Má premiéra s „Kométou“

7.9.2009 12:00 Karel Furiš

Má premiéra s „Kométou“

Při příležitosti pátých narozenin Vlaky.net jsem se předběžně domlouval s kamarády na návštěvu Popradu. kde jsem hodlal konečně zhlédnout známou tatranskou historckou električku. Nakonec jsem se rozjel z Ostravy pod Tatry až dne 1.9.2009, rozloučit se s létem spolu s „Kométou“.

 

 

 


Dopoledne jsem dorazil do místního depa, kde již příprava na jízdu probíhala v plném proudu. Kontrola motoru, podvozků a nezbytné čištění soupravy před jízdou. Souprava byla složena z motorového vozu EMU 26.001, přípojného vozu č.16 a vozu letního.

EMU 26.001 se svou soupravou ve Starém Smokovci © Karel Furiš

Po půl dvanácté jsme vyjeli se soupravou EMU 26.001 do popradské stanice, abychom přesně ve 12:00 hod. mohli vyrazit na tatranské tratě z Popradu do Starého Smokovce .Na stanici se to cestujícími jen hemžilo a v davu jsem zahlédl spoustu známých tváří členů našeho klubu. Tentokrát ale chyběl Igi i Terčík. Cestou do Smokovce jsem prohodil pár slov s Beatkou a ve Smokovci při objíždění soupravy jsme udělali pár fotografií.

EMU 26.001 při objíždění soupravy ve Starém Smokovci © Karel Furiš

Jízdní řád se plně dodržoval a tak jsme pokračovali dál do Tatranské Lomnice. Tohle je konečná stanice a tak se opět posunovalo a objíždělo. Všechny výhybky jsou pečlivě pozamykané, aby zde nedošlo k nějaké nehodě. Půlhodinový pobyt a opět jízda do Smokovce. Ve Smokovci se opět připravovala souprava na ještě jednu jízdu do Tatranské Lomnice a já využil čas na fotografování pozemní lanovky, která je zde nová a můj objektiv ji zachytil poprvé.

Pozemní lanovka ve Starém Smokovci © Karel Furiš

Noví cestující a jedeme směr Tatranská Lomnice. Nezbytný posun a objíždění a já volný čas využil na občerstvení v podobě Smädného mnícha. Hodinová pauza uběhla a opět podle jízdního řádu odjíždíme do Starého Smokovce , kde se ještě naposledy přestaví motorový vůz do čela soupravy. Po krátké přestávce se rozjíždíme k domovské stanici Poprad. Cestou pořizujeme společné foto v zastávce Velký Slavkov, kde probíhá i křižování z pravidelným spojem. 

Společné foto ve Velkém Slavkově © Karel Furiš

Cestou nás fotografuje několik fotografů. A je zde konečná zastávka Poprad Tatry. Téměř všichni vystupují a já a pár členů Vlaky.net doprovázíme „Kométu“ do depa. Tam jsme podebatovali o akci, doplnili kalorie grilovanou klobáskou - a co by to bylo za akci, neochutnat specialitu Kométovicu. Nastala tma a konec. Po rozloučení jsem se odebral na stanici a očekával svůj spoj k domovu.

Grilování © Karel Furiš

Aby cesta byla trochu zajímavější tak do Žiliny jsem vyzkoušel EN 424 Slovakia a v Žilině přestoupil na R 442 Šírava. Počasí bylo skvělé, organizátorům akce patří velké dík a trpělivost s mou osobou. Těším se opět na další setkání - a ne jen v Popradě.

Titulní snímek: EMU 26.001 v depu © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy