Soukromý kontrolní den na koridoru u Jablunkova

10.4.2009 12:00 Karel Furiš

Soukromý kontrolní den na koridoru u Jablunkova

Náš severomoravský dopisovatel využil volného dne a vydal se zkontrolovat, jak se činí stavbaři na výstavbě III. koridoru v úseku Bystřice nad Olší - Mosty u Jablunkova státní hranice, konkrétně na modernizaci jablunkovských tunelů a jejich okolí. Takže mu dejme slovo. (-zz-)

 

 

 


Můj třetí pokus dostat se fotografovat k tunelu do Mostů u Jablunkova nakonec vyšel. Již třikrát jsem se vydal z Ostravy směrem do Mostu u Jablunkova. Poprvé se přihnal déšť a v Třinci jsem cestu vzdal. Podruhé to bylo podobné a vrátil jsem se už z Českého Těšína. Konečně ráno 7.4.2009 napovídalo letní počasí místo jarního a protože jsem měl volno, tak jsem vyrazil.

7.4.2009 - Jablunkov: Po příjezdu do stanice 460 024-3 © Karel Furiš

Při pohledu na jízdní řád jsem zjistil, že částečně bude i náhradní doprava v úseku Jablunkov-Návsí – Mosty u Jablunkova. To znamenalo že se na trati něco děje. Už při pohledu z vlaku od stanice Bystřice, kde rekonstrukce začíná, je vidět, že se zde pracuje o sto šest. Práce na optimalizaci trati je v plném proudu a některé kousky tratě jsou již hotové.

7.4.2009 - Jablunkov: Čekání na příjezd autobusu NAD © Karel Furiš

Při příjezdu do Jablunkova jsem se přemístil na autobusové stanoviště a přepravil se náhradní dopravou do Mostů u Jablunkova. Po vystoupení pod nádražím jsem chtěl jít hned k tunelu, ale na zhlaví směrem k Jablunkovu se něco dělo, tak jsem vyfotografoval pracovní vlak, který se tam pohyboval. Cestu k tunelu mě zpříjemnil průjezd EC 143 „Odra“. Po příchodu k staveništi projížděl ještě náklad v čele s dvojičkou 131 a na postrku s rakaňou.

7.4.2009 - Mosty u Jablunkova: Pracovní vlak při posunu  © Karel Furiš

Práce na zdvoukolejnění tunelu provádí firma Subterra, a.s. Nebudu zde rozepisovat to, co si můžete přečíst podrobně na jejích stránkách. Já jsem se snažil hlavně zdokumentovat, jak to vypadá v okolí tunelu, a pak jsem si prošel stanici Jablunkov–Návsí, kde se předělává oblouk směrem ke Slovensku. Přímo ve stanici se pokládají koleje a buduje nové nástupiště s podchodem. Také v nádražní budově se něco děje a staví.
 
7.4.2009 - Mosty u Jablunkova: Pohled od Čadce  © Karel Furiš
 
Počasí vyšlo na jedničku a fotografií jsem pořídil téměř dvě stovky. Do připojené galerie jsem vybral 50 z nich. Více fotografii je možné prohlédnout na stránce mého webového alba aplikace Picasa. V Jabluůkově jsem ještě zastihl průjezd EC 235 „Detvan“ a náklad ze Slovenska do Ostravy, v čele opět s dvojičkou 131. Pěkně strávený den kolem kolejí a v prachu z nákladních aut. V podvečer jsem se spokojen vrátil domů osobním vlakem.
 
7.4.2009 - Jablunkov-Návsí: Průjezd nákladu s 131 056-4 © Karel Furiš
Odkazy:
  1. Koridory
  2. Železniční koridory
  3. Subterra, a.s.
  4. OHL ŽS, a.s.
  5. TCHAS, spol. s r. o.
  6. SŽDC - Správa železniční dopravní cesty, státní organizace

Titulní snímek: Portál původního a modernizovaného tunelu a náklad se 131.001-0 v čele © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy