S „pielstickem“ na procházku lesem plným pohádek

25.6.2009 8:00 Stanislav Plachý

S „pielstickem“ na procházku lesem plným pohádek

Tuto akci pořádá každoročně Sbor dobrovolných hasičů Zdounky ve spolupráci s Ochránci přírody Divoky. Ne, každému je hned na první pohled jasné kde by měl takové místo hledat. Obec Divoky se nachází 3 km od obce Zdounek. Pojďme se tedy spolu připomenout tuto akci, která proběhla 23. 05.2009. Letos se konal v pořadí již 31. ročník Pohádkového lesa.

 

 

 

Poslední roky bývá zvykem, že účastníky na tuto akci přiváží v hojném počtu parní vlak z Kroměříže. Letos tomu nemělo být jinak. Bohužel v důsledku nepředvídaných skutečností, musela být parní mašinky 433 002 Matěj nahrazena dieselovou lokomotivou řady 735. Muzejní pielstick s označením T 466 0007. Ten pak za sebou táhl čtyři zelené vozy rybáky. To však na kráse této akce neubralo. I letos byly po příjezdu speciálního vlaku přistaveny před nádražím historické autobusy, které se osvědčily při loňských kulatinách. Jednalo se o autobusy Škoda 706 RTO LUX, Škoda 706 RO a Karosa ŠD 2040 T. Ty pak zajišťovali pravidelnou kyvadlovou dopravu mezi nádražím a Bořím lesem v Divokách za symbolickou cenu 5 Kč. V lese na návštěvníky pak čekali pohádkové postavičky nejen z kreslených večerníčků, ale i z hraných pohádek. Po cestě bylo možné potkat Krakonoše, Sněhurku a sedm trpaslíku, čerty, Macha a Šebestovou, ale také byla ke shlédnutí populární scénka z Mrazíka s Ivanem a babou Jagou s chaloupkou na kuří nožce.

ZOBRAZ!

Na konci prohlídky pohádkového lesa se s dětmi rozloučila populární dvojice JŮ a HELE. Každý pak po dosažení cíle obdržel památeční diplom o absolvování pohádkové trasy. Na nedalekém fotbalovém hřišti pak bylo možné se občerstvit klobásou, douškem piva, či cukrovou vatou. Celá akce byla ještě doprovázena kolem štěstí, prohlídkou hasičské techniky, projížďkou na koni a ukázkou řemeslných prací. Ten, kdo se již zdatně pobavil, ten se mohl přesunout zpět zdounecké nádraží. Tady pokračoval další program formou sprintu cyklistů do 10. let s mašinkou. Tento závod proběhl pod vedením Rosti Kolmačky. Ten měl pro malé závodníky nachystané ceny v podobě lega, atlasů lokomotiv a dalších drobností. Cyklisté závodili s pielstickem v Nádražní ulici, která vede podél kolejí. Toto místo poskytlo fotografům pěkné záběry na celou akci.

ZOBRAZ PANORAMATICKÝ SNÍMEK VE FORMÁTU PDF!

V odpoledních hodinách se účastníci pohádkového lesa navraceli zpět do Kroměříže. Odsud se vlak dále vydal směr Kojetín a Tovačov. Tento fotovlak pořádaný sdružením Kroměřížských drah, byl narychlo přidán k akci pohádkového lesa. Ten kdo se vydal do Tovačova, jistě nelitoval. Samotní organizátoři ani nečekali takovou hojnou účast, která se sešla na nádraží v Kojetíně. Mladému průvodčímu došly i lístky na Tovačovku a tak na poslední se dostávali i poloviční jízdenky Kroměříž – Zborovice. Muzejní pielstick se na území Kroměřížských drah objevil naposledy v roce 1992. Kdo by si tedy nechal ujít tak vzácnou návštěvu! Já jsem opět jako v loni, celou akci POHÁDKOVÉHO LESA monitoroval ze svého kola až do Kroměříže. Kolo se mi opět osvědčilo v rychlých přesunech, mezi Bořím lesem v Divokách a vlakovým nádražím ve Zdounkách. Kolo jsem pak zaparkoval na nádraží v Kroměříži a nasedl jsem do lákavého fotovlaku.
 
ZOBRAZ!
 
V Kojetíně náš vlak vyměnil dva rybáky za jeden hytlák, který sám Rosťa Kolmačka zaplatil z vlastní kapsy, nic už dále nebránilo se vydat na Tovačovku. Po příjezdu do Tovačova došlo na první slíbené snímky. Velice ochotně nám popojížděl mladý strojvedoucí Aleš Krška, který doslova po centimetrech popotahoval soupravu podle libosti fotografů. Všechny fotozastávky pro dosti velkou bandu fotografů se uskutečnily až na zpáteční cestě. Po příjezdu do Kojetína došlo opět na posunování a sestavení zajímavé soupravy ve složení: 363.019 + T 466.0007 + 4x rybák + 021. Ta pak odjela směr Brno.
 
ZOBRAZ!
 
Jsem osobně rád, že má loňská reportáž z této akce, nalákala některé členy Vlaky.net. Ty jsem pak potkal v průběhu dne, během fotografování. Závěrem bych chtěl poděkovat a věnovat tuto reportáž své přítelkyni, která se této akce nemohla ze zdravotních důvodů zúčastnit a která mi poskytla svoje připojení k internetu, aby tato reportáž spatřila světlo světa i s doprovodným videem. Snad se vám bude líbit, i když je kapku velké (138,8 MB) a stažení nějakou chvíli potrvá...
 
STÁHNI VIDEO - formát VMV, velikost 138,8 MB!
 
Titulní snímek: Pielstick v úseku Zdounky - Zborovice © Stanislav Plachý

Galéria

Súvisiace odkazy