, sa organizujú zvláštne jazdy po krásnych a neraz aj zabudnutých kútoch Slovenska. Pozreli sme si tak Banskú Štiavnicu, prešli sme sa cez 22 tunelov a galérie na trati Vrútky – Harmanec – Banská Bystrica – Kremnica – Vrútky, pripomenuli sme si slávu rýchlika TEKOV a spoznali sme aj okolie Slavošoviec. A čo budeme spoznávať tento rok ? Včas sa to dozviete ...

Významný medzník pre VLAKY.NET nastal v lete roku 2006, keď sa podarilo od ZSSK odkúpiť motorový vozeň M 262.004 – našu Fontánu. Po jeho rekonštrukcii bude slúžiť ako pojazdná klubovňa VLAKY.NET a bude využívaný aj na narodeninové jazdy. V súčasnosti pre našu Fontánu vybavujeme odbornú opravu, keďže zamrznutá voda zanechala na jej motore veľkú jazvu...


Naša Fontána

Toto všetko by nevzniklo, nebyť entuziazmu nás všetkých: adminov, autorov článkov, čitateľov, členov VLAKY.NET Klubu, diskutérov, fotografov a návštevníkov stránky. Každý z nás sme svojou troškou prispeli k tomu, že v tomto roku oslávime 5 výročie vzniku VLAKY.NET.  Ďakujeme Vám všetkým, priatelia!

Dnes bol rok 2009 vypravený na svoju dlhú 365 – dňovú jazdu. Dovoľte mi priatelia, popriať Vám v mene redakcie VLAKY.NET ešte raz veľa úspechov, veľa zdaru  v osobnom aj pracovnom živote, veľa pekných zážitkov, veľa vydarených fotiek a železničiarom rok bez nehôd a závažných porúch.

Pevne verím, že naším ďalším spoločným úsilím, posunieme VLAKY.NET v jej druhej päťročnici na ešte vyššie pozície.

Pour felicité priatelia a VLAKY.NET

Súvisiace odkazy