Shalomkovy toulky: Po roce opět v Bezpráví

7.11.2009 8:00 Milan Vojtek

Shalomkovy toulky: Po roce opět v Bezpráví

Vloni jsem si dopřál výlet do notoricky ohrané, leč stále lákavé české šotomekky – tedy do Bezpráví. Tehdy se fotky víceméně objevily až v ročním ohlédnutí. Letos jsem se v těchto místech toulal téměř čtyři dny a protože jsem si užil prakticky každý den jiné počasí, od ideálu až po déšť, vyšlu mezi lid železniční malé ohlédnutí za Bezprávím. Samozřejmě, že mi něco zbylo pro moji ročenku… Prostě, to nej z Bezpráví ještě čeká v šuplíku. Ale snad se i toto bude líbit

Proč je Bezpráví tak atraktivní? Je hned několik důvodů. Pro vyznavače ideálního násvitu skýtá nespočet možnosti fotit v kteroukoliv denní dobu. Stačí jen v průběhu dne měnit místa tak, aby výsledek odpovídal představám.  Pro krajinkáře, tedy příznivce snímků, kterým nedominuje vlak, ale krajina, která koresponduje, či naopak tvoří kontrast se soupravou, nabízí Bezpráví se svou polohou ideální místo. Trať vede údolím Orlice, které takových příležitostí nabízí nemálo. Ale tou nejhlavnější výhodou je, že se jedná o hlavní trať, základní spojnici mezi Prahou a Ostravou, resp. Brnem a je tam tedy stále ještě co fotit. Od taurusů přes slovenské fény, soukromníky, reklamní a jiné lokomotivy. Není to prostě jako na trati, kde jednou za den projede rozhrkaná osm set desítka.  
A pak existuje ještě jeden důvod proč se vydat do Bezpráví. Toto místo zatím odolává proměně ve standardní koridorovou trať, ale to nepotrvá věčně. A tak se pomalu ale jistě blíží okamžik, kdy každá z dosavadních fotek z Bezpráví získá  svou nesmazatelnou historickou hodnotu.
Zájem o Bezpráví vede na tato místa doslova procesí fotografů a tak přichází extrém, že jsou snímky z těchto míst komentovány slovy „zase to ohrané Bezpráví“. Ono těžko se totiž vybírá nové místo tam, kde už fotily stovky jiných.
Přesto jsem využil své toulky v této části země, abych opakovaně zajel do Bezpráví a je to opravdu pokaždé jinak. 
Zažil jsem v Bezpráví den se sluníčkem, den s počasím pod mrakem a den, kdy většina tzv. svátečních šotoušů nevytáhne paty z chalupy. Tedy prima déšť. No a když jsem se pak doma díval na výsledek, tak se mi ty zmoklé fotky a fotky s počasím pod mrakem líbily skoro i nejvíc. No. Vždyť se podívejte sami.

Cestou do Bezpráví jsem si udělal zastávku u českotřebovské odbočky Parník. Mimochodem, najdete čmeláka?

Pokud jste našli čmeláka, objevit býka (taurus) nebude jistě problém.

A býček z fotek z 20. srpna ještě jednou. U kouzelného strážního domku v Bezpráví

 

O den později opět v Bezpráví. A zase jinak

stačí seběhnout z kopce a obraz je zase jiný

malá změna místa a elefanti jsou rázem na mostě

blonski vozba opět z jiného místa

no a když si člověk stoupne na násep, je to zase jiné

následující den (22. srpna) se počasí převalilo. Jadran ale vypadá i tak dobře, ne? 

I když Slunce nesvítí, fotka nemusí skončit špatně.

reklamní banán už ale tolik štěstí neměl.

klamný náznak trhání oblohy a slovenská vozba na cestě do Prahy

A v regulérním dešti vybíhám zpod přístřešku čekárny fotit

23. srpen. otáčím se za LV vlakem kvůli studené 709.401 na cestě do Třebové.

a když už jsem dal do reportu Jadran, tak ještě jeden. 

Už na cestě domů jsem si odskočil i k Hoštejnu.

Výprava do Bezpráví mi opravdu celkem slušně zaplnila kartu fotoaparátu. A jak jsem napsal v úvodu, ještě mi dokonce něco zajímavého zbylo. Možná dokonce zbylo to nejzajímavější. Ale to přijde na řadu až na přelomu roku. Je přeci třeba myslet na projekt topový, ne?  

 

Galéria

Súvisiace odkazy