Valašské povídačky železniční (2)

31.12.2009 16:00 vlarsky-prusmyk

Valašské povídačky železniční (2)

Říká se, že dobrého není nikdy dost, tak si dnes přihodíme ještě něco veselého na silvestrovský podvečer. Zvlášť když máme takovou kliku (viz obrázek), že nás náš vlárský vyprávěč na konci svého předchozího plkání pozval na výlet vlakem z Bylnice do Valašských Klobouk. (-zz-)

 

 

 


Co si budem povidat, koleje, co vedú z Bylnice do Horního Lidča, to sú koleje, co spojujú dvě tratě. Ta hornolidečská trat, to je taková slivovicová. Lideč. Lidečko, Polanka, to sú dědiny, ve kterých je hodně dobrej slivovice, a ta spodní trať vede od toho Kyjova, Bzenca, Vracova a už ty názvy týchto dědin nám řikajú, že tady sa to motá kolem vina, ale toto pominu. Jak sa říká, každý kraj má svoje a každý je hrdý na to svoje, Ti, co majú vinohrady, to řikajú jasně: kdo chce slopat, musí kopat. To víte vinohrad, to je celoroční dřina, jak sa nemotáte ve vinici, tož sa motáte ve sklepě a furt sa neco děje. A ti, co majú slivovicu. tož to je zas hlavně o tom, hlidat si trnečky, aby vám je nenapadla nezbedná šárka, a když je uhlídáte před šárkú, mosite je hlídat před pazúrama, co svoje trnky nemajú a třepat by chtěli. A pak napálit a chválit sa. Jak mám kamaráda a ten ňa pozval na trnkovú a povídal: ochutnaj, to je z JZDáckých trnek.

V Bylnici se stýká trať vinná a slivovicová © vlarsky-prusmyk

Ale už k věci. Každý, kdo si projel trať z Bylnice nebo naopak, tak ně dá za pravdu, že to je krásná trať, na které sa dá zažit všelicos. Já sám pamatuju, jak vlakvedoucí teho našeho hikari z Bylnice do Lidča byl tak zavykládaný s cérkama na peróně, až mu prostě jeho vlak ujel. Říkajme mu třeba Jarek,,nemožu vám říct, jak sa skutečně menoval, to bysem Jožina naštval, a ten Jarek stál u druhého vagónka, výpravčí dal signál, Jarek stál u vagóna, strojvedúcí sa podíval, Jarek kývnul a až doteď je to v pořádku. Akorát Jarek nenastúpil a vlak sa rozjel. Než sa Jožka spamatoval, vlak si to hrnul na Lideč. Jarek zachoval chladnú hlavu a říká ně „ogare,,máš tady auto?“ Já říkám, že mám. „Tak mosíme chytit můj vlak“ říká ně Jarek a už sa jelo. V tej době eště nebyla zastávka Brumov střed, tak sa jelo až do Brumova. Tam Jarek vysednul jak frajer a počkal si na svůj spoj a valil směr Lideč. Určitě teď negdo bude říkat, sakra to není možné,ale každý, kdo žije tady,,tak ví, že v Bylnici je všecko možné, tak jak v Rusku.

Valašský "hikari" před odjezdem z Bylnice (28.10.2009)  © PhDr. Zbyněk Zlinský

A lidi je Silvestr, tak nedumajte a smějte sa a když sa udělala zastávka v Brumově střed, tak jezdil rychlík Moravan v pondělí. Vvozil Valachy budovat Prahu. No v pondělí sa Praha vždycky vypila a budovala až od úterka. A jedno pondělí, bylo to v zimě, sněhu jak v Liberci na mistrovství světa, a čekalo sa až ze zákruty uvidíme světla okaně a zalezem do kupáku, gde sa zamčem a chrápem, a slyšíme okaňu, jak jede ze zákruty. Už sa blíží k zástavce, lidi sa zvedajú z čekárny, a včíl sa to stalo Ten chlap, co to řídil, kolem nás prohučal v plné rychlosti, zafúkal nás sněhem jak sněhuláky, a valil dál. No co budu povídat, prostě si špatně přečetl rozpis a nezastavil to. Byla nová zástavka a holt zapomněl, šak je to taky enom člověk. A já už sem sa na to vybodnul, prostě vlak nejel a já sem byl celý týden doma. A teď neco o trati, která má pár krásných mostků. První je u bylnické pálenice, vláček jede z Bylnice takovým oblúčkem, vydlabaným do naší krásné země a pak upaluje furt do kopca.

Dotčená část Valašského království na mapě z "Atlasu drah České republiky 2006-2007" - ZOBRAZ!

A tak po kilometru minete křížek a to je černé místo naší tratě, tam sa stala nehoda, kdy do motoráčka vjel vagón s kladama. Byla to velká nehoda, ale to je život. A pak dlúhá rovinka a zástavka Brumov střed a enom co sa vláček rozjede, tak je tunel brumovský, dlúhý neco kolem 300 m. Na osaháváni cérek je moc krátký, tady to eště nedoporučuju. A sme v Brumově, opuštěné nádražíčko, nic moc. A kúsek popojedem a sme v Návojné, tam vystupujú machři na dobrú trnkovú. A 174 m za zastavkú Návojná začíná návojský tunel a ten je dlúhý 888 m. Tam, jak negdo z vás pojede s nejakú cérkú, tam už može atakovat její hruď nebo aj neco iného. Délka tunela to umožňuje, akorát pozor, ty vlaky skoro porád svítíja, to je chyba. A po cestě tunelem následuje krásný úsek, gde trať lemujú krásné smrky, v jednom místě přejedem krásný vijadukt a porád do kopca a sme v Klobúkách. Trúfám si tvrdit, že klobúcké nádraží je to nejpěknější, co tato trať može ukázat. A pak už to fičí kúsek za Kobúkama, poteč po poteči, Příkazy a pak dva mostky a sme v Horním Lidči. Tak sem vám ve zkratce popsal koleje, co spojujú slivovicovú a vinařskú trať a na zdraví této tratě si připijem. Já si dam trnkovú a říkám kolejám a přátelom kolejí na zdraví!

Večerní pohled na hornolidečské nádraží (28.10.2009) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Poznámka editora:

K tomu přípitku se můžeme zajisté jen připojit, byť ne každý má k dispozici příslušný originální valašský materiál. Ale než se silvestrovsky namažem, doplním informaci, že ilustrační obrázky pocházejí z kamery autorovy a mé. Tentokrát je jich pomálu, tak jsem si vypomohl ještě mapkou (z Atlasu drah Z.Hudce a kol.)  pro orientaci cizozemců.

PhDr. Zbyněk Zlinský 

Titulní snímek ukazuje klikopohon bylnické točny © vlarsky-prusmyk

Súvisiace odkazy