2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů

30.1.2010 8:00 Milan Vojtek

2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů

Tak se nám zase překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s desítkou na konci. Tak tedy opět nastal čas podívat se do hlubin harddisku počítače a nahlédnout, co zajímavé (aspoň) doufám že zajímavé i pro vás – tam je a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2009. Takže než ta data přesunu do záloh, vybral jsem něco, co myslím stojí za připomenutí. Přijměte tedy pozvání na krátký průlet rokem minulým. Nejprve v ohlédnutí za provozem.

Když se ohlédnu za rokem 2009, vidím, že už se začal projevovat bnedostatek času. Na toulky kolem kolejí ho zbylo méně a jestliže třeba předtím jsem dokázal snad každý den mapovat postup prací na stavbě dvou nových mostů nad Dyjí v místě někdejšího bratislavámku (traťový úsek Břeclav - Lanžhot), vloni toho času bylo mnohem, mnohem méně. Ostatně, je to vidět i na počtu mnou prezentovaných reportáží na VLAKY.NET. Letos bych se rád polepšil... I když...
Přitom ale začátek roku 2009 vypadal pro mě z hlediska železnice a focení slibně, vlakoneťácký Silvest, parádní akce a i když počasí přálo až při cestě domů, bylo nám fajn.

Při návratu ze Silvestra v Čadci domů do Břeclavi 3. ledna 2009 zbyla chvíle i na zastávku pod Strečnem, odkud pochází snímek obrýlené vozby. 

Další zimní fotka už je z domova. 14. ledna zapózovaly před fotoaparátem dvě generace rakouské elektrické vozby.

A když to bílé svinstvo, které lyžaři zbožňují a řidiči a další nenávidí, padalo i 10. února, vyrazil jsem znovu do terénu. Nejprve vozba směr Polsko... 

a poté, dlouhým časem bez stativu focená vozba opačným směrem.  

Kdysi snad nejelegantnější plecháč, dnes už přeci jen trochu omšelý, maskoval své čelo vrstvou sněhu z trati mezi Bratisdlavou a Břeclaví 

Stále ještě zimní snímky z 10.února, veselá kráva rovněž s bílým maskování na vjezdu od Znojma 

to setkání rychlíkové vozby od Brna a Přerova bylo vzácně jednotné. Dvě esa s bílým krytím, stále ještě snímek z 10.2.2009 

 20. března jsem po několika neúspěšných pokusech zastihl 230.075 ve firemních barvách ČD Cargo. V té době se jednalo ještě celkem o vzácnost.

O tři dny později, 23. března, uhání z Lanžhota do Břeclavi šukafonní pantograf z netuningovaných vozidel. Pro neznalé, šukafon tuning = Regionova. Autor tím chce říci, že se jedná o pseudo"pantograf" z řady 810

A po stejné koleji se přesouval i kontejnerový vlak opačným směrem

Řídící vozy 954, spolu s motorovými vozy 854, často i 842 (viz foto) se nastěhovaly na jih Moravy. Chytil jsem je v Hrušovanech nad Jevišovkou 1. dubna.

A už téměř při odjezdu se do stanice dohnala souprava kotlů od Brna. Tak jsem počkal, až je dvojice 742 objede a vyrazí ke Znojmu.

 18. dubna už jihu Moravy naplno vládlo jaro. Osobák do Lanžhota jede kolem přejezdu u tzv. Kostické váhy

11. června mě osud zavál do Prahy, tak jsem si trochu prohlédl to slavné Nové spojení. A vyfotil (nejen) tennto katr pod Vítkovem.

 Léto pominulo a 12. listopadu jsem cvakl Cargokocoura ve Znojmě.

A při toulkách s kmotrem za kremákem i Zapácký stroj (5.12.2009)

 

a bonusem toulek v kraji tvarůžků a kmotrgangu byl i snímek ze stejného dne. mé seznámení s najbrtmotordesignem. Z hlediska bezpečnosti a rozlišitelnosti vlaku ve špatném počasí opravdu "skvělé" dílo.

Tak, tohle byla prosím první ochutnávka z archivku roku 2009. Pokud vás zaujala, dobrá, bude pokračování. Pokud jste zklamáni, snad vás příště potěším. Rozhodně jsem ještě nevystřilel všechnu munici.